Kako je "kralj" preko noći postao sluga

Kina, protesti u Hongkongu, Lebron Džejms, sudbonosni tvit vredan milijarde dolara... Zašto je NBA liga poslednjih dana uzdrmana i kakvu kapitalističku poruku nam je svet ovih dana poslao?

Luka Nikolić
Pošaljite komentar
  1. Mozemo da pricamo ovde o bilo cemu, ali najveci stepen demokratije je u SAD. Evo najbolji primer je Tramp, zamislite da toliko napadaju predsednika Kine? Trampa svakodnevno napadaju i smenjuju, traze mu najmanju gresku. Evo videli ste izjavu Grega Popovica. Gde to jos ima u svetu? A to sto SAD rade po svetu i sto izigravaju globalnog serifa je sasvim drugo. Donekle mogu da razumem da tu moc koju imaju koriste za sopstvene interese, ali je nikako ne opravdavam. Koriste prepotentnost, a to je upravo sto ostali rezimi rade u svojim zemljama.
    (Nemanja, 19. oktobar 2019 10:55)

    # Link komentara

  2. Niko da spomene mešanje u unutrašnje stvari suverene države?
    To su ameri uveli kao sasvim normalno i poželjno, posebno ako je njima u interesu.
    Ako nije, oni to sakriju ispod tepiha - i nema problema. Vrhunac licemerja.

    S druge strane - dam ti tržište, dam ti pare i finansiram te, dam ti publiku, dam ti svu slobodu - a ti meni vraćaš tako što me kritikuješ za ne-slobodu i ne-demokratičnost pod kojom si ti to sve dobio? Pa to mogu samo bahati ameri da izmisle.

    Pritom, kad se negde u nekom bilo kom delu sveta desi nešto što njima ne odgovara oni onda prelaze preko svih demokratskih principa da bi šatro zaštitili svoju državu, pa makar bila i na totalnom drugom kraju sveta jer - SVE JE NJIHOVO!

    Ako pak Kina želi da ima jurisdiciju na svojoj teritoriji - e onda se to proglašava za ne-demokratičnost! Evo ja podržavam Kinu u toj njenoj "ne-demokratičnosti" kojom želi da osudi one koji joj na bilo koji način rade o glavi u njihovoj vlastitoj zemlji, isto kao što bih želeo da i moja država ima ta prava, isto kao što i Amerika to radi na svojoj teritoriji, i ne samo na svojoj nego gde god su stavili slabašne države pod svoj patronat na ovaj ili onaj način.
    A šovinizam, kao i auto-šovinizam je bolest.

    Lebron je mnogo inteligentniji lik nego što su mnogi spremni da pojme, štaviše jedan od najinteligentnijih na NBA parketu.
    (Mirko, 18. oktobar 2019 22:59)

    # Link komentara

  3. U kineskim metropolama ne samo da nema delova grada u koje ne smete zalaziti da ne biste bili gepekovani kao što je to u mnogim zemljama koje komentatori smatraju uzornim i demokratskim, nego u sitnim satima gotovo da nećete sresti ljude na ulicama.
    Kriminala gotovo i da nema, on sigurno postoji na visokom nivou u vidu finansijskih malverzacija isl. ali na ulici ne morate brinuti da će vas neko opljačkati ili bilo šta slično.
    Kad tako nešto postignu SAD i druge "demokratske" države gde malo malo pa srednjoškolac uleti u školu sa sačmarom, onda mogu da se komentarišu Kina i njene slobode.
    (remax, 18. oktobar 2019 22:58)

    # Link komentara

  4. Kako je lepo gledati i slusati kako Amerika sve cesce mora da se klanja Kini... a tek ce toga biti sve vise i vise sacekajmo jos desetak godina.
    (Aussie, 18. oktobar 2019 22:47)

    # Link komentara

  5. @Miki

    A na cijim lesevima je podignuta Amerika?

    Takodje, idi malo dalje u proslost, u naprednu kinesku carsku civilizaciju, papir, barut, kompas, sto je omogucilo progres covecanstva. A tu su i druge stare civilizacije, koje su doprinele danasnjem svetu na mnogo nacina. Takodje, Japan, Tajvan, Juzna Koreja, nisu zapadne civilizacije, bez obzira sto su se razvijale pod americkom cizmom.

    Svet nije poceo sa SAD. Ne valja ici u ekstreme, zapadne ili istocne, niti idealizovati bilo sta. SAD mogu da zahvale na svom trenutnom polozaju cinjenici da su izasli netaknuti iz Drugog svetskog rata i svojoj mekoj moci, ali smena velikih sila je neizbezan i neminovan proces.
    (mp, 18. oktobar 2019 21:55)

    # Link komentara

  6. лудило мозга. америка организује глупости у хонг конгу, а онда је американац лош јер неће да учествује у томе...
    (чича, 18. oktobar 2019 21:38)

    # Link komentara

  7. "Pravi patriot mrzi nepravdu u svojoj zemlji više nego bilo gde drugde".

