Udar crvenog

Da je sve u redu današnji derbi na "Old Trafordu" Mančester junajteda i Liverpula bio bi istinski praznik ostrvskog fudbala. Ali, nije. Nešto debelo tu nedostaje…

Pošaljite komentar
  1. (nastavak):
    4) Hellas Verona zove se, kao sto mu samo ime kaze - Hellas. Prema tome, nema sta da trazi ovde. Istina, u jednom periodu klub se zvao samo AC Verona. Medjutim, osnovan je kao Hellas, a i danas je (ima vec 50-tak godina) opet Hellas. Da, to jeste gradski klub, pa ga cesto zovu samo "Verona". Medjutim, ime mu je Hellas. Tacka. Chievo je klub iz jednog od predgradja i relativno do skora je bio nizeligas. Prema tome, nikakvo cudo ako, van svog predgradja, ima manje navijaca od gradskog rivala. 5) Roma/Lazio: ona tvoja opservacija jedino u ovom slucaju zaista moze imati nekog smisla. Utoliko pre sto Lazio svoju pravu navijacku bazu ima, ne toliko u samom gradu Rimu (ima i u Rimu, ali su u manjini), koliko u regionu - Laziju. Sigurno je da ni jedan, ni drugi klub prakticno nemaju navijace van Rima i Lazija, dok su, s druge strane, specificni i po tome sto u njihovom "ataru" klubovi sa strane, pa ni Juventus, Inter i Milan, nemaju sta da traze - oni sve dele (osim, mozda, napolitanskih useljenika, koji i dalje navijaju za Napoli).
    (Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera, 26. oktobar 2021 14:24)

    # Link komentara

  2. U Italiji svaki klub koji nosi ime grada ima vise navijaca u samom gradu- Djenova, Milan(o), Torino, (Helas) Verona, Rim/Roma.
    (Revolt)

    1a) U Genovi ne postoji klub koji nosi ime grada. Postoji klub koji se zove GenoA, to jeste ime grada, ali - na engleskom jeziku. I jedino se tako moze i jedino se tako sme zvati, NE SME mu se dopisivati "v", inace ces imati velikih problema s bilo kojim navijacem tog kluba. Ne boj se, ti navijaci su Genovesi, daleko veci Genovesi nego sto ti ikad mozes biti (Genova je inace grad koji se odlikuje jako velikim lokalpatriotizmom) i odlicno znaju kako im se zove grad, ali, isto tako odlicno znaju i kao im se zove klub i zasto je to tako i zasto mora biti tako. 1b) Jesi li bas siguran da Genoa ima vise navijaca u gradu, nego Sampdoria? Ako to i jeste tako, sigurno nije zbog imena, nego zbog tradicije. Genoa je bila prvi veliki klub u Italiji, dok je Sampdoria nastala mnogo kasnije, fuzijom dva lokalna, kvartovska, kluba. 2a) Milan(o) - na prvi pogled slicna prica kao za Geno(v)u. Medjutim, Milan zaista jeste pravo ime grada, tako se zove na lokalnom dijalektu. 2b) Jesi li siguran da Milan ima vise navijaca od Intera, u gradu ili van njega? Ko je to brojao? Ja bih, odoka, rekao da su negde na 50:50, kako u gradu, tako i po Italiji. 3) Nisam bas siguran da Toro ima vise navijaca od Juveta. Drugo je nesto u pitanju: prema opstem mestu za Toro navijaju "pravi Torinesi" i "pravi Piemontesi", a za Juve dosljaci, Juznjaci (kojih ima jako puno). etc.
    (Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera, 26. oktobar 2021 10:13)

    # Link komentara

  3. U Italiji svaki klub koji nosi ime grada ima vise navijaca u samom gradu- Djenova, Milan(o), Torino, (Helas) Verona, Rim/Roma.
    (Revolt, 13. maj 2021 14:44)

    # Link komentara

  4. Stvarno je teatar snova taj stadion, svakako ga posjetiti ako ste u prilici. Uz San Siro najbolji na kojem sam bio. Stadioni koji imaju dušu.
    (chevanton, 13. maj 2021 13:36)

