"Izolacija nam je uskratila mnogo toga – takav je svakodnevni život dece sa posebnim potrebama"

Čuveni NBA košarkaš Dominik Vilkins je povodom Svetskog dana autizma napisao tekst za "Players Tribune".

SNIzvor: B92
Podeli
Photo by Neilson Barnard/Getty Images for Reebok
Photo by Neilson Barnard/Getty Images for Reebok

Vilkins je legendarni igrač Atlanta Hoksa koji je tokom karijere zbog atraktivnih poteza stekao nadimak "Human Highlight Film".

Malo je poznato da je Vilkins rođen u Francuskoj jer mu je otac vojno lice, a iz Pariza se kasnije selio više puta, da bi u jednom delu svoje karijere igrao za Panatinaikos i Fortitudo iz Bolonje.

"U košarci sam 52 godine, a košarkašku loptu sam prvi put podigao kada sam imao samo osam godina. Ona je uvek bila deo mog života. Kada sam se 1999. godine povukao, više sam mislio na porodicu, a košarku sam voleo isto. Bilo mi je krivo kada je NBA liga stopirana zbog pandemije koronavirusa, jer sam znao da će mi nedostajati košarka. Igra koja može sve da nas ujedini", kaže Vilkins.

Dominik se potom dotakao svoje dece koja boluju od autizma, deo njegovog života koji nije baš poznat javnosti. Današnji dan, 2. april je Svetski dan autizma.

"Dok ovo pišem u glavi su mi moje dve ćerke. Starija ima 22, a mlađa 12 godina i one pate od autizma. Kada god bih ih odveo na utakmicu, za njih je to bilo teško. Svetla, reflektori, gomila ljudi koje ne poznaju. Nikada nisam želeo da ih izlažem tome", dodaje jedan od simbola NBA lige.

Potom je nastavio...

"Dok sam listao stvari po internetu shvatam da smo ovom izolacijom uskraćeni za mnoge stvari. Ne možemo da uživamo u sportu, šetnji, ručku i da se moja deca tako osećaju čitavog života. Tako da želim da povodom Svetskog dana autizma pošaljem snažnu poruku. Košarka će se vratiti jača nego ikada i sve će nas ujediniti i bićemo isti kao ranije. Ali ta deca neće", naveo je Dominik Vilkins.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 49 sledeca idi na stranu