"Nikada se nisam takmičio a da barem neko nije bio dopingovan" VIDEO

Majkl Felps, najveći plivač svih vremena, govorio je o dopingu u svetu sportskog plivanja.

LNIzvor: B92
Podeli
Photo by Michael Reaves/Getty Images
Photo by Michael Reaves/Getty Images

Osvajač 28 medalja na Olimpijskim igrama završio je karijeru 2016. godine na OI u Rio de Žaneiru, postao otac troje dece, a sada se bavi borbom protiv depresije i dopinga.

On se takođe bavi i borbom protiv prekomernog trošenja vode i širenjem svesti o značaju vode u ekosistemu planete.

On je, u intervjuu za CNN, misli da nikada nije bio deo trke "u kojoj su svi takmičari bili 'čisti'", aludirajući na to da je barem neko od protivnika u svakoj pojedinačnoj trci bio dopingovan.

"Stvari moraju da se promene. Ako samo jedanput budete pozitivni na neku supstancu ne bi smelo da vam se dozvoli da se ikada ponovo takmičite", rekao je osvajač 23 zlatne, tri srebrne i dve bronzane medalje u karijeri.

Felps je karijeru prvi put završio 2012. u Londonu, ali se četiri godine kasnije vratio u Riju osvojivši četiri zlatne i jednu srebrnu medalje pre nego što se ponovo povukao.

Podsetimo, Felps je 2017. godine ušao u raspravu sa proslavljenim srpskim plivačem Miloradom Čavićem, kada je prvi put progovorio o potrebni za reformama u svetu anti-doping kontrole u plivanju, što je praktično samo ponovio u novom intervjuu ove godine.

Čavić je tada rekao da Amerikanac"traži reformu doping kontrole tek sad kada se povukao", pa mu je američki plivač ubrzo odgovorio "da može da vidi sve rezultate njegovih testova".

Felps nikada nije pao na doping testu, a 2008. godine je navodno pristao da bude testiran iako je toga oslobođen po pravilima Olimpijskog komiteta SAD.

Amerikanac je, takođe, 2014. godine dospeo na naslovne strane svih medija jer je uhapšen zbog vožnje u alkoholisanom stanju, dok je u usto vreme značajno prekoračio dozvoljenu brzinu i preticao preko pune linije.

On je taj period u karijeri opisao kao veoma težak zbog borbe sa psihičkim zdravljem i depresijom posle prvog povlačenja iz plivanja.

"Bilo je teško s vremena na vreme. Kada sam se nalazio u javnosti i samo hteo da sa porodicom večeram - to često nije bilo moguće. Sada sam se na to i navikao i posedujem platformu putem koje mogu da pričam o stvarima koje su mi bitne kako bih pokušao da poboljšam društvo u kojem živimo", izjavio je Felps za "CNN".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.