Mavrović za B92: Razorio me je poraz od Luisa

Nekadašnji hrvatski bokser Željko Mavrović bio je ekskluzivan gost emisije “U klinču“ radija B92, u kojoj se osvrnuo na svoju profesionalnu karijeru, kao i na stanje u boksu uopšte. Mavrović je ukazao na pojedine greške koje su ga koštale karijere i objasnio zašto i pored istinske želje da se vrati u profesionalne vode, to nije uspeo tokom 15 godina.

ČŽ MDž
Pošaljite komentar
  1. Lako je kritizirati čovjeka koji se borio za naslov prvaka svijeta i koji je u karijeri odlično boksao u gotovo svakom meču. U tom meču sa Lewisom vidjelo se da mu nedostaje agresivnosti koju je imao u ranijim mečevima. Siguran sam da bi išao do kraja i do možda i nokauta jer je imao Lewisa u trenucima (reći da je Lewis namjerno pustio tu seriju udaraca je suludo). žao mi je da nije uspio u tome ali se slažem sa zadnjim komentarom kako je Mavrović jedan od većih gospodina u boksu. Uz bok je velikih hrvatskim boksacima kao što su bili Mate Parlov te Juraj (George) Čuvalo (Chuvalo) koji je i prema priznanju Muhameda Alija, zadao najviše muke najvećem boksaču svih vremena. Odboksao je punih 27 rundi sa njime i nanio mu unutarnja krvarenja od silnih udaraca po bubrezima! I ne znam odakle vam informacija da je Mavrović tukao srpske zarobljenike.
    (Domagoj, 26. novembar 2013 16:03)

    # Link komentara

  2. Скоро 40 година пратим бокс и могу речи да је Мавровић један од најчистијих боксера које сам гледао.
    Меч против Ленокса, једног од највечих боксера свих времена је само потврда тога.
    Капа доле легендо.
    Жив био и капа доле легендо.
    (Миле, 24. novembar 2013 15:11)

    # Link komentara

  3. Lennox Lewis: "It was a difficult because he was moving around. It was awkward. This guy trained two years just for me. This is who he wanted to box."

    [link]
    (drago, 19. novembar 2013 12:11)

    # Link komentara

  4. (Bluemonday, 7. novembar 2013 17:50)

    stvar je u tome da se crnima ne da vise dobijati batina. istu tu lovu zarade u americkom nogometu.
    pa tyson bi pojeo bracu klicko. holyfield isto.
    (drago, 19. novembar 2013 12:00)

    # Link komentara

  5. Prema ovom snimku mogu samo da kažem SVAKA TI ČAST majstore kako si se držao sa Luisom i šta si sve izdržao na nogama i do kraja. A i Lenoksu je pao kamen sa srca posle proglašenja.
    (Simon, 15. novembar 2013 15:28)

    # Link komentara

  6. Moj školski drug Dragan Karanović (1972) godište je pobedio Željka Mavrovića još dok je bio junior (Mavrović je već bio senior). Da nije bio u vojsci u vreme počinjanja rata u Splitu verovatno bi i Srbija imala jednog velikog bokserskog šampiona u teškoj kategoriji. Baš mi je krivo zbog toga...
    (Djordje Stanic, 10. novembar 2013 20:47)
    Ja sam znao da je Karan boksovao sa Mavrovicem, ali vidis nisam znao da je pobedio. Inace, Karanovic radi kao obezbedjenje po novosadkim lokalima, ustvari radio je, nisam ga iskreno video poslednje 2-3 godine i mogu slobodno reci da je jedan od najvecih, pa mozda i najveci gospodin u obavljanju tog posla, ustvari jedino ispravno i kulturno obavlja taj posao. Uvek kulturno, sa postovanjem, nije bitno da li si pijan, trezean, nekulturan.. Elem, zasto sam ovo ispricao, pa zato sto danas, koliko sam ja barem upucen, gde god da radi neki bokser na veratima kafica, samo gleda da "nabode" nekog.. Karan je gospodin veliki, a realno bi poslagao petoricu lagano. :)
    (jug, 14. novembar 2013 20:47)

