"Želim da budem trener" – Avramović o Letoniji, finalu ABA i planovima za budućnost

Aleksa Avramović, košarkaš Partizana, otkrio je da bi nakon završetka karijera voleo da postane trener.

Izvor: B92
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Avramoviž sa 19 godina nije mogao da pretpostavi da će postati profesionalni košarkaš i upravo iz tog razloga upisao je "DIF".

Međutim, samo godinu dana kasnije stvari su se drastično promenile. Košarkaška karijera Avramovića krenula je uzlaznom putanjom, pa je zbog toga ona akademska morala da ispašta.

"Jednostavno, bilo je nemoguće u tom trenutku trenirati i aktivno se baviti sportom. Morao sam da budem prisutan na svim predavanjima i vežbama, što nije bilo moguće zbog mojih treninga", kaže Avramović, prvotimac Partizana i reprezentativac Srbije i objašnjava razloge nedostatka većeg samopouzdanja i vere u uspeh tokom tinejdžerskih dana:

"Uvek sam imao dozu objektivnosti. Kasno sam počeo fizički da sazrevam. Zanimljivo je da sam kroz srednju školu porastao čak 25 cm. Zato sam i pokušao da igram košarku i tu sam na sreću i ostao. Medutim, ono što se nije promenilo još od tad je način mog razmišljana. I sad gledam u budućnost i zato sam odlučio da upišem Fakultet za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla", koji je nama, profesionalnim sportistima omogućio uslove da neometano stičemo obrazovanje i profesionalno se bavimo sportom."

Plejmejker crno-belih ima veliku želju da ostane u košarci i po završetku igračke karijere.

"Želim da se bavim trenerskim poslom, iako sam svestan težine tog poziva. Verujte mi, nije nimalo lako držati 12 ili 15 košarkaša, različitih individua, koji imaju različite načine razmišljanja i karaktere i ubaciti ih u jedinstven sistem funkcionisanja jednog tima. Sa pedagoškog aspekta, to je nešto najzahtevnije, a trener, pogotovo u današnje vreme, pre svega mora biti i dobar psiholog", objašnjava Avramović.

Foto: Promo
Foto: Promo

Fakultet za sport na Novom Beogradu i KK Partizan imaju dugogodisnju saradnju.

"Jedan od razloga što sam se odlučio da upišem ovaj fakultet su preporuke sadašnjih i bivših prvotimaca Partizana. Mnogo puta sam tokom godine sa Nemanjom Dangubićem, koji je takođe student ovog fakulteta razgovarao na tu temu i on mi je predočio brojne pogodnosti koje se nude aktivnim sportistima, kao i činjenicu da se dobijanjem diplome automatski stiče crvena trenerska licenca, što je nesumnjivo dokaz kvaliteta ovog studijskog programa. Znam da su među studentima još i Novica Veličković, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović, a da su među profesorima nekadašnji kondicioni treneri Partizana Vladimir Korpivica, Vladan Radonjić i Adam Petrović, što je po mom mišljenju svakako kvalitet više", istakao je Avramović.

Sumirajući utiske o minuloj sezoni, hladne glave, posle izvesnog protoka vremena, Avramović je rekao:

"Svi se nerado sećamo kako je prošao Evrokup. Kroz celo takmičenje smo igrali odlično, ali jedna utakmica, jedna lopta i posed, i sve se prosulo nakon skoro godinu dana mukotrpnog rada. S druge strane, u Aba ligi, mislim da smo u finalu odigrali pet jako kvalitetnih utakmica. Zvezda je zasluženo pobedila sa 3:2, ali da smo mi trijumfovali, takođe ne bi bilo nezasluženo."

O očekivanjima od nacionalnog tima Avramović kaže.

"Kada je reprezenetacija Srbjje u pitanju, očekivanja su uvek maksimalna. Međutim, trenutno smo fokusitani samo na kvalifikacije i plasman na Svetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i Filipinima", rekao je Avramović.

"Slede nam Letonija i Belgija, tu će nam biti veoma teško, pogotovu što Letonija igra u skoro najjačem sastavu. Pripremamo se najpre za tu utakmicu u kojoj će rezultat puno odrediti našu sudbinu u nastavku kvalifikacija i toj drugoj fazi kada se ukrštamo sa Turskom, Grčkom i Velikom Britanijom. Znamo da će u Rigi biti puna hala i da ćemo morati da odigramo jedno veoma kvalitetnu utakmicu ukoliko mislimo da pobedimo", zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.