Pešić je imao razumevanja za Jokićevu odluku, da li će igrati kod njega?

Dolazak Svetislava Pešića na mesto selektora Srbije obradovalo je ljubitelje košarke u našoj zemlji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

* Svetislav Pešić selektor Srbije!

Sa Pešićem smo osvojili poslednja dva zlata – Evrobasket 2001. i Mundobasket 2002, dok nam se zemlja još uvek zvala Jugoslavija.

Sada se navijači opet nadaju titulama, ali ključno pitanje u međuvremenu je da li će Pešiću posao olakšati ili otežati Nikola Jokić.

Najbolji srpski i NBA košarkaš je propustio proteklo leto, mada naš tim nije ni uspeo da se kvalifikuje na Olimpijske igre, ali je i dalje neivesno da li će biti na raspolaganju selektoru za sledeće, odnosno za Evrobasket 2022.

Pešić je letos komentarisao odluku Jokića da ne igra za Srbiju ove godine, a nije ga iznenadila takva odluka MVP-ja NBA lige.

"Sada su se svi kao iznenadili, ali ja nisam kada je objavio da ne može da igra. Vidim da su gotovo svi pali u 'nesvest' zbog toga, a Jokić je samo doneo jednu logičnu odluku za poštovanje", rekao je Pešić za Sport klub, "Očekivao sam ovako nešto s obzirom da je odigrao 'duplu' sezonu. Jokić je, pri tom, više nego zasluženo poneo naslov MVP lige, ali mu to nije palo s neba, već je morao krvavo to da zaradi. Mislim da se radi o velikoj iscrpljenosti, a da ne spominjem mogućnost da se povredi, ako se dovoljno ne odmori".

Pešić je smatrao da Jokićeva odluka možda i nije loša za srpski tim.

"Zato što je broj jedan, oseća ogromnu odgovornost, a praktično nije spreman da bi pomogao nacionalnom timu. Onako kako se to očekuje od nekog ko je 'naj'. U tom slučaju bi morao da bude sto odsto spreman, a on to nije sigurno u ovom trenutku. Možda i nije loše za Srbiju što je otkazao, pošto imam osećaj da jednostavno nije maksimalno spreman. A Jokić je izvanredan dečko, sa ponašanjem na nivou, plus skroman, pa mu se javlja odgovornost i za sebe, ali i tim. Ne može sebi da dopusti da igra za Srbiju nedovoljno spreman, svestan kakva su očekivanja. Zbog toga njegova odluka ne bi trebalo nikoga da pogađa".

Srbija se svakako nije plasirala na Olimpijske igre, ali ćemo gledati "orlove" na Evrobasketu.

Da li će Jokić biti član Pešićevog tima u septembru 2022, saznaćemo verovatno tek sledećeg leta, po okončanju predstojeće NBA sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.