NBA kao Mundobasket – Sakramento ulazi na "mala vrata"?

Čelnici NBA lige razmišljaju da primene sistem sličan onom na Svetskom prvenstvu u košarci kako bi završili tekuću sezonu.

PTIzvor: B92
Podeli

Pročitajte i predlog Marka Kjubana:

* Vlasnik Dalasa ima zanimljiv predlog za nastavak NBA lige

NBA stao je sredinom marta usled pandemije koronavirusa i u narednim nedeljama trebalo da dobijemo odgovor da li će se nastaviti sezona.

Po svemu što se priča to će se najverovatnije i desiti, međutim pitanje je u kojem formatu. Zna se da će se najverovatnije igrati na jednom mestu, a postoji i velika mogućnost da se sruši tradicija.

O čemu se radi?

NBA je predložio da se ne igra po konferencijama, Istok/Zapad, već da se oformi grupna faza u kojoj bi učestvovalo 20 NBA timova. O ovome su pričali novinari "Ringera", Bil Simons i Kevin O'Konor.

"Objasni sistem 'Svetskog prvenstva'", rekao je Simons, a O'Konor je nastavio:

"Sistem kakav je na Svetskom prvenstvu u košarci je predložen od strane NBA prošle nedelje. Imali bismo 20 timova – najboljih šesnaest i četiri naredne najbolje, a to su Portland, Nju Orleans, San Antonio i Sakramento".

"Znači ne bi bilo timova sa Istoka jer oni koji nisu u plej-ofu imaju lošiji skor od četiri gorepomenuta tima. Vašington bi bio prvi ispod linije", dodaje Simons.

Timovi koji bi učestvovali u grupnoj fazi:

Baks, Seltiks, Hit, Pejsers, 76ers, Nets, Medžik, Lejkers, Klipers, Nagets, Džez, Tander, Rokets, Maveriks, Grizlis, Blejzers, Pelikans, Kings, Spars.

"Imali bismo 20 ekipa raspoređenih u četiri grupe po pet timova, kao i četiri nosioca – to bi bili Baksi, Lejkersi, Reptorsi i Klipersi. Ekipe bi potom nasumične bile birane u grupe i dobili bismo četiri grupe po pet timova", kaže O'Konor.

To znači da više ne bismo imali borbu po konferencijama.

"Timovi bi igrali samo sa ekipama iz grupe i to po dva puta. Ekipe bi odigrale ukupno osam mečeva i po najbolje dve iz svake bi prošle u drugu rundu plej-ofa", kaže O'Konor.

O'Konor je pitao Simonsa da li mu se sviđa ovakav sistem.

"Ako ćeš ikada probati da pokušaš da odigraš plej-of bez borbe po konferencijama, mislim da je ovo pravo vreme. I sviđa mi se".

Ovo znači da bi Sakramento Kingsi, koji u plej-ofu nisu učestvovali 14 godina, ušli na "mala vrata", odnosno nalaze se među četiri tima koja nisu po trenutnoj slici u plej-ofu, ali bi ušli ukoliko bi se NBA odlučio na ovakav format.

Kako vam se čini?

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 44 sledeca idi na stranu