"Rampa" za Rusiju menja stvari – Crna Gora čeka u redu

Košarkaška reprezentacija Crne Gore bi ipak mogla da dobije šansu da pokuša da obezbedi učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.

SVIzvor: B92
Podeli
Photo by Jeremy Ng/Getty Images
Photo by Jeremy Ng/Getty Images

Nacionalna selekcija nekadašnje jugoslovenske države, u aktuelnim okolnostima, nema nikakvu opciju da stigne do takve mogućnosti, ali bi nove odluke mogle da joj pomognu u tome.

Naime, Svetska anti-doping agencija je suspendovala Rusiju sa svih velikih takmičenja zbog navodnih manipulacija u vezi sa podacima o dopingu.

U tom svetlu sve relevantne međunarodne organizacije treba da daju svoj stav po ovom pitanju, odnosno da odluče da li će dozvoliti učešće ruskim timovima ili ne.

Kako su kvalifikacije za Olimpijske igre praktično uvertira velikog takmičenja, sasvim je moguć scenario da Rusija bude sprečena da nastupi u Splitu na kvalifikacionom turniru za OI od 23. do 28. juna 2020. godine.

U tom slučaju, na mesto Rusije bi upala Crna Gora, koja se nalazi na 26. poziciji liste FIFA, odnosno na prvom mestu ispod "crte" koja određuje koje ekipe mogu da učestvuju u kvalifikacijama.

Na tom turniru je Rusija u Grupi A sa Nemačkom i Meksikom, a dve najbolje ekipe bi se u polufinalu sastale sa pobednicima Grupe B koju čine Hrvatska, Brazol i Tunis.

Vizu za Tokio će dobiti samo pobednik turnira.

Ipak, da bi Crna Gora mogla realno da očekuje nastup, potrebno da je protekne najpre period za žalbu na odluku WADA, što je 21 dan, a potom slučaj može da završi i na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.