Istorija - Qatar 2022 -

Legende koje nikada nisu zaigrale na Mundijalu

Kada neko kaže “fudbalska legenda“ podrazumeva se da se radi o igraču koji sigurno učestvovao na najvećem sportskom planetarnom događaju – Svetskom prvenstvu.

Petar TadićIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

IGRAJTE SE SA NAMA!

* Fantasy
* Tip
* Pogodi 11

To je nešto najmanje što se očekuje, a u velikom broju slučajeva radi se i o fudbaleru koji je osvajao popularni “sveti gral“.

Međutim, u istoriji ove prelepe igre postoje legende koje nikada nisu zaigrale na nekom od Mundijala.

Razlozi su za to uglavnom prosti – radi o igračima koji dolaze iz ne baš fudbalske nacije i jednostavno nikada nisu imali priliku da igraju sa igračima istih ili makar sličnih karakteristika.

Naravno ima i onih drugih, koji su zbog povreda, temperamenta ili nečeg trećeg propustili priliku da se oprobaju na Svetskom prvenstvu.

Do početka Mundijala u Rusiji ostalo je još 85 dana i u ovom tekstu donosimo vam zanimljivu priču o fudbalerima koji nikada nisu otišli na ovaj veličanstven događaj.

Igrače nećemo rangirati po nekom njihovom umeću na terenu, već je izbor po kom redu idu sasvim slučajan.

Erik Kantona

Foto: Profimedia/AFP PHOTO
Foto: Profimedia/AFP PHOTO

Mnogi od vas sada se čude kako igrač poput Erika Kantone nikada nije zaigrao na Svetskom prvenstvu, a pritom se radi o reprezentativcu “Trikolora“.

Legendarni fudbaler Mančester junajteda, u periodu od 1987. do 1995. godine, odigrao je 45 mečeva za seniorski tim Francuske i uvek je bio jedan od najboljih igrača na terenu.

Međutim, njegov buran temperament sprečio ga je da uradi više i da odvede nacionalni tim na Mundijal.

Godine 1988. nazvao je selektora Enrija Mišela na televiziji “vrećom go***a“ i odmah je izbačen iz tima. Uprkos tome Francuska nije uspela da se kvalifikuje za SP 1990.

Platini je Kantonu kasnije vratio u reprezentaciju, ali začuđujuće “Trikolori“ nisu uspeli da se plasiraju

Ipak, veliki incident 1995. godine kada je udario nogom navijača Kristal Palasa udaljio ga je iz fudbala na osam meseci.

Kada se vratio fudbalu izgubio je mesto u reprezentaciji od Zinedina Zidana i više nikada nije bio ponovo pozvan za A tim.

Kantona je kao veliko razočaranje doživeo to što nije bio pozvan u nacionalni tim za Evropsko prvenstvu 1996. godine u Engleskoj i godinu dana kasnije odlučio je da se povuče iz profesionalnog fudbala.

Legendarni igrač kasnije je tvrdio da bi produžio karijeru zbog Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, koje je ova selekcija na kraju i osvojila.

Kantona je imao samo 31 godinu kada je prestao sa profesionalnim fudbalom i sigurno je imao još štošta da pruži svetskom fudbalu.

Rajan Gigs

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Rajan Gigs – primer starog “old skul“ igrača, koji je ceo život podredio jednom fudbalskom klubu, igrač koji je trajao 24 godine i koji je tokom klupske karijere osvojio svaki mogući trofej.

Ipak, ovaj legendarni igrač dolazi iz Velsa – zemlje koja ima veliki broj čuvenih igrača, ali i zemlje koja u njegovo vreme nikada nija imala ozbiljan takmičarski tim.

Gigs, sušta suprotnost Erika Kantone, odigrao je 64 meča za A tim nacionalnog tima, a internacionalnu karijeru okončao je mnogo ranije od klupske – 2007. godine.

Kao glavni razlog Gigs je naveo to da želi da se posveti klupskoj karijeri i Junajtedu, što je upravo i uradio, pošto je fudbal igrao do čak 2014. godine.

Poslednji put su učestvovali na Mundijalu 1958. u Švedskoj, što znači da post traje 60 godina. Rajan Gigs nije uspeo u toj nameri, a nikada nije bio ni blizu tog dostignuća...

Žorž Vea

Foto: Profimedia/AFP PHOTO FRANCK FIFE
Foto: Profimedia/AFP PHOTO FRANCK FIFE

Verovatno najbolji afrički fudbaler svih vremena nikada nije uspeo da igra na Svetskom prvenstvu i to najviše zbog male države iz koje dolazi.