    # Link komentara

  7. Dovoljno o odnosu snaga na ringu govore izjave dvojice boksera nakon meca.
    Izjava Mavrovica: "Nikad u zivotu nisam dobio ovakve batine".
    Izjava Lennox Lewis-a o tome sta misli o protivniku i njegovom otporu u mecu: "Ima interesantnu frizuru".
    Odnos u rundama je bio 10:2 za Lennox, pa cak i u toj 7 rundi koju je Zeljko Mavrovic dobio, sam Mavrovic je pri kraju runde skoro nokautiran, nakon nekoliko primljenih aperkata.
    Mavrovic kroz karijeru nije imao znacajne protivnike, cak trecerazredni protivnici, sa vrlo slabim record-om, najpoznatiji npr: Cantatore, Eros, Francis, Saleta, vrlo skromno.
    (Moorer, 13. novembar 2013 15:07)

    # Link komentara

  8. Lenok Luis je bokser koji je bio za 5 klasa ispred Mavrovica. I da je Zeljko jeo meso i ne znam sta da je radio opet bi izgubio. Zeljko je tokom profesionalne karijere imao 21 pobedu bez velikih imena medju protivnicima. Luis je tokom profesionalne karijere imao 41 pobedu i dosta velikih imena medju onoma koje je pobedio: Tajrel Bigs, Bruno, Donovan Rudok, Tomi Morison, Rej Merser, Oliver Mekkol, Holifild, Bota, Tua, Tajson, Vitalij Klicko, Golota...
    (Bokser, 10. novembar 2013 21:59)

    # Link komentara

  9. @jakov:
    Mogu i da ti pricam o Damiru Skaru kad su ga uhvatili srpski vojnici, a on se upisao. Bio sam tamo, a ti ako ocec veruj, ako neces ne moras, istina se ne moze promeniti.
    (Misa, 10. novembar 2013 21:41)

    # Link komentara

  10. Moj školski drug Dragan Karanović (1972) godište je pobedio Željka Mavrovića još dok je bio junior (Mavrović je već bio senior). Da nije bio u vojsci u vreme počinjanja rata u Splitu verovatno bi i Srbija imala jednog velikog bokserskog šampiona u teškoj kategoriji. Baš mi je krivo zbog toga...
    (Djordje Stanic, 10. novembar 2013 20:47)

    # Link komentara

  11. A nije pricao sta je radio tokom rata, kako je pesnicama tukao srpske zarobljenike, jel i to deo tog makrobiotickog sportskog zivota?
    (Misa, 7. novembar 2013 15:52)

    HAHAHAHA, hvala ti na ovome Misa, nisam se dugo ovako nasmijao. Legenda si. Di si samo to iskopao majko mila...hahaha...
    (jakov, 8. novembar 2013 23:31)

    # Link komentara

  12. Bravo za intervju, da se ne zaborave legende ovog sporta
    (patuljasti snaucer, 8. novembar 2013 10:41)

    # Link komentara

  13. Hehehe, mma manje komplikovan od boksa :-) smena generacija je čudo. A smena generacija je jedino što će promeniti popularnost tih sportova...
    (Cab, 8. novembar 2013 09:58)

    # Link komentara

  14. Braca Klicko imaju sjajne fizicke predispozicije,ali je potpuna besmislica tvrdnja da meceve resavaju snagom i narocito nekakvom razornoscu udaraca.Jedino je tacno da je boks zbog njih izgubio na atraktivnosti,ali to je prosto zasluga i slabe konkurencije.Postoji vise velikih boksera iz proslosti koji bi oduvali obojicu Ukrajinaca iz ringa.Kod njih je rec o savrsenoj psihofizickoj spremnosti,slepom pridrzavanju dobitne taktike u mecu,dakle upravo o savrsenoj inteligenciji u boksovanju.Ono cega nema kod njih je talenat i visprenost Alija,brutalni udarci Tajsona ili nesto drugacijeg Formena,srcanost i istrajnost Holifilda ili Marcana,itd...Mavrovic je izgubio jer je Luis daleko kompletniji bokser,a ishranu ne bih da komentarisem jer takve izmene nacina zivota pred mec karijere govore o njemu samom.
    (dejavu, 8. novembar 2013 09:14)

    # Link komentara

  15. Bravo za Čačiju, odličan intervju. Željko je veliki šampion !!
    (Duka, 8. novembar 2013 09:14)

    # Link komentara

  16. Dajte ljudi, prvo procitajte statistiku udaraca iz tog meca, oko 50% je Lenoks imao vise, Zeljko nije imao ni promil sanse, realno...
    (sasa, 8. novembar 2013 01:57)