    # Link komentara

  5. @Krstivoje, 13. maj 2021 10:35) ne bas. Bilo istrazivanje pre par godina koje je pokazalo da u samom gradu je 50:50, ako se uključe i predgradja, tj sira okolina onda ih Utd opasno sije. To je fama kako je Manchester blue. Uostalom, dok su bili gledaoci na OT nisi mogao da vidiš prazna sedišta dok City često ima problem da napuni stadion koji je manji od OT.
    (Nikola, 13. maj 2021 13:02)

    # Link komentara

  6. Mančester je plav a Junajted je nekadašnji gigant koji je žario i palio kada nije imao konkurenciju, tačnije JEDINI konkurent mu je bio Vengerov Arsenal.

    Danas je mnogo teže osvojiti titulu, tu su City, Čelzi, Liverpul, Totenhem...

    Suma sumarum, Junajtedu preti sudbina Notingem Foresta, u poslednjih 10 godina Junajted je uzeo 1 titulu a njihov gradski rival City čak 5! Ende.
    (JeRemija, 13. maj 2021 09:53)
    Da si pratio fudbal tada kad je Junajted bio neprikosnoven, znao bi pored Vengerovog Arsenala i za Celsi koji je bio jaci od danasnjeg(sa Drogbom, Lampardom, Balakom, Terijem, Banetom itd.).Takodje, Liverpul je tada redovno zavrsavao u zavrsnicama Lige sampiona dok su za njih igrali Dzerard, Tores, Alonso, Kajt i ostali.To je bilo vreme kad je postojala "velika cetvorka" i tad je fudbal nesumnjivo bio kvalitetniji nego sad, jer su ga igrali pravi majstori, a ne ko danas 90% trkaci.Siti je u to vreme igrao nize lige ili je eventualno bio sredina tabele Premijer lige u najboljem slucaju.Generalno, fudbal iz prve decenije ovog veka je neuporedivo kvaliteniji nego ovaj danas.
    (KingJames, 13. maj 2021 11:36)

    # Link komentara

  7. Mancester je institucija koliko i KK Partizan.
    Slicne price i sudbine.
    U SFRJ sporedan tim, po dolasku klike oko Vujosevica su uspeli da namaknu titule.
    Vestacki se podgreva atmosfera nekakvog rivalstva…
    Gradovi Mancester i Liverpul su ko Valjevo i Mionica. Postoji rivalstvo koje se prenosi i na fudbal, al uistinu na terenu ta dva tima nisu takmaci.
    Jer, fudbal, to je Liverpul.
    (Dr., 13. maj 2021 11:36)

    # Link komentara

  8. Kada kažeš bilo gde na kugli zemaljskoj Mančester 95% misli na Junajted ne na Sity. Inače u samom Mančesteru više navijača ima Sity. Nista neobično isto je u Torinu i Liverpulu. Čini mi se i u Minhenu gde Minhen 1860 ima više navijača od Bajerna.
    (Krstivoje, 13. maj 2021 10:35)

    # Link komentara

  9. MUN je najpopularniji klub na svetu...
    (Bg, 13. maj 2021 10:31)

    # Link komentara

  10. Junajted institucija! A vi što pričate da je Manchester plav ste u najmanju ruku smiješni! Sjetili se City-a sad kad je plastika nastupila ;)
    (Rade Republika Srpska, 13. maj 2021 10:15)

    # Link komentara

  11. Od koga se to brani Old Traford? Zar navijačima nije mesto u njihovoj kući, na Teatru snova, gde su Mat Bezbi, Bobi Čarlton, Džordž Best i Aleks Ferguson između ostalih, ispisivali jednu od najnestvarnijih i najlepših fudbalskih legendi na svetu?

