Partizan odbranio Kup

Odbojkaši Partizana odbranili su trofej Kupa Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ekipa koju sa klupe predvodi Bojan Janić je u finalu savladala Vojvodinu rezultatom 3:2 (21:25, 25:22, 18:25, 25:19, 15:7). Tako su nakon 32 godina čekanja ovog trofeja osvojili dva uzastopno, ujedno i drugi u sezoni nakon što su, takođe protiv Vojvodine, slavili u Superkupu.

Do trofeja ih je predvodio Milija Mrdak sa 20 poena, dok se kod Novosađana istakao Radoslav Parapunov sa 15 poena.

Obe ekipe ušle su pomalo stgnuto u uvodni set, što je donelo nekoliko grešaka, koje su uticale na to da rezultat bude izjednačen. Nije dugo vremena trebalo da se i jedni i drugi opuste, što je donelo istinsku borbu za svaku loptu i svaki poen.

Prvo uzbuđenje viđeno je pri rezultatu 10:10, kada je Partizan Efbet uspešnim napadom Luke Tadića i greškom rivala poveo sa 12:10. Ipak, nije dugo potrajalo to vođstvo Beograđana, jer je Vojvodina ubrzo, preko Mehića i Parapunova, uz uspešan blok Simića, povela sa 17:14. Ovo je ujedno bio i presudni momenat u prvom setu, pošto je aktuelni šampion Srbije do kraja vešto čuvao stečeno vođstvo i sa 25:21, poveo je sa 1:0.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Na krilima sjajne igre iz prvog seta, Novosađani su nastavili sa agreisvnom igrom, kako u odbrani tako u napadu. Na taj način su izabranici Slobodana Boškana najpre poveli sa 5:3, pa sa 10:7 i 15:12.

Međutim, nije se predavala ekipa Bojana Janića i pored raspoložene igre rivala. Batak i Bjelica su uspešnim blokovima, uz odličnu igre ostatka tim, napravili seriju od 4:0, i poreokrenuli su rezultat u svoju korist (16:15).

Nateralo je to Boškana da zatraži tajm-aut, koji je malo podigao njegove igrače, ali su crno-beli uspešno održavali minimalnu razliku. Beograđani su u završnici samo potvrdili bolju igru, povećali su svoje vođstvo i sa 25:22, stigli su do izjednačenja.

Ništa manje u odnosu na prva dva seta nije bilo zanimljivo u trećem. Partizan Efbet je bolje otvorio ovaj period i odmah je stekao četiri poena prednosti (8:4). Imala je Vojvodina spreman odgovor i odmah je poenima Petra Krsmanovića stigla do izjednačenja.

Prava rezultatska klackalica viđena je sve do rezultata 13:13, kada je na liniju stao David Mehić, koji je odličnim servisima, uz tri vezana asa, omogućio svojoj ekipi da povede sa 18:13.

Pokušao je Partizan Efbet u završnici da uhvati korak za rivalom, ali je Vojvodina bila dovoljno koncentrisana i sa 25:18, duplirala je svoje vođstvo.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Predaja nije bila opcija za izabranike Bojana Janića. Znao je strateg Partizana Efbet kako da ih motiviše, a oni su se potrudili da sve njegove zamosili pretvore u delo.

Nakon izjednačenog uvoda, prošlogodišnji pobednici Kupa Srbije su preciznima serivisima Bjelice i Mrdaka, ali i sigurnom igrom ostatka ekipe, stigli do vođstva od 14:9.

Pokušala je Vojvodina u nastavku da smanji zaostatak, ali kada god je bila blizu, Partizan Efbet bi podizao nivo svoje igre. Sve to uticalo na to da crno-beli po drugi put dođu do izjednačenja i izbore taj-brejk.

Čitavo finale stalo je u odlučujući peti set. Partizan Efbet bio je agresivniji na startu i poveo je sa 3:1, pa sa 5:3 i 7:4. Nisu se na tom zaustavili Beograđani i u potpunosti su zaustavili rivala.

Odličan je bio Mandića na servis liniji, a njegovi saigrači u odbrani i napadu. Tako je Partizan Efbet stigao do čak sedam meč lopti i odmah iskoristio prvu za drugi uzastopni trofej Kupa Srbije.

Finale Kupa Srbije

Odbojkaši
Vojvodina – Partizan 2:3

Odbojkašice
19.00 Ub – Jedinstvo Stara Pazova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.