    Clarence Darrow

    LeBron je američki patriota a Kina ima 1.3 mlrd potencijalnih patriota ako smeju da iskažu svoj patriotizam.
    (BeKo, 18. oktobar 2019 21:27)

    # Link komentara

  8. Od Amerikanaca,Rusa i Kineza,Kinezi su daleko najgori i svakom smislu.O njima sve najgore.Onima koji velicaju Kineze i sanjaju Kinu kao silu br.1 da porucim mogu samo da sanjaju.Istorija kaze da se Amerikanci i Rusi dogovore preko noci kada treba i nece dozvoliti da Kina bude ni druga na prva sila.
    (Dusan, 18. oktobar 2019 21:21)

    # Link komentara

  9. Gospodine Nikolicu, svaka cast za tekst. Ovako novine treba da izgledaju. Pravo osvezenje u moru tekstova sa gramatickim greskama, postapalicama itd. Hvala.
    (zlo, 18. oktobar 2019 20:54)

    # Link komentara

  10. Moje misljenje o Lebronu je da je dokazao da je dobar covjek, o kosarksakom umijecu ne treba pricati. Po meni ne treba da se mijesa u politiku, nego da se drzi sporta, ali da je dokazao da je covjek jeste, sjetite se samo skole u Akronu. Ove su mu izjave visak ne treba mu to.
    (Banjaluka, 18. oktobar 2019 20:38)

    # Link komentara

  11. Svima vama koji HK vidite kao sastavni deo Kine, dok apsolutna većina HK sebe tako ne vidi, želim vam najiskrenije da vam deca završe u Kini.
    (Master Fisto, 18. oktobar 2019 20:35)

    # Link komentara

  12. Lebron očigledno nije gledao CNN, ABC, BBC i ostale zapadne medije tako da nije informisan o istini u vezi sa demonstracijama u HK.
    (muddy, 18. oktobar 2019 20:26)

    # Link komentara

  13. Хонг Конг је обојена револуција. Подршка братској Кини против лицимера који је демонизују из зависти.
    (Ђурађ Курјак, 18. oktobar 2019 20:16)

    # Link komentara

  14. Hongkong je 100 godina bio pod Engleskom. Vise nije i sada je Kina. Sve sto se tamo desava je unutrasnja stvar Kine. Ali to ne moze tako da bude u danasnem svetu jer bi mnogi da guraju nos u tudje dvoriste. SAD se uvek brine samo za novac i kada gube novac onda se sete kao u ovom slucaju. NBA gubi 20% priliva novca iz Kine jer tamo obozavaju NBA? I NBA je sam za to kriv jer je njihov visoki zvanicnik twitovao u vezi desavanja u Honkongu? Zasto ne gleda svoj posao? A onda je povukao Twit? Neko je pomenuo i u pravu je, Tramp je uveo ekonomske sankcije prema Kini time sto je doneo drugaciji zakon kada su carine u pitanju i niko se u vezi toga nije pobunio u SAD osim kineskih vlasti? A to je mnogo veci novac nego tih 20% sto gubi NBA? Shvatite da je to sve politicka igra sa Hongongom. Nisu ti demonstranti pokrenuti sami od sebe, sve to radi SAD. Kao sto rade svuda u svetu. U svim svetskim krizama tu su SAD na prvom mestu. Njihova spoljna politika je mesanje u tudje probleme. Da li vam je to vec jednom jasno?
    (www.com, 18. oktobar 2019 20:09)

    # Link komentara

  15. OK, bez detaljisanja u konkretnom slučaju, priče o Kralju ili bilo kome drugom, zapitajmo se: kako je u našem dvorištu?

    Da li su se "prodali" svi naši sportisti koji ćute na stanje u kojem se nalazi naša država?

    Da li treba da me brine James koji ćuti zbog Hong Konga ili postoje neke nama bliže teme, koje su zabranjena teritorija za komentarisanje?
    (Onako, 18. oktobar 2019 20:08)

    # Link komentara

  16. @Vladimir: Sloboda govora u izvornom značenju više ne postoji u SAD.Zamenjena je autocenzurom.
    Izvorna sloboda govora se danas kvalifikuje kao govor mržnje u SAD i to uspešno kaleme u Evropi.
    (Vladimir, 18. oktobar 2019 18:11)

    Odlicna definicija Vladimire! Trazio sam neki slican sazet termin za ovo nametnuto cutanje u Severnoj Americi.
    (Sinisa, 18. oktobar 2019 20:00)

