Srbija bez NBA košarkaša u kvalifikacijama za OI?

Adam Silver, komesar NBA lige, rekao je da će promena NBA kalendara gotovo sigurno uticati na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine.

PTIzvor: B92
Podeli
(Photo by Zhong Zhi/Getty Images)
(Photo by Zhong Zhi/Getty Images)

Srpski igrači u NBA:

Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Marko Gudurić, Boban Marjanović, Alen Smailagić.

Sezona NBA lige neće krenuti pre januara 2021. godine, što znači da će ligaški deo sezone trajati sigurno do jula, te će to otežati igračima da igraju za svoje reprezentacije.

Srbija se nije direktno plasirala na Olimpijske igre, te će morati putem kvalifikacija da pokuša da dođe do glavnog žreba najvećeg sportskog planetarnog takmičenja.

Naša zemlja je i domaćin jednog od četiri turnira, međutim po svemu sudeći NBA igrači neće moći da igraju za reprezentacije.

Kvalifikacije su zakazane za period od 22. juna do 4. jula, a kako će tada i dalje trajati sezona, nemoguće je očekivati da će srpski košarkaši koji igraju u NBA nastupati za reprezentaciju.

"Mnogo je sjajnih američkih košarkaša i možda najboljih 15 neće moći da igra u Tokiju. Ali, ostali sjajni hoće. I, naravno postoji veliki broj NBA igrača koji igraju za svoje države. To je nešto što će morati da rešavamo u hodu".

Ako Srbija obezbedi plasman u Tokiju, tamo će verovatno biti bez košarkaša čiji timovi obezbede plasman u plej-of.

Olimpijske igra na programu su od 23. jula do 8. avgusta, a tada će se uveliko igrati doigravanje.

"Po mom mišljenju, nova sezona neće početi pre početka 2021. Što više saznajemo, sve više verujem da je bolje da počnemo u januaru", rekao je Silver za CNN.

"Cilj nam je da sledeća sezona bude normalna, sa 82 utakmice i plej-ofom. Iako je idealno početi za Božić, mislim da je malo verovatno. Početak januara je najbolji kompromis jer je cilj da se igra pred navijačima", dodao je on.

Na turniru u Beogradu učestvovaće Novi Zeland, Dominikanska Republika, Portoriko, Italija i Senegal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.