    # Link komentara

  17. Legenda kao i Parlov
    (Keko, 7. novembar 2013 23:59)

    # Link komentara

  18. Pozzz za Mavrovica
    (RB, 7. novembar 2013 22:38)

    # Link komentara

  19. Svaka vam cast na ovakvim intervjuima sa velicinama u boksu. Samo napred
    (Bubakla, 7. novembar 2013 21:25)

    # Link komentara

  20. haha nista nacionalno odma ok znao sam
    (nikola krkilovic, 7. novembar 2013 19:18)

    # Link komentara

  21. Sećam se borbe sa maestralnim Luisem, čini se da ga je imao u 7 rundi ali nije imao snage da zada završni udarac. Ipak je jedan od retkih boksera kojeg je Luis dobio "samo" na poene što govori o Željkovoj velikoj umešnosti i ogromnom intelektu što je potvrdio kasnije u životu. Ta dilema oko makrobiotičke ishrane ostaće jedna velika misterija. Možda je ishrana krivac što Željko nije imao dovoljno eksplozivnosti u toj čuvenoj 7 rundi a sa druge strane možda je baš taj način ishrane poboljšao izdržljivost organizma na Luiseve strahotne udarce i brz oporavak od istih tako da sudija u ringu nije brojao Mavroviću nijednom mada je primio mnogo razornih udaraca.
    (bobo mk, 7. novembar 2013 18:14)

    # Link komentara

  22. Meni je iritantno to što se svaki put spominje 7 runda pa se slike iz te 7 runde stavljaju. Lewis u toj 7 rundi nije bio uzdrman više od 50-60%, ako je i toliko, otišao je na konopce da se odmori tj. navuče Mavrovića na akcije da bi mu energije oduzeo i skontrirao mu žestoko što je i napravio pred kraj runde. Lewis je primio jače udarce od Holyfieda i Tuamana pa je uredno nastavljao dalje mečeve.

    U rundama je 10-2 za Lewisa bilo, mislim da 3 runde da se traži za Mavrovića moralo bi se navlačiti. Mavrović je primio više udaraca tu večer nego u svim sparinzima tokom cijele svoje karijere. Mavrović je mogao primiti udarac, ostalo je bio na razini prosječnog izazivača titule.
    (Terminator meditira, 7. novembar 2013 18:07)

    # Link komentara

  23. Staru tezu i boksu kao plemenitoj veštini, željko je pokušao da implementira u celosti. Što se mene tiče u tome je i uspeo. Slušajući njegove intervjue, ne mogu da se otmem utisku da je obrazovaniji, vaspitaniji i intiligentniji od većine ostalih sportista, pa čak i šahista (ukoliko je to sport). Iskreno, žao mi je što do kraja nije ostvario svoj cilj.
    Pozdrav za Željka iz Srbije..
    (DsP, 7. novembar 2013 17:59)

    # Link komentara

  24. Da je jeo meso, odradio bi ga Zeljko.
    Ali nema veze, Hrgovic ce postici ono sto Hrvatima pripada: svjetska titula u superteskoj, kao kruna borilackih vjestina.
    Ipak smo mi drzava koja je dala puno velikih boraca: Parlov, Mavrovic, Filipovic, Cikatic, Drvis, Bozic, Josipovic, Benes, Skaro.

    Naslov vam je bezveze.
    (drago, 7. novembar 2013 17:58)

    # Link komentara

  25. Gledao sam taj cuveni mec sa Lenoksom, i zaista sam bio postovalac lika i dela Zeljka Mavrovica, imao je neku svoju originalnost i prepoznatljivost. Odlican intervju, jedino se ne bih slozio sa njegovim kritikovanjem danasnjeg boksa i brace Klicko. Sustina zasto danas boks losije kotira nego u Zeljkovo doba je jednostavno cinjenica da su sovjetski bokseri cim su izasli na medjunarodnu scenu odmah preuzeli primat, uspostavili apsolutnu dominaciju, sto svakako nije produkt koji je lako prodati Zapadu i Americi. Cela danasnja plejada boksera sa prostora bivseg SSSR srusila je s lakocom mit o ("prirodnoj") dominaciji americkog boksera u ringu kao kulu od karata. Ko bi danas pravio i distribuirao jeftine propagandne filmove o Rockiju Balboi kada momci sa Istoka u stvarnosti batinaju u ringu sve redom? Kada se pojavi ponovo neki Amer ili Britanac koji ce moci konkurisati Sovjetima i kada se stvori atmosfera rivalstva, postace boks ponovo vise pracen i zanimljiviji. To je jednostavno zakon medijskog trzista.
    (Bluemonday, 7. novembar 2013 17:50)