    # Link komentara

  17. @ dnevna doza prosecnog Srbende

    Čak i da sam trenutno u Kini teško bi mogao da budem objektivan u proceni života i sloboda jer je zemlja velika a mediji pod kontrolom. Ali internet je dobro merilo - zlatni kineski zid kontrole i zabrana postoji. Surovi obračuni sa svim oblicima protesta protiv vlasti postoje i vide se na kineskom Internetu. Nebrojeni primeri kradje tudje tehnologije takođe su dokumentovani i ilustruju koliko je daleko sadašnja vlast u Kini od kulture o kojoj ti pričaš. Ne dao ti bog da nas oni bombarduju pošto se me po tradiciji kacimo sa najjačim. Biće tepih bombe i par miliona žrtava.
    (objektivno, 18. oktobar 2019 19:59)

    # Link komentara

  18. Ja ne mogu da verujem koliki vam je slon pred očima a vi ga ne vidite..?! Čekaj, suština teksta, koliko sam ja shvatio, zaboravimo na ljudska prava jer je previše novca u igri..?!?? Čovek koji je napisao neki tvit podrške treba da snosi "posledice"..?! ? Pa skoro u identičnoj situaciji smo mi bili pre 25god!!! Zar nam je toliko kratko pamćenje!? Da bude kristalno jasno, nisam neki osvešćeni patriota (čak se ježim od takvih) ali ova, već, tendeciozna kampanja vređa ljudsku inteligenciju. Toliko insistiranje na "zaboravimo na ljudska prava jer je previše novca u igri" je moralno nakazno i degradacija svega onoga što uzimamo kao zdravo za gotovo kao što su ljudska prava.
    (Djoksa, 18. oktobar 2019 19:52)

    # Link komentara

  19. (miki, 18. oktobar 2019 19:15)




    Zar Kinezi nisu ucestvovali u izgradnji Amerike, radili po rudnicima, gradili zeleznicu? Sve u vreme divljeg zapada? I bili ponizavani kao zuta rasa? Pa ako im je Amerika dala tehnologiju, samo je vratila ono sto su Kinezi njima dali..Ne slazes se?
    (111, 18. oktobar 2019 19:43)

    # Link komentara

  20. Toliko o slobodi govora. Covek slobodno rekao sta misli i sada ga satanizuju. Valjda je princip...slobodan si da budes kao i mi.
    (Moo, 18. oktobar 2019 19:41)

    # Link komentara

  21. (TipsOverHere, 18. oktobar 2019 19:04)
    Cisto da se cinjenice iznesu na videlo

    -ne iznese cinjenice, iznese seriju svojih tumacenja dogadjaja
    (zmajognjeni, 18. oktobar 2019 19:37)

    # Link komentara

  22. Nema tu mnogo mudrosti - Kina je nedemokratska zemlja a pitanje je koja je bolja jer svuda ima nepravde samo je razlika u magnitudi. Sad ko sme da se suprotstavi svima koji su alatke te nepravde je veliko pitanje. Odgovor je - niko to ne može do kraja da sprovede u život, osim ako ne živi u pećini sam sebi dovoljan.
    (objektivno, 18. oktobar 2019 17:21)

    Ima snimaka protesta protiv rata u Vijetnamu.Koliko je americka policija pendrecila protestante.Ali to je demokratsko pendrecenje...
    (PAOK, 18. oktobar 2019 19:28)

    # Link komentara

  23. @ (Stefan, 18. oktobar 2019 17:53): a Crying ,LeBron James, Baby kao zna šta se dešava u njegovoj zemlji. Taj neobrazovani kosarkas misli da je popio svo znanje ovog sveta, pa onda ne zna šta se dešava u Kini jer mu neznanje dolazi iz džepa koji će ostati prazniji. Njega nije briga ni za njegove sunarodnike iste boje koze, već je kod njega ono: “Go with the flow” sa liberalima koji drže 95% medija i od kojih može da ima koristi.
    (XXX, 18. oktobar 2019 19:22)

    # Link komentara

  24. Lebronu je najteze jer njemu najvise treba.
    (kola, 18. oktobar 2019 19:20)

    # Link komentara

  25. @ dnevna doza prosecnog Srbende

    Da bi uopste imao pojma o tome kako je Kina dosla do svemira, moras pogledati ne tako daleko u proslost, jedno 30 godina, kada niko u kini nije znao sta je video kaseta.
    Kina je iz kamenog doba, ali bukvalno, dosla do svemira zahvaljujuci novcu, pomoci i tehnologiji zapada.
    Sve sto imaju danas od tehnologije im je dala amerika. Nista nisu sami izmislili, vec koriste i unapredjuju ono sto im je vec dato. A ta imperija o kojoj se prica je podignuta nad lesevima sopstvenog naroda koji su uvek bili i uvek ce biti izrabljivani od vlasti kao najgori robovi.
    Ko se ne slaze neka tamo posalje decu pa nek vide kako se uspesno zivi!!
    Ili bi ste radije da vam deca zive u nemackoj, svedskoj ili americi?!?

