Al Smuđa - Qatar 2022 -

Budućnost ili "ubijanje" fudbala? VIDEO

Katar i FIFA su se potrudili da 22. Svetsko prvenstvo bude jedinstveno i inovativno po mnogo čemu.

SSIzvor: B92 Katar
Podeli
Foto: SS/B92.net
Foto: SS/B92.net

Osim prvog ikada Mundijala u zimskom periodu i na Bliskom istoku, raznim varijacijama na temu kulturoloških razlika, te inovacijama u samoj igri kada je, recimo, u pitanju dužina nadoknade vremena, Svetska kuća fudbala uvela je i aplikaciju koja je napravila "haos" na društvenim mrežama.

Video koji je među prvima objavio "ESPN" mnogi su najpre okarakterisali lažnim i da je nemoguće na taj način uživo dobijati analize dešavanja na terenu i temeljne podatke.

Ali, nije lažan, lično sam ga testirao i uverio se kako sve funkcioniše.

Možda ste već čuli o čemu se radi.

U pitanju je gledanje utakmica u virtuelnoj realnosti, a samo uz pomoć mobilnog telefona, interneta i aplikacije koja donosi neverovatne informacije.

I da, mala fusnota, potrebno je da budete na stadionu.

Foto: SS/B92.net
Foto: SS/B92.net

U pitanju je FIFA+ aplikacija koja je napravljena samo zbog Svetskog prvenstva u Kataru i, pazite sad, dok gledate utakmicu uživo sa tribina na ekranu telefona kroz objektiv kamere dobijate sve statističke parametre, podatke o kretnjama igrača, trenutnim postavkama dve reprezentacije, broju tačnih i netačnih pasova, sprinteva, duela...

Ma, sve što zamislite.

Klikom na svakog igrača dobijate ne samo njegovu biografiju, nego i na kom delu terena je koliko puta primio loptu, u kojim pravcima se kretao, slao dodavanja saigračima...

Aplikacija čak i predviđa gde bi najbolje bilo u kojoj situaciji dodati loptu.

Ali, da biste sve to videli, morate na tribinama konstantno držati telefon u rukama i gledati u njega, umesto direktno u igrače zbog kojih ste i kupili kartu. I tu leži najveći problem ovog projekta.

Zašto bi neko buljio u ekran 90 ili više minuta, umesto da uživa u čarima "pikanja bubamare" direktnim pogledom? Bez brojki i izvučenih linija, bez predviđanja sledećeg poteza.

Neki kažu da je to budućnost, a drugi zastupaju teoriju da bi ovakav način gledanja mečeva dodatno "ubio" fudbal.

Kojoj strani vi pripadate?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu