OKS: Rezultati srpskih sportista na OI vrhunski

Rezultati sportista Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju ocenjeni su kao vrhunski na sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Profimedia/Yohei Osada/AFLO SPORT
Profimedia/Yohei Osada/AFLO SPORT

Kako je saopšteno, to je prva sednica nakon održanih Olimpijskih igara u Tokiju, a na sednici usvojen je izveštaj Šefa Misije sa Olimpijskih igara.

Šef Misije OKS na Olimpijskim igrama u Tokiju Nataša Janković, predstavila je članovima IO izveštaj u kojem su detaljno analizirani svi elementi pripreme i organizacije nastupa srpskih sportista na najvećem svetskom takmičenju.

U veoma iscrpnom izveštaju, između ostalog, istaknuta je polna zastupljenost tima Srbije na ovim Olimpijskim igrama koja je pokazala gotovo identičnu zastupljenost žena i muškaraca (44 žene i 43 muškarca).

Ovakav sastav Misije pokazuje nastojanje Olimpijskog komiteta Srbije da u svim segmentima sprovodi preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta iz Olimpijske agende 2020+5.

Izveštaj je jednoglasno usvojen i ocenjen najvišom ocenom, a usvojeni su stručni izveštaji trenera i šefa medicinskog tima.

"Analiza ostvarenih sportskih rezultata naših sportista pokazala je da je 9 osvojenih medalja (3 zlatne, 1 srebrna i 5 bronzanih) svrstalo Srbiju na 28. mesto po broju osvojenih zlatnih medalja, odnosno na 26. mesto po ukupnom broju osvojenih medalja od svih zemalja učesnica Olimpijskih igara", navodi se u saopštenju.

"Medalje za Srbiju osvojene su u sedam različitih grana sporta (4 individualna). Pored navedenog, naši sportisti imali su ukupno 13 plasmana u top 10 u svojoj konkurenciji, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodna dva izdanja letnjih Olimpijskih igara. Uzimajući u obzir napred navedena ostvarenja, članovi Izvršnog odbora jednoglasno su ocenili nastup naših sportista kao vrhunski", dodaje su saopštenju.

Na današnjoj sednici, usvojeni su kriterijumi i inicijalne liste kategorisanih sportista u okviru novog olimpijskog programa “Pariz 2024” i Razvojnog programa.

"Na ovaj način obezbeđen je kontinuitet u praćenju i finansiranju najboljih sportista Srbije u seniorskoj i juniorskoj uzrasnoj kategoriji i u ovom olimpijskom ciklusu", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.