    Na zalost, kao i kod nas jos uvek, komunisti kao najgori soj ljudi koji je zagadio ovu planetu nikada nece pristati da sidju sa vlasti jer bolest te ideologije je sto kao kancer razdire psihu i tera coveka do unistenja drugih ili samounistenja, samo da bi se istrajalo do kraja u gluposti zvanoj proletarijat, koji je nista drugo nego obmana za mase dok 1% vlastodrzaca grabi sve u svoje dzepove i obezbedjuje narednih sedam svojih pokolenja.
    Ako ne verujete proverite koliko potomaka jugoslovenskih komunjara i generala zivi ili je zivelo i studiralo u americi i engleskoj !!!
    (miki, 18. oktobar 2019 19:15)

    # Link komentara

  26. Free Hong Kong!
    (Vggvh, 18. oktobar 2019 19:10)

    # Link komentara

  27. Sve ima cenu i Kinezi to vrlo dobro znaju.
    (Duke 0711, 18. oktobar 2019 19:10)

    # Link komentara

  28. Ovo je prva vest koju vidim u nasim medijima na temu Honk Konga . Mislim da je svima jasno i zbog cega . Ko hoce da se informise moze to da uradi na reditu odakle je i autor ovog teksta pokupio sve informacije verujem. Pre neki dan je pronadjena devojka od 15 godina , utopljena u moru, koja je bila profesionalna plivacica i svaki dan izvestavala sa lica mesta protesta i slala u svet snimke . Policija je proglasila da je samoubistvo i odmah su kremirali telo. Taj snimak kako policija puca u demonstranta sam i ja video. Protesti su poceli i tako sto je na ulice Hong Konga izaslo da protestuje vise miliona ljudi .
    (Nedjo, 18. oktobar 2019 19:06)

    # Link komentara

  29. Poceo sam da citam tekst i nisam stigao vise od prvog pasusa gde se objasnjava kako je kriza pocela.
    Cisto da se cinjenice iznesu na svetlo:
    Ubica koji je iz Tajvana pobegao u Hong Kong gde se krio od pravde. Posto je Hong Kong ustvari Kina ali sa sopsvenim uredjenjem nije bilo dogovora o ekstradiciji i pocela procedura o ovodjenju zakona o ekstradiciji iz HK u Tajvan. Zbog ovoga nije bilo nikakvih protesta. Apsolutno nikakvih. E Kina je zelela da se ubaci u taj dogovor sa HK e tu su lokalni mocnici koji na kontinentalne Kineze gledaju kao na proste seljake poceli da potpaljuju mase o krvozednoj Kini koja eto dolazi da im uzme "demokratiju" i "slobode".
    Cisto za podsecanje zasto ovi panice toliko, 1997 godine vecina iz HK je bila za ujedinjenje sa Kinom jer su smatrali da ce biti ekonomski i politicki lideri u toj zemlji jer su imali BDP skoro jednu petinu Kineskog. Evo danas je 2019 i HK je tek 4 grad u celoj Kini po BDP-u sa procentom rasta daleko manjim od svojih "rivala"
    A to sto Dzejms nije hteo da odgovori na pitanje sta misli o HK-u ovi shvatili kao podrsku Kini. Pa cak i da ih je podrzavao ne vidim kako bi inace podrzavao nekoga iz HK-a koji imaju nekih 5 "oblanda" zahteva koji lice na izjave heroja iz stripova. Dzejmsa ne gotivim uopste ali je covek u pravu, nema sta da traze politicki govori i demonstracije na sportskim dogadjajima (koliko to nama lokalcima to izgleda nenormalno)
    (TipsOverHere, 18. oktobar 2019 19:04)

    # Link komentara

  30. zmajognjeni

    Postoji i snimak na kojem su policajci preruseni u protestante. To je za nepoverovati. Nakon sto su ljudi primetili da su policija, ovi su izvadili pistolje i uperili ih u civile. Jedan je izvadio pendren i poceo da mlati ka ljudima.
    (Milan, 18. oktobar 2019 19:02)

    # Link komentara

  31. Lava ne zanima sta ovce misle o njemu
    (fdf, 18. oktobar 2019 19:01)

    # Link komentara

  32. @zmajognjeni
    Ako je kontekst takav, da se desio u americi i tamo bi policajci pucali u demonstrante bojevom municijom. Koliko je samo na B92 bilo vesti da su policajci ubili nenaoružanih ljudi( uglavnom crnih)