"Učešće ruskih i beloruskih sportista funkcioniše uprkos ratu"

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je da ruski i beloruski sportisti treba da se vrate na takmičenja kao neutralni.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je naveo i da njihovo učešce "funkcioniše" uprkos ratu u Ukrajini.

"Učešce sportista sa ruskim i beloruskim pasošima na medjunarodnim takmičenjima funkcioniše", rekao je Bah na početku sastanka Izvršnog odbora MOK-a u sedištu u Lozani.

Bah je istakao da se to vidi gotovo svakodnevno u brojnim sportovima, najviše u tenisu, ali i u biciklizmu, kao i na pojedinim takmičenjima u stonom tenisu, preneo je Rojters.

"Vidimo to u hokeju na ledu, rukometu, u fudbalu i drugim ligama u SAD, ali i u Evropi, a vidimo i na drugim kontinentima", naveo je Bah.

On je napomenuo da se ni na jednom od tih takmičenja nisu desili bezbednosni incidenti.

Rusi i Belorusi su se takmičili kao neutralni u pojedinim sportovima, ali je njihovo prisustvo na nekim dogadjajima, kao što su teniski turniri, izazvalo ljutite reakcije nekih drugih sportista.

"Vlade, na čijoj teritoriji se održavaju takmičenja, izdaju vize (ruskim i beloruskim sportistima) uz vrlo malo izuzetaka, a u drugim zemljama čak izdaju i radne dozvole za ove igrače i sportiste", rekao je Bah.

Desetak zemalja bojkotovalo je svetsko prvenstvo u boksu za žene ovog meseca u znak protesta zbog prisustva sportistkinja iz Rusije i Belorusije.

Više od 300 mačevalaca zatražilo je danas u pismu upućenom Bahu da zatraži od MOK-a da preispita mogucnost da se Rusija i Belorusija vrate na takmičenja, ocenjujući da bi bila, kako su naveli, "katastrofalna greška", ukoliko bi se sportisti iz tih zemalja vratili.

Grupacija nemačkih elitnih sportista "Atleten Dojčland" pozvala je MOK da potpuno zabrani ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče dok traje rat u Ukrajini.

Bah je rekao da politika ne može biti deo sportskih takmičenja i da sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni zbog pasoša.

Necemo moci da smislimo rešenje koje ce svima odgovarati. Sa ovim cemo možda morati da živimo", ukazao je Bah.

MOK je sankcionisao Rusiju i Belorusiju nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali sada želi da se ruski i beloruski sportisti vrate u sve sportove i imaju šansu da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

MOK je planirao za te takmičare da kroz azijske kvalifikacije osvoje olimpijska mesta i prepustio je medjunarodnim federacijama da odluče o organizaciji, ali se suočio sa preprekama, jer je Ukrajina zapretila da ce bojkotovati Igre u Parizu, ukoliko se oni tamo takmiče, čak i kao neutralni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.