Gajić: Srbija je zemlja sporta i sportskih heroja

Ministar Gajić i predsednici SSS i PO komiteta Srbije razgovarali o budućnosti srpskog sporta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo sporta
Foto: Ministarstvo sporta

Radna nedelja Ministarstva sporta Vlade Republike Srbije i ministra Zorana Gajića započeta je nizom satanaka koji će krovna organizacija sporta u našoj zemlji u novom sazivu održati narednih dana u kabinetu Ministarstva.

Među onima koji će se upoznati sa novim ministrom sporta Gajićem i državnim sekretarom Markom Kešeljem biće najviše delegacije kako individualnih saveza: karatea, tekvondoa, boksa, rvanja, džudoa, zatim Saveza za školski sport, tako i naših najvećih koletivnih sportova - košarke, vaterpola, odbojke, rukometa, dok će Fudbalski savez posetiti Ministarstvo sporta po povratku sa Mundijala.

Prvi radni i zvanični sastanak u prostorijama Ministarstva sporta, ministar Gajić održao je sa predstavnicima krovnih organizacija sporta u našoj zemlji, Sportskog saveza Srbije i Paraolimpijskog komiteta Srbije. Delegaciju SSS činili su predsednik Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković, a ispred Paraolimpijskog komiteta Srbije gosti su bili predsednik Zoran Mićović i generalni sekretar Bojan Jaćimović.

Razgovaralo se o budućim aktivnostima i izazovima koji očekuju naše sportiste, a posebno paraolimpijce do početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Veoma konstruktivnim dijalogom došlo se do zajedničkog stava i zaključka po pitanju budućnosti i razvoja srpskog sporta.

"Srbija je zemlja sporta i sportskih heroja, po tome smo čuveni širom meridijana. Decenijama i dan danas ceo svet se klanja našim sportskim asovima koji su naši najveći ambasadori. Čestitam kolegama Štefaneku i Mićoviću na radu, rezultatima, energiji koju neprestano ulažu u razvoj i izgradnju srpskog sporta. Sve čestitke našim paraolimpijcima stonoteniserima koji su na tek završenom Prvenstvu sveta osvojili četiri medalje, među kojima je i zlatna koju su iskovale Nada Matić i Borislava Perić Ranković u ženskom dublu. Nastavljamo dalje uz novi plan i program koji će se bazirati na podršci aktuelnim vrhunskim sportistima naše zemlje, ali ćemo veliki akcenat stavi na širenje i osnaživanje sporta među decom i mladima širom Srbije, povratak i masovnost dece na sportskim borilištima, od vrtića do profesionalnih terena", rekao je ministar sporta Republike Srbije Zoran Gajić.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek poželeo je novom ministru sporta puno uspeha na novoj funkciji i zadacima koji su stavljeni pred njega.

"Ministar Gajić i ja imamo sjajnu saradnju već pet godina od kako sam predsednik Sportskog saveza Srbije, gde je on bio potpredsenik Skupštine. Izuzetno sam zadovoljan sastankom koji smo imali. Nastavljamo saradnju, kao što smo je imali i sa prethodnim ministrom. Kao sportista i sportski funkcioner uvek smatram da možemo više i bolje i nadam se unapređivanju zajedničkih ciljeva sada sa ministarstvom sporta. Želim ministru Gajiću mnogo uspeha u mandatu i nadam se još boljim rezultatima i kao što sam rekao na sastanku, kada se sve krovne institucije zajedno sa Ministarstvom drže zajedno onda ne može da izostane rezultat. Zato verujem da ćemo imati sjajne rezultate u Parizu na Olimpijskim igrama 2024. Svima nama je to najvažniji zajednički cilj. Neolimpijski sportovi koji su pod krovom SSS moramo ojačati, jer imali smo situaciju u Tokiju gde smo jednom neolimpijskom sportu koji je u tom trenutku uvršten u program OI dobili olimpijsku šampionku Jovanu Preković, koja je pre dva dana završila svoju karijeru i to baš iz razloga što karate nije više olimpijski sport. Zoran Gajić ministar sporta ima puno razumevanja, bio je vrhunski sportski funkcioner kao predsednik Odbojkaškog saveza Srbije i zna kako sport funkcioniše, kojim putem ići, kako raditi. Smatram da je važno i dobro što smo održali sastanak i siguran sam da ćemo u budućnosti imati još bolju saradnju sa Ministarstvom sporta",
istakao je predsednik SSS Davor Štefanek.

Paraolimpijci su naša sportska konstanta koja iz godine u godinu niže medalje i donosi radost Srbiji.

"Sastanak sa ministrom Gajićem je protekao u radnoj sportskoj atmosferi kao u svlačionici pred utakmicu. Nismo se bavili ničim osim metodoloških stvari koje mogu da unaprede nacionalni sport. Svaku utakmicu, svaku taktiku treba unaprediti i napraviti je boljom, bržom i efikasnijom da bi Srbija mogla ostati na listi svetskih osvajača medalja i smatram da smo na dobrom putu. Bila je ovo jedna veoma efikasna mini konferencija sa ministrom i njegovim timom sa ova dva saveza SSS i POKS i nadamo se lepoj saradnji", zaključio je predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.