MOK izdvojio 800 miliona dolara za troškove odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju

Medjunarodni olimpijski komitet izdvojio je 800 miliona dolara za troškove odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa.

SSIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Richard Heathcote/Getty Images
Photo by Richard Heathcote/Getty Images

Još nije poznato koliko će koštati odlaganje Igara za godinu dana, a procenjuje se da će organizatore i vlasti u Japanu koštati milijarde dolara.

"Predviđamo da ćemo morati da snosimo troškove do 800 miliona dolara za naš deo odgovornosti za organizaciju Olimpijskih igara", rekao je predsednik MOK Tomas Bah.

Suma od 150 miliona dolara biće na raspolaganju za kredite za upravljačka sportska tela i više od 200 nacionalnih olimpijskih komiteta. Oni imaju problema sa tokom novca jer nisu mogli da organizuju razne dogadjaje i takmičenja i trebalo je ove godine da dobiju isplate za Olimpijske igre u Tokiju.

Detaljno obrazloženje kako bi trebalo raspodeliti preostalih 650 miliona dolara biće formulisano narednih meseci.

MOK je prihodovao 5,7 milijardi dolara iz olimpijskog ciklusa 2013-2016. Ta cifra bi se verovatno približila sedam milinardi dolara za naredni četvorogodišnji ciklus vezan za Igre u Tokiju.

Pre nego što su Igre odložene, organizatori su saopštili da će to takmičenje koštati 12,6 milijardi dolara, ali je državni revizor prošle godine naveo da su troškovi najmanje dvostruko veći, najviše u novcu poreskih obveznika.

Bah je rekao da će svaki od 14 glavnih sponzora MOK, čiji ugovori zajedno vrede više od milijardu dolara za period 2017/2020, ispuniti svoje obaveze tokom 2021. godine.

Pojedini medicinski stručnjaci naveli su da bi Olimpijske igre u Tokiju trebalo otkazati ako vakcina za koronavirus ne bude dostupna globalno.

"Prerano je sada donositi zaključke", naveo je Bah.

Igre u Tokiju održaće se od 8. do 23. avgusta 2021. godine.

Šest meseci po njihovom zatvaranju, u Kini u kojoj se pojavio korona virus, bi trebalo da počnu Zimske olimpijske igre. Bah je rekao da pripreme za takmičenje u Pekingu idu "veoma dobro".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.