- Roland Garros 2017 -

Pariz – grad ljubavi, misterije, sporta

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete, a kada to i učine, ne ostaju ravnodušni.

Podeli
Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradova sveta, a razloga za to je mnogo.

Od neverovatnih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija, preko magične Sene, neprevaziđenog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre-Kura.

Na sve to treba dodati i šetnju Jelisejskim poljima, kojoj tek nekoliko avenija u svetu može da pripreti, i hranu iz snova, jer ako neko zna kako se dobro jede, to su Francuzi.

Ali, krenimo od početka. Pariz je osnovan još sredinom trećeg veka pre nove ere, kada su ga naselili Kelti. Zahvaljujući tome što je u XIX veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje, dobio je nadimak ’grad svetlosti’ koi mu je ostao do danas.

Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images
Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.

Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše, Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao: „Kada dobri Amerikanci umru, oni odu u Pariz“.

Photo by Hulton Archive/Getty Images
Photo by Hulton Archive/Getty Images

Verovatno najpoznatiji simbol Pariza je Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen, krajem XIX veka, našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna. Međutim, Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek, i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske, sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja, kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom odata je počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona. Ispod nje se čak nalazi grob neznanog junaka iz I svetskog rata.

Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images
Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Luvr je definitivno jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to, bez sumnje, jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 kvadratnih metara u nekadašnjoj palati Filipa II, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva. Između ostalog, Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija.

Na Seni se nalazi i Notr Dam, koji privlači pažnju zbog svog izgleda, koji je jedan od najboljih primera gotičke arhitekture. Posvećena je Bogorodici Mariji, a njena izgradnja je trajala skoro dva veka i završena je tek u XIV. Definitivno je jedna od najpoznatijih crkvi širom sveta, a gotovo svima najviše privlači pažnju zbog statua himere koje je ’čuvaju’ sa visine.

Photo by Central Press/Getty Images
Photo by Central Press/Getty Images

Bazilika Sakre-Kur je još jedno od najvećih znamenitosti Pariza, nalazi se na brdu Montmartr, koje je najviša tačka prestonice Francuske. Zbog toga nije čudno da okuplja veliki broj turista jer sa tog mesta imate utisak kao da vam je ceo Pariz na dlanu.

Nezaobilazna mesta prilikom obilaska ’grada svetlosti’ su i Trg Konkord, Most Aleksandra III i replika Statua slobode na Seni, pošto su originalnu Francuzi u XIX veku poklonili Sjedinjenim Državama i ona od tada krasi Njujork.

Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u ’gradu svetlosti’ svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera. Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde drugde na svetu.

Photo by Bryn Lennon/Getty Images
Photo by Bryn Lennon/Getty Images

Što se tiče sporta, fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu. Pored Rolan Garosa, prestonica Francuske je domaćin i poslednjeg Mastersa sezone pred Masters kup u Londonu. Pari Sen Žermen je najbolji fudbalski klub ne samo u Parizu, već i u celoj Francuskoj, a prestonica te zemlje dva puta je bila domaćin finala Svetskog prvenstva – 1938. i 1998. godine.

Pariz je dva puta organizovao Olimpijske igre – 1900. i 1924. godine, u poslednjih 25 godina je tri puta ostao samo kandidat, a trenutno je u trci za Igre 2024. Pored svega toga, ’grad svetlosti’ je poznat i po veličanstvenim finalnim etapama biciklističke trke Tur d’Frans, koja se od 1975. godine tradicionalno završava na Jelisejskim poljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.