Zoran Kovačić za B92: Ženska košarka kvalitetnija od muške

Posle 46 godina rada i više od 100 osvojenih medalja sa raznim selekcijama, penzionisao se naš košarkaški stručnjak Zoran Kovačić Čivija.

Čovek koji je tokom svoje karijere trenirao nekoliko šampionskih generacija, koji je košarkaškim koracima učio i majke i kćerke, povukao se kao najtrofejniji trener u istoriji srpske ženske košarke.

U intervjuu za B92, prilikom zvaničnog opraštanja od Košarkaškog saveza Srbiji, Čivija je pričao o svojim najvećim uspesima, generacijama koje je podigao, sistemu koji je izgradio i očekivanjima od novog selektora Srbije Aleksandra Đorđevića.

A. Kovačević
Pošaljite komentar
  1. Gospodine, kako je rasturen ženski košarkaški klub Partizan, ko je marinu odgurnuo u inostranstvo, to vi nama kažite i kako mislite da imate jaku reprezentaciju bez jakih domaćih klubova? U kojoj se to zemlji uništavaju najbolji klubovi? Nisu svi klubovi privatni, zato ovo pitanje postavljam.
    (Đorđe, 5. januar 2014 13:25)
    ...
    Pa u interesu srpske košarke je valjda bilo da ŽKK Crvena zvezda ne bude uništen, pa je uništen. ŽKK Cvrena zvezda nije privatan klub već državni i trebao je biti pomognut od strane države, ne da osvaja titule, nego da ne propadne do daske - što bi rekao naš narod. Osnove razvoja kluba, na koje je postavljen ŽKK Partizan nisu bile zdrave i održive. Prosto priodnim putem se ŽKK Partizan raspao. Ja znam šta govorim kao i mnogi koji se prave blesavi. Inicijativa da ŽKK Partizan bude odabran je potekla od ljudi iz Partizana i Partizanovog kadra u KSS-u. Sprovedena je zahvaljujući moćnim pojedincima koji su bili vlast. Sada više nisu i logično nema više takve vrste podrške. ŽKK Partizan je mogao i drugačije da dođe do dominacije - bez opasnih igrica van terena, pri tome ne mislim na nameštanje utakmica. Ponavljam sistem razvoja ŽKK Partizan je bio u mnogome zasnovan na politici i na trenutnim političkim okolnostima koje su se vremenom promenile. Gospodin Đilas a i mnogi drugi više nisu toliko značajni za Srbiju pa i nemaju toliki utcaj da preporuče gde valja ulagati pare.Zašto sada ne bi Zvezda bila isti projekat, kao što je nekad bio Partzan?
    (NemanjaVac8, 5. januar 2014 18:58)

    # Link komentara

  2. Gospodine, kako je rasturen ženski košarkaški klub Partizan, ko je marinu odgurnuo u inostranstvo, to vi nama kažite i kako mislite da imate jaku reprezentaciju bez jakih domaćih klubova? U kojoj se to zemlji uništavaju najbolji klubovi? Nisu svi klubovi privatni, zato ovo pitanje postavljam.
    (Đorđe, 5. januar 2014 13:25)
    ...
    Veoma je čudnovato to da se niko nije zapitao kako je i u čijem interesu srozan ŽKK Crvena zvezda, gigant na ovim prostorima (28 titula prvaka, 10 kupova, 1 titula prvaka Evrope + mnogo značajnih rezultata u Evropi). U momentu kada je ŽKK Partizan određen kao projekat o čemu je govorila i sama Marina, taj klub je imao 3 osvojene titule i 2 kupa. Dakle, potpuno smešan klub u poređenju sa Zvezdom ali i Hemofarmom. I Zvezda i Partizan su državni, pa sada ja pitam tbog čega je država uništila instiuciju koja ima 39 trofeja u svojoj istoriji i odredila da razvoj ženkse košarke ide kroz klub koji ima samo 5 trofeja i manje navijača od Zvezde. To razvijanje Partizana podrazumeva i ulaganje države samo u Partizan. Zna se kako se reprezentativna ženska košarka razvija u normalnom svetu. Sigurno ne tako što se giganti gase a mali klubovi razvijaju. To što se radilo u ženskoj klupskoj košarci kod nas je bilo samo u interesu ŽKK Partizan, ali ne u interesu srpske košarke. ŽKK Partizan je značajan sa srpsku košarku kao i vaterpolo klub Zvezda za srpski vaterpolo. Pri tome projekat VK Zvezda nije doveo do granice gašenja VK Partizan, što je ključna razlika.
    (NemanjaVac8, 5. januar 2014 16:51)

    # Link komentara

  3. Da li ce biti nekakav intervju sa bilo kojom rukometasicom u NG paketicu???
    (sadfrw, 5. januar 2014 15:56)

    # Link komentara

  4. Gospodine, kako je rasturen ženski košarkaški klub Partizan, ko je marinu odgurnuo u inostranstvo, to vi nama kažite i kako mislite da imate jaku reprezentaciju bez jakih domaćih klubova? U kojoj se to zemlji uništavaju najbolji klubovi? Nisu svi klubovi privatni, zato ovo pitanje postavljam. (Đorđe, 05. januar 2014 13:25)
    Rasturen je isto onako kako je i sastavljen... Kako su rastureni ZKK Hemofarm i ZKK Crvena Zvezda pre toga?
     (Dusan, 5. januar 2014 14:25)

    # Link komentara

  5. Hvala legendi, I neka mu je sa Srecom u penziji.. Mislim da je trebao I ranije otici a najveca zamerka mu je odabir pomocnih trenera, tu je mogao bolji biti... Svaka cast sve u svemu
    (Maki, 5. januar 2014 13:38)

    # Link komentara

  6. Gospodine, kako je rasturen ženski košarkaški klub Partizan, ko je marinu odgurnuo u inostranstvo, to vi nama kažite i kako mislite da imate jaku reprezentaciju bez jakih domaćih klubova? U kojoj se to zemlji uništavaju najbolji klubovi? Nisu svi klubovi privatni, zato ovo pitanje postavljam.
    (Đorđe, 5. januar 2014 13:25)

    # Link komentara

  7. Hvala legendi nase kosarke i neka mu je sa srecom u daljem nastavku karijere.
    (Rale, 5. januar 2014 12:12)

    # Link komentara