Kalifornija Hrom konj godine u SAD

Fantastični galoper Kalifornija Hrom (California Chrome) bio je zvezda na godišnjoj dodeli Eklips nagrada (Eclipse awards) za najuspešnije trkačke konje u SAD.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Kalifornija Hrom osvojio je trofeje za najboljeg konja 2016. u čak tri kategorije.

Najznačajnija od tri titule je ona za "Konja godine", koju je Kroum osvojio po drugi put u karijeri.

Prethodno je ovo prestižno priznanje dobio 2014, a titulom najboljeg u 2016, postao je tek drugi konj od ustanovljavanja Eklips nagrada 1971. godine kome je uspelo da dodje do titule konja godine u dve nekonsekutivne godine.

Šestogodišnji riđan je ubedljivim glasovima žirija sačinjenog od predstavnika medija koji prate konjički sport i samih sportskih stručnjaka proglašen najboljim u 2016. i u kategorijama "Najbolji konj na peščanoj stazi" i "Najbolji trenutak 2016." i to za pobedu u Dubai svetskom kupu, jednoj od najjačih svetskih ravnih galopskih trka.

Getty Images
Getty Images

Trener Art Šerman (Art Sherman) pokušava da nagovori vlasnike Krouma da nastavi da ga trenira i posle 28. januara, kada je planirano da kao svoju poslednju trku u karijeri istrči Pegaz svetski kup (Pegasus World Cup) za nagradu od 12 miliona dolara.

U svojoj dosadašnjoj karijeri ovaj engleski punokrvnjak zaradio je preko 14 miliona dolara.

Ostali dobitnici Eklips nagrada za najbolje po kategorijama u 2016. su "Arrogate" (trogodac), "Songbird" (trogotka), ; "Classic Empire" (dvogodac), "Champagne Room" (dvogotka), "Drefong" (sprinter), dok je famozna "Beholder" (starija kobila), po četvrti put u karijeri osvojila prestižno priznanje i odlazi u zasluženu penziju.

I najboljem džokeju Havijeru Kasteljanu (Javier Castellano) ovo je četvrti put da osvaja ovo priznanje. Najbolji trener je Čed Braun (Chad Brown), najbolji vlasnik je Džudmont farms (Juddmonte Farms), a najbolji odgajivač Vin star farm (WinStar Farm).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.