Vesti - Qatar 2022 -

Orban se prevario u prognozi oko Srbije

Premijer Mađarske Viktor Orban uoči Mundijala dao je smelu prognozu.

Izvor: B92 Srbija
Podeli
Foto: Profimedia/Mustafa Yalcin / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
Foto: Profimedia/Mustafa Yalcin / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

On je tvrdio da će Srbija biti iznenađenje turnira u Kataru, ali to se nije dogodilo.

Otuda su novinari lista Nemzeti Sport upitali Orbana i o tome, ali i o prvaku sveta, Argentini, kao i igrama Hrvatske.
"

Na svakom Mundijalu pojavi se favorit iz senke, ja sam mislio da će to biti Srbi, ali to su bili Marokanci. Tehnički razlog greške je prilično jasan: nisam mislio da će srpska odbrana biti tako porozna. Ako ste jednom bili napadač, ne možete sebi da pomognete a da ne gledate prvenstveno napadače. Kao delimični oprost za moju pogrešnu pretpostavku, pomenuću ću da je jedan od klasičnih trenutaka turnira bio gol koji je Aleksandar Mitrović postigao glavom protiv Švajcarske. Jedino je Mbapeov udarac za drugi gol u finalu bio veća klasika i veće savršenstvo. Ali Mitrovićev gol je znak da Srbi imaju šta da daju ovom sportu. Možemo da očekujemo dobre utakmice protiv njih u kvalifikacijama u grupi za Evropsko prvenstvo. Ali sada je važnije da se izrazi saučešće zbog smrti Siniše Mihajlovića. Imao je mnogo poštovalaca u Mađarskoj, a ja sam jedan od njih", rekao je Orban.

Osvrnuo se Orban i na reprezentaciju Hrvatske.

"Hrvatska nije bila favorit iz senke, to je ekipa koja pripada svetskoj eliti. Njihov uspeh nije bio neočekivan. Nemojmo zaboraviti da su i 1998. završili na trećem mestu. Hrvatski fudbal ima jaku konzistentnost: u stilu, u podmlatku, u načinu na koji igraju, u načinu na koji profesionalci treniraju. Hrvatski fudbal nas nije iznenadio, tu je na mestu na kojem pripada. Baš kao što Urugvaj, zemlja od 3,5 miliona stanovnika, još uvek ima svoje mesto među svetskom elitom".

On je takođe dodao da je klupski fudbal poseban, ali da su reprezentacije "poslednje utočište od razornog uticaja novca u fudbalu".

"Nikakav novac ne može da nadmaši vrednost nacionalnog dresa. Novac može da nadmaši vrednost klupskog dresa, ali nikad vrednost nacionalnog. Naravno, i najbolji fudbaleri su ljudi, vole da biudu svetske zvezde i dobro im je kad su njihova imena poznata širom sveta. Ali ono što se stvarno računa je gde osjećaju da pripadaju: vlastita zemlja. Svi vole Ronalda, ali Ronaldo pripada Portugalcima. I svi se klanjamo Mesiju, ali Mesi pripada Argentincima. Igrači ne žele da budu deo svetske istorije, žele da budu deo istorije svoje nacije. Fudbal je globalna igra, ali se igra na nacionalnoj osnovi", zaključio je Orban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu