"Košarku shvatam kao igru" – šta je Jokić pričao za B92.net 2014?

Najbolji košarkaš sveta Nikola Jokić za samo pet godina je stigao od ABA lige do MVP-ja NBA lige.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Još kao 19-godišnjak je dominirao u regionalnoj ABA ligi, ali tada niko nije ni slutio visine do kojih će stići.

Jokić je predvodio ekipu Mege koju je tada trenirao Dejan Milojević, a uoči nove 2015. godine pričao je za B92. o tome kako je zavoleo košarku, igračima pored kojih je stasao, interesovanju iz inostranstva i redova "večitih", te izboru na NBA draftu sa 41. mesta.

Evo šta je Jokić pričao za B92.net u decembru 2014. godine:

Mladi Somborac je zavoleo košarku zahvaljujući braći, koji su trenirali košarku i tako je krenula njegova priča.

"Moja braća su zaslužna što sam zavoleo košarku. Išao sa na njihove utakmice, a kada sam dovoljno porastao, počeo sam da igram sa njima basket.. Tada nisam ni toliko pratio košarku, već sam gledao braću kada su igrali u Subotici i Vršcu. Kasnije sam pratio Medžika Džonsona, a sada volim da gledam snimke starijih košarkaša, posebno Hakima Oladžuvona".

Kada je još počinjao, nije ni pomišljao da košarka može da bude nešto čime će se ozbiljno baviti. Njegov pristup košarci se, kako kaže, nije promenio do danas.

"Tada sam košarku shvatio kao igru, a tako je i sada. To me je dovelo tu gde sam sada. Ujedno mi je to mnogo pomoglo da napredujem jer me ne opterećuje, igram samo zato što volim. Praktično se igram košarke, ne osećam pritisak da nešto moram, sve je jednostavno“.

Mladi centar se u centru pažnje prvi put našao sredinom sezone 2013/2014, kada je zasijao na Kupu Radivoja Koraća. Iako je praktično ta pažnja došla preko noći, za njega se ništa nije promenilo.

"Ne utiču spoljni faktori toliko na mene, barem pokušavam da tako bude. Ne opterećujem se time da li sam odjednom postao nešto veliko ili postepeno, uostalom, nisam još, samo pokušavam da igram košarku, a u tome mi pomažu saigrači“.

Saveti starijih košarkaša dosta su pomogli Jokiću, pre svega Ratka Varde, Novice Veličkovića i Bobana Marjanovića.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Mnogo su mi pomogli i Bobi i Varda. Jer, kada imaš jake duele na treningu, onda ti dueli na utakmici ne predstavljaju veliku pretnju. Uz Bobija i Ratka je tu bio i Novica, to je za mene veliko iskustvo i mnogo mi je značilo u mom napretku. Prošle sezone nisam bio među glavnim igračima, ali sam gledao od njih kako da se ponašam na terenu i kada je došao moj trenutak, to sam i iskoristio“.

Njegove igre u dresu Mege nisu prošle nezapaženo, pošto po rečima njegovog menadžera Miška Ražnatovića, nekolicina španskih klubova praktično stoji u redu za njega. Međutim, Nikola za sada ne razmišlja da napusti Megu.

"Ostaću u Megi koliko god treba da se razvijam. Jer, gde god da odeš, ti si gotov igrač, nema razvoja više. Po meni, jedino mogu da odem iz ličnih razloga, ako budem mislio da mogu individualno da napredujem. Ali, mislim da ću ostati ovde koliko mi je još ostalo da se razvijem, a tek onda planiram da odem negde drugde“.

Na pitanje o mogućnosti da pojača Crvenu zvezdu ili Partizan Jokić odmahuje glavom, a takođe priznaje i da će kada se odluči da napusti Megu, prednost imati evropski klubovi u odnosu na NBA ligu.

"Mislim da neki domaći tim ne bi dolazio u obzir. Igram istu ligu kao Partizan i Crvena zvezda, ne bi bilo potrebe za tim. Što se tiče evropskih klubova i NBA, ako odeš u Ameriku kao mlad igrač, nećeš igrati. Možda ćeš se bolje razvijati nego u Evropi, ali ovde imaš šansu da se kroz igru razvijaš. I NBA i Evropa imaju i svoje prednosti i mane, ali kada bih ja birao, mislim da bih se odlučio da pre odem negde u Evropu, da se razvijem, pa onda tek u NBA, ako Bog da“.

Mladi Somborac je proteklog leta izabran kao 41. pik na NBA draftu od strane Denver Nagetsa, ali po njegovim rečima, to mu ne znači mnogo.

"Spavao sam tokom drafta, nisam ga ni gledao. Izaberu te samo jednom i jeste velika stvar, ali ja od toga nemam ništa, osim da Nagetsi imaju pravo na mene ako odlučim odem u NBA. Za nas koji već igramo košarku profesionalno to nije posebno velika stvar, veća je za momke koji dolaze sa koledža“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 60 sledeca idi na stranu