    - sta je tu nestvarno? To sto je tzv. GOAT osvojio za 30 godina samo 2 LS i to ne zna ni sam kako, da ljubi do neba Dzona Terija. Bas nestvarno, pravi GOAT hahahah
    (Legolas, 13. maj 2021 10:14)

    # Link komentara

  12. Sve se vrti oko para, i Glejzeri i FSG ne mare za ono na terenu, vec samo da li su kase pune. Trazili ste? Gledajte. Nema više mesta romantizmu u fudbalu, postao je zabava za Kineske turiste koji su spremni da olate 100 GBP za kartu, naprave selfi,dva i napiste utakmicu u 25.min jet se ide dalje u turistički obilazak.
    UEFA daje isto sto i Suoer liga samo pod romansiranim velom neke navodne tradicije. Bojim se da fudbal polako umire i da cemo da bi našli staru romantiku moratibda je potrazimo na blatnjavim trrenima na Beogradskoj i nekoj drugoj periferiji.
    (Dzoni, 13. maj 2021 10:02)

    # Link komentara

  13. Da im nije Glejzera tresle bi se noge na Rajku ponovo kad zagrmi Zvezdin sever i kada prolaze kroz tunel.

    Pao je Liverpul uz milione, da ih nema u neogranicenoj kolicini opet bi se igralo na potez vise i sa sirotinjom.
    (nista o nicemu, 13. maj 2021 10:00)

    # Link komentara

  14. Mančester je plav a Junajted je nekadašnji gigant koji je žario i palio kada nije imao konkurenciju, tačnije JEDINI konkurent mu je bio Vengerov Arsenal.

    Danas je mnogo teže osvojiti titulu, tu su City, Čelzi, Liverpul, Totenhem...

    Suma sumarum, Junajtedu preti sudbina Notingem Foresta, u poslednjih 10 godina Junajted je uzeo 1 titulu a njihov gradski rival City čak 5! Ende.
    (JeRemija, 13. maj 2021 09:53)

    # Link komentara

  15. Kada bude UEFA nazad vratila onaj stari zakon od najviše tri stranaca u klubu, tek će se onda vratiti sve na staro mesto. Fudbalu će se vratiti onaj ćar i šmek, pravi navijaći a ne bogataši koji nemaju veze sa fudbalom. Do tada će biti sve gore i gore.
    (Rade, 13. maj 2021 09:47)

    # Link komentara

  16. Citas ovo i uporedjujes sa nama.. volimo da se busamo u grudi al vidi se gde smo i ko smo. U svakom pogledu skoro. Ljudi se bore za ono sto je njihovo a mi.. Na sta mi licimo..
    (Za saku dolara, 13. maj 2021 09:44)

    # Link komentara

  17. Pa nema je.
    Celokupna globalna huliganska buducnost je otkazana. Pogotovu fudbalskih navijaca.
    (Petar Golubovic, 13. maj 2021 09:38)

    # Link komentara

  18. Izvanredan tekst !
    (Bojan Barbirić, 13. maj 2021 09:35)

    # Link komentara

  19. Lepo je kada se svake godine slije par stotina, ili preko milijardu evra, od raznih sponzora...to ne smeta, da se kupe najbolji igrači, da se ima najjača postava, i klupa...višestruko moćniji od ostatka Evrope. Pa, šta je bilo? Odreknete se kapitalističkog blaga, pa se vraćamo u vreme kada su Hajduk, Zvezda i Partizan bez problema uzimali meru engleskim klubovima...imate dekor, pun stadion i pevanje, ali, na "Rajku", ponovo tvrdo i neizvesno...
    (aha!, 13. maj 2021 09:32)

    # Link komentara

  20. Zbog cega se vrti ta prica oko "najnestvarnije fudbalske price" kada se prica o Mufc?
    Ima nekolicina vecih klubova, Mufc je samo marketinski napumpan u poslednjih 25 godina.
    (sasa, 13. maj 2021 09:26)

    # Link komentara

  21. Liverpulu je ova utakmica biti ili ne biti.
    (Biću Slobodan, 13. maj 2021 09:24)

    # Link komentara

  22. Odličan tekst!
    (bili, 13. maj 2021 09:21)

    # Link komentara