    # Link komentara

  26. Nista bez mesa!
    (Bane, 7. novembar 2013 17:44)

    # Link komentara

  27. u svoje vreme jedan od boljih tehnicara,a uz to je i koristio mozak.Steta sto nije uspeo da se povrati.Sve najbolje u buducem.
    (helabajzer, 7. novembar 2013 17:36)

    # Link komentara

  28. Mirko Filipovic je, uz njemu duzno postovanje, osvojio izmisljeni Gran Prix K1, na kojem su se tukli neki anonimusi, Badr Hari dosao za kintu i odustao, onaj smesni Dzevad Poturak odjednom ispao cetvrti borac na svetu, a nagrada satro milion evra, sa sve Majkom Baferom, koji je verovatno dobio para vise od svih ostalih zajedno. Smejurija.
    (Gos'n, 7. novembar 2013 17:36)

    # Link komentara

  29. Zeljko je sjajan momak, imao sam prilike da ga upoznam u Zagrebu u vezi sa poslom. Zelim mu sve najbolje.
    (Dejan, 7. novembar 2013 16:50)

    # Link komentara

  30. Samo BLESAVI balkanac moze da menja nacin zivota i ishrane pred najvezniju borbu u karijeru koja je mogla da ga uvede u legendu. Ne kazem da bi pobedio Luisa, ali da sam sebi covek smanjuje sansu za pobedu- to je glavna karakteristika ljudi sa ovih prostora.
    (djordjevic, 7. novembar 2013 16:49)

    # Link komentara

  31. Od srca preporucujem dokumentarac "Irokez".Slucajno sam nabasao na njega i ostao zapanjen razmisljanjem ovog velikog covjeka i borca.
    (s one strane, 7. novembar 2013 16:08)

    # Link komentara

  32. Svaka cast ispravno razmisljanje, deluje kao da mu udarci nisu previse ostetili glavu. Jedino sto ne mogu da ne dodam je to da bez obzira na nacin ishrane i svih drugih faktora, nema sile te da bi dobio Luisa. Bez da potcenjujem ali radi se o jednom od najvecih boksera ikada...prosto mislim da nije bio ni blizu tog nivoa
    (el gringo loco, 7. novembar 2013 16:05)

    # Link komentara

  33. Filipović i Mavrović - dva neverovatno srdačna, prijatna i neisfrustrirana čoveka. To je retkost i kod nas i kod Hrvata.
    (guli, 7. novembar 2013 16:03)

    # Link komentara

  34. A nije pricao sta je radio tokom rata, kako je pesnicama tukao srpske zarobljenike, jel i to deo tog makrobiotickog sportskog zivota?
    (Misa, 7. novembar 2013 15:52)

    # Link komentara

  35. dragi Željko, propala varijanta žitarica, mrkve i graška. da si sam priznaš, da si jel špek i kobase razbil bi ga ko svinja masnu krpu
    (godine lete, 7. novembar 2013 15:51)

    # Link komentara

  36. Nedavno,nakon zadnjeg meca Vladimira Klicka,tu su mnogi pisali da bi ovaj Lenox Lewis bez problema namlatio oba brata Klicko.E vidite dragi moji,upravo sa tim Lewisom iz najboljih dana je Mavrovic boksovao 12 rundi.Izgubio na poene nakon sta je Lewis nekoliko puta bio u teskoj situaciji.Na kraju je prevagnula snaga,odnosno gubitak snage kod Mavrovica.Najveci bokser sa ovih prostora.Nakon Mate Parova naravno.Koji je bio prvak Juge,Balkana,Evrope,sveta,Olimpijski sampion kao amater....i na kraju profesionalni prvak Evrope i sveta!!!
    (Valter, 7. novembar 2013 15:41)

    # Link komentara

  37. ok momak
    (nokaut, 7. novembar 2013 15:22)

    # Link komentara