Ministar Udovičić potvrdio: Sport u dvoranama od ponedeljka

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić saopštio je da se sport u dvoranama vraća.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: STARSPORT/Pedja Milosavljevic
FOTO: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Od ponedeljka 11. maja, sportisti će moći da treniraju u zatvorenim halama.

"Sport se aktivirao, vraćamo se ustaljenim navikama, ali se usklađujemo standardima koji su nametnuti, moramo da slušamo struku u svakom segmentu. Najveći izazov u najvećem periodu jeste da budemo odgovorni i solidarni do kraja. Nalazimo se u završnici utakmice sa pozitivnim rezultatom, ali je kraj tek kada sudija odsvira kraj. Naša odgovornost mora da bude na prvom mesto i svako pojedinačno postupanje mora da bude primer drugima. Sport se aktivirao već sedam dana vrlo intenzivno. Sportisti su srećni i zadovoljni, strpljivo su čekali da treniraju. Oni šalju pravu poruku kako izgleda odgovorno ponašanje", rekao je Udovičić gostujući u emisiji "Osvrt" na TV B92.

Ministar je objasnio određena pravila koja će morati da se poštuju.

"Uspostavljena je procedura da morate da spremni dođete na trening od kuće, da što manje boravite u zatvorenim i prostorijama koje nisu adekvatno pripremljene. Bezbednost svakog pojedinca je apsolutni prioritet. Nakon treninga sportista mora direktno da ode kući, da se tu što manje zadržava i nosi sa sobom svoje svrati, da ništa ne deli sa saigračima. Propisali smo da deset sportista uz trenera može da boravi zajedno na terenu, uz dve osobe iz tehničkog osoblja pored terena da priteknu u pomoć ukoliko je potrebno.

Udovičić je naglasio da se od 11. maja otvaraju sportske dvorane, dok još nije sigurno kada će ostali sportisti moći da se vrate na terene.

"Krećemo i sa fizičkim kontaktima jer su za sada zabranjeni. Jako je teško posle tako duge pauze se vratiti jer je treniranje specifičan način rada. Svi sportisti imaju posebne procedure vraćanja u trenažni proces. Naši savezi su uzeli minimum četiri nedelje za povratak na nacionalna takmičenja, što je minimum da bi se profesionalni sportista vratio u puni trenažni proces. Ono što je sigurno je da sportisti neće moći da koriste fiskulturne sale do 1. juna. Moraće da treniraju na otvorenim sportskim objektima, ali sve ostale dvorane, hale, sale i bazene otvaramo da vratimo normalu u tom segmentu i što nas najviše ograničava u vraćanju takmičenja u tim okolnostima su međunarodne sportske organizacije", rekao je ministar sporta i omladine.

Različite federacije različito postupaju.

"Veslanje i dosta sportova je reklo da odlaže sva takmičenja od avgusta-septembra pa do kraja godine dok čekaju bolje epidemiološke uslove. Vaterpolo federacije otkazivaju sva međunarodna takmičenja. Naši savezi moraju da prete instrukcije međunarodnih organizacija, moramo da se prilagođavamo, ali i budemo primeri drugim društvima i da šaljemo poruku kako da se odgovorno ponašamo".

U sredu je FSS saopštio da se Superliga Srbije nastavlja 30. maja.

"Drago mi je da se dogodio konsenzus u oblasti fudbala. Da imamo još četiri kola dva najelitnija ranga, da ćemo moći da uživamo, koliko je to moguće pred praznim tribinama, ali je vrlo dobro da se vraća sport jer su mnoge zemlje izašle sa studijom da je sport vrlo bitan za psihološko-sociološki momenat društva i da nam se duh diže"
, istakao je Udovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.