Obradović: Možemo da igramo sa svima

Selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije Ljubomir Obradović rekao je da je zadovoljan plasmanom u drugi krug Svetskog prvenstva.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com

Obradović nije zadovoljan time što nisu preneti bodovi, ali je istakao da njegova ekipa u nastavku šampionata "može da igra sa svima".

Pet mečeva je iza reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Japanu, a u naredna tri sledi rasplet što se tiče plasmana u borbu za medalje i olimpijske kvalifikacije, u kojima će se naći timovi od drugog do sedmog mesta, uz mogućnost pomeranja u slučaju plasmana Južne Koreje i Japana (kontinentalni šampion i domaćin), za dva mesta niže.

"U suštini bi trebalo da budemo zadovoljni. Prošli smo u drugi krug što je bio cilj. Nismo zadovoljni što nismo preneli bodove. Protiv Norveške smo i mogli, dok protiv Holandije nismo bili na potrebnom nivou. Vratili smo se u meču sa Slovenijom. Sada slede utakmice sa Korejom, Nemačkom i Danskom. Možemo da igramo sa svima i zato želimo da ostvarimo ono zbog čega smo i došli"
, rekao je Obradović, prenosi Rukometni savez Srbije.

Prvi protivnik Srbije u glavnoj fazi šampionata biće Južna Koreja. Rukometašice Srbije pobedile su Koreju na prošlom Svetskom prvenstvu u Lajpcigu, kao i pre desetak dana na "Seul Kupu".

"Pročitali smo ih kako igraju, što ne znači da ćemo i sada. To je vrlo, vrlo nezgodna ekipa. Pobedile su Francusku, igrale odlično u grupi. Biće to nezgodna utakmica od početka do kraja. Svako ima svoje adute, trudićemo se da naši budu bolji", rekao je Obradović.

I sa preostalim rivalima u grupi, Nemačkom i Danskom, ova generacija srpskih rukometašica ima pozitivnih iskustava.

"Pored Koreje, i sa ove dve reprezentacije možemo da se nosimo. Igrali smo, videli da možemo", rekao je selektor Srbije.

Za plasman u olimpijske kvalifikacije biće potrebno završiti među četiri najbolje ekipe u grupi. Upitan da li to potencira u razgovorima sa rukometašicama ili su one i same svesne šanse koja im se pruža, Obradović je odgovorio: "Svi mi to znamo".

"Očekivali smo da prenesemo dva boda, tako bi taj cilj bilo mnogo lakše ostvariti. Ne smemo se predavati, devojke su pokazale fino uzdizanje protiv Slovenije. Imali smo negativan početak protiv Holandije i Slovenije. Protiv Holandije nismo ni pokušali da se vratimo, međutim, protiv Slovenije je bilo drugačije",
rekao je on.

Selektor Srbije je istakao da je i sudijski kriterijum trebalo da bude drugačiji.

"Protiv Slovenije nismo imali nijedan sedmerac. Greška u koracima koja se svira Kristini Liščević ne svira se Norvežanki Oftedal, koja radi isto to. Nekome se svira, nekome ne. Vidite nezadovoljstvo Mađarica suđenjem istog sudijskog para iz Nemačke sa kojima mi nismo bili zadovoljni protiv Norveške. Veliki je ulog, a malo odgovornosti. Svaka reprezentacija ulaže mnogo sredstava, rada, truda, rizika, setite se koliko je povreda bilo na prošlom takmičenju, a zavisimo od neke neprofesionalne odluke ili slobodnog ubeđenja", neveo je Obradović.

Obradović je uživo gledao eliminaciju aktuelnih svetskih i evropskih šampionki - Francuske od Danske.

"Veliko je iznenađenje što je svetski šampion eliminisan. One su se, međutim, plasirale na Olimpijske Igre. Danskoj je ovo bila poslednja šansa, da su ispale, ne bi se plasirale i to bi osiromašilo ženski svetski rukomet. Pokazale su veliku želju, znanje, golman im je bio odličan. Francuska je dosta igrala sa podmlađenom bekovskom trojkom, da li su iskoristili turnir da planiraju budućnost ili su stvarno bolje od iskusnijih igračica, ne znam, ali nisu uspeli da održe rezultat", rekao je Obradović.

Obradović je, na kraju, naveo i koji su timovi "po meri" na ovom Svetskom prvenstvu.

"Rusija sigurno, Norveška sa naše strane žreba, tu je Holandija... Španija fino igra ovde, biće tu dobrih stvari do kraja", zaključio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.