Za reprezentaciju Liberije nastupao je od 1987. do 2003. godine i upisao je 60 nastupa, a postigao je 22 gola.

Vea je bio neverovatan fudbaler i njegove sjajne sposobnosti sa loptom dovele su ga do toga da 1995. godine osvoji nagradu za najboljeg igrača na svetu.

Za Svetski šampionat u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine Liberija je bila tako blizu, međutim jedan bod delio ih je toga da se kvalifikuju za najveće planetarno takmičenje.

Liberija se nalazila u grupi B i na kraju kvalifikacionog ciklusa imala je 15 bodova, jedan manje od Nigerije koja je direktno otišla na Svetsko prvenstvo.

Ova mala zemlja nikada nije učestvovala na Mundijalu, a kada mađioničar Vea nije u tome uspeo, teško da će iko ikada moći.

Vea inače ima neverovatnu životnu priču i više o njemu možete pročitati u našoj temi – Žorž Vea – knez, svetac, "Kralj" i zauvek Liberijac.

Džordž Best

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nesumnjivo igrač koji je obeležio sredinu prošlog veka i fudbaler koji je svojom brzinom i lucidnošću bio prava noćna mora za protivničke štopere.

Best je najbolji fudbal igrao u Mančester junajtedu gde je proveo čitavih 11 sezona i gde je u svom “prajmu“ bio jedan od najboljih igrača Evrope.

Za Severnu Irsku odigrao je 37 mečeva i postigao je devet golova, a ono što mu je zajedničko sa preostalim igračima više i ne mora da se ponavlja.

U poznim igračkim godinama Best je žarko želeo da nastupa za reprezentaciju, ali tada više nije bio ni senka onog igrača iz sredine 60-tih godina.

Severna Irska učestvovala je na Svetskom prvenstvu 1982. godine u Španiji, a Best je u to vreme igrao u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ipak, selektor Bili Bingejm odlučio je da ga ne pozove što je veoma razočaralo tada 36-godišnjeg Besta.

Bio sam u dobroj formi te godine, pošto sam igrao za Američki tim jednom nedeljno. Problem je bio što je taj tim bio očajan... Bili je došao da me gleda na jednom meču, a mi smo igrali katastrofalan fudbal. Bio je pod pritiskom da me pozove u tim, ali je svoj postupak mogao da opravda na osnovu ovog meča gde sam igrao loše. Nisam očekivao da ću igrati svaki meč na Mundijalu, ali sam želeo čisto da budem deo grupe momaka. Bio bih zadovoljan i da sam igrao 15 minuta po meču, samo da učestvujem na Šampionatu“, rekao je jednom prilikom Best.

Nažalost Bingejm nije pozvao tada već istrošenog Besta i njegovo odsustvo nije poremetilo Severnu Irsku, koja je kao prva otišla u narednu fazu – ispred domaćina Španije, potom naše Jugoslavije i poslednjeg Hondurasa.

Irci nisu uspeli da se plasiraju u polufinale, ali su opet napravili veliki uspeh prolaskom u narednu rundu.

Best je tako ostao bez učešća na Mundijalu, a ubrzo posle toga je i završio profesionalnu karijeru.

Alfredo di Stefano

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada vas Pele, po mnogima najbolji fudbaler u istoriji, nazove najboljim ikada, onda to dosta govori.

Alfredi di Stefano, legenda Real Madrida, u karijeri je nastupao za reprezentacije Argentine, Kolumbije i Španije, ali činjenica je da ga nikada nije nešto zanimala internacionalna karijera.

Argentina nije uspela da se kvalifikaciju za Šampionat sveta 1950. godine, a godine 1954. nije mogao da učestvuje pošto je igrao i za “Gaučose“ i za Kolumbiju.

Kako je klupsku karijeru nastavio u Španije, ubrzo je dobio i njihovo državljanstvo.

Odigrao je nekoliko kvalifikacionih mečeva za “Crvenu furiju“, ali Španija nije uspela da se kvalifikuje za Svetski kup 1958.

Kada su to uspeli četiri godine kasnije “prva violina“ Real Madrida je bila povređena i posle toga nikada više nije imao priliku da igra za nacionalni tim Španije.

Odigrao je 31 utakmicu za crveni dres i postigao je 23 gola. Ostao je kao jedan od najboljih igrača 50-tih godina prošlog veka, ali nikada nije uspeo da ode na najveće planetarno takmičenje.

Odlučili smo se da izdvojima ovih pet igrača, a od ostalih igrača koji su mogli da se nađu na listi su: Ian Raš, Laslo Kubala, Valentino Macola, Bernd Šuster, Sami Hipija i David Žinola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu