Od Holokausta do NBA: Čudesna košarkaška priča

Neverovatna priča Ernija Granfelda, nekadašnjeg NBA igrača, funkcionera i trenera ostaviće vas bez daha.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Erni Granfeld je poznat po tome što je na Tenesiju uz Bernarda Kinga bio glavni igrač tog NCAA tima, a kasnije je igrao i za Nikse i reprezentaciju SAD...

Njegov sin, Den Granfeld je za "Athletic" ispričao neverovatnu priču o svom ocu, ali i generalno o porodici i ova će vas priča ostaviti bez daha.

"Put moje porodice je mnogo veći od košarke. Moj otac Erni je poznat kao čovek koji je preko 40 godina u NBA ligi, bio je i igrač i trener i komentator i funkcioner, ima i zlatnu medalju sa Olimpijskih igara i peti je najbolji strelac u istoriji SEC divizije u NCAA ligi. Malo ljudi zna je da je Erni jedini igrač čiji su roditelji preživeli Holokaust u Drugom svetskom ratu. Njegov otac je bio zatvoren u mađarskom logoru, a majka bila u Budimpešti, u getu, gde je za dlaku izbegla masakr. Njegovi baba i deda sa obe strane ubijeni su u Aušvicu", počinje priču Den Granfeld.

"Kada je došao u Sjedinjene Američke Države (nakon bekstva iz komunističke Rumunije), moj otac nije govorio engleski i nikada nije dodirnuo košarkašku loptu, a imao je samo devet godina. Njegov stariji brat je imao leukemiju i godinu dana nakon dolaska u Ameriku je i preminuo. Da bi zalečio veliki gubitak, moj otac je igrao košarku sa ostalom Njujorškom decom. To je za njega bio vid terapije, a i naučio je engleski družeći se sa ostalom decom. Kasnije je postao jedan od najboljih srednjoškolaca košarkaša u naciji i zaigrao na vrhunskom univerzitetu. Samo deceniju nakon emigriranja u SAD. Uvek kažem ljudima da loptu ne zanima odakle si i kojim jezikom govoriš"

Den je takođe pokušao da se bavi košarkom...

"I sam sam imao uspešnu karijeru na univerzitetu Stenford, vođen istorijom za koju niko nije znao, a poslednjih pet godina provodim pišući dnevnik moje porodice, sve od Holokausta do NBA, a sve će biti u mojoj knjizi koja izlazi 30. novembra "By the Grace of the Game", jer je košarka za moju porodicu put do raja"

"Tata je imao 17,4 poena i više od 10 skokova u proseku tokom svoje druge godine srednje škole (Forest Hills) i bio je najbolji strelac tima i deo idealne petorke Kvinsa u Njujorku. Utakmice su se igrale u 4 popodne, a pošto su njegovi roditelji radili do kasno nikada nisu mogli da ga gledaju kako igra. Otac i majka ga nikada nisu videli kako šutira na koš. U njihovim glavama, košarka je bila rekreacija, nešto što je njihovo dete sklonilo sa ulica i zbližilo sa drugom decom. Dozvoljavali su mu da ne ide u Izrael tokom leta, već da radi kao konobar u restoranu roditelja njegovog najboljeg drugara".

"To je bio Sekvoja Kamp u Ketskilsu i bilo je veliko jezero, teren za bejzbol, košarku, mogli su da jašu konje i da udišu zvež vazduh. Dok je došao do treće godine, već je prosečno imao 20 poena i 15 skokova, nastavio je da jede i da raste i postaoa sve jači i bolji košarkaš, ali je mana bila što je slabo govorio engleski. Njegovi roditelji i adlje nisu gledali utakmice i nisu znali koliko im je sin dobar. Irvin Iser, legendarni košarkaški trener u Kvinsu nagovorio ih je da dođu rekavši da njihov sin ima Božiji dar i da se to ne viđa svaki dan. Baba nije mogla da veruje, njen sin talentovan?"

"Obezbeđenje ih umalo nije pustilo u salu, jer je sve bilo puno, a nije znao čiji su roditelji i čim je saznao da je njihov sin Erni Granfeld, sve se promenilo. Kada su došli nisu mogli da nađu Ernija i mislili su da sedi na klupi, pa im nije bilo jasno zašto ne igra ako je toliko dobar, da bi nekoliko sekundi kasnije cela hala bila u delirijumu, a igrač kome su se divili bio je Erni. Isuse Hriste, izgovorili su u glas. Njihov najmlađi sin, izbeglica iz Evrope čiji je brat nedavno preminuo od leukemije, čak ne zna ni engleski, a divi mu se ceo Kvins".

Priča je završena ovom rečenicom:

"Bio je predodređen za velike stvari i baba i deda su već maštali o njegovoj velikoj budućnosti. Shvatili su da je veoma dobar košarkaš i da nema potrebe da radi sa njima u prodavnici, sve će oni da srede", kaže Den Granfeld za Athletic

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 46 sledeca idi na stranu