Kijev optužio MOK da promoviše ruski rat protiv Ukrajine

Ukrajinsko predsedništvo kritikovalo je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) optužujući ga da "promoviše rat".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zato što razmatra mogućnosto odobrenja ruskim sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama 2024, pod neutralnom zastavom.

"MOK je promoter rata, ubijanja i destrukcije. MOK sa zadovoljstvom gleda kako Rusija uništava Ukrajinu i zatim pruža Rusiji platformu za promovisanje genocida nad Ukrajincima", napisao je na Tviteru savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

On je uputio kritike predsedniku MOK-a Tomasu Bahu.

"Očigledno je da novac kojim se kupuje olimpijska hipokrizija nema miris krvi iz Ukrajine, zar ne gospodine Bah", rekao je Podoljak.

Ukrajina, u kojoj se od februara 2022. vodi ruska invazija traži zabranu učešća državljana Rusije i Belorusije, kao saveznice Moskve, na sledećim Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

MOK je u sredu saopštio da "razmatra" mogućnost odobravanja učešće sportistima iz te dve zemlje pod neutralnom zastavom, iako su isključeni iz većine medjunarodnih takmičenja od početka invazije.

Te izjave su razljutile valsti Ukrajine i predsednik te zemlje Volodimir Zelenski je u petak osudio "hipokriziju" MOK-a i pozvao Tomasa Baha da poseti Bahmut, koji je jedan od najvećih žarišta rata sa Rusijom.

Zelenski je u nedelju u svom dnevnom obraćanju rekao da je napisao pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu povodom ovog pitanja.

"Olimpizam i terorističke države ne treba da se ukrste"
, rekao je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.