Nemačkom sportu potrebno milijardu evra pomoći

Nemačkim sportskim klubovima potrebno je oko milijardu evra pomoći kako bi preživeli posle pandemije koronavirusa, objavio je Nemački olimpijski komitet (DOSB).

SNIzvor: B92, Tanjug
Podeli
Photo by Ronald Wittek/Pool via Getty Images
Photo by Ronald Wittek/Pool via Getty Images

DOSB je to tog iznosa došao iz nedavnog istraživanja štete u svojih 100 organizacija članica, a predsednik DOSB-a Alfons Herman je u izlaganju sportskoj komisiji nemačkog parlamenta naglasio kako 90.000 klubova u zemlji potrebno oko 12.000 evra kako bi preživeli krizu uzrokovanu pandemijom Covida-19.

Istovremeno, krovnim sportskim savezima u zemlji potrebno je oko 235 miliona evropskih novčanica dodatne pomoći za pokrivanje deficita zbog otkazanih utakmica i dogadjaja.

Na pomoć države računa i 255 klubova prve i druge lige u rukometu, košarci, hokeju i odbojci, rekao je Frank Štofel iz sportske komisije nemačkog parlamenta.

"Ako država ne podrži profesionalni sport i lige, sva ova takmičenja više neće postojati u oblicima koje poznajemo", dodao je Štofel, naglasivši da bi mnogi klubovi mogli propasti ili proglasiti bankrot.

Od glavnih takmičenja u Nemačkoj se održava samo fudbalsko prvenstvo, dok je nastup u većini drugih profesionalnih sportskih liga odložen ili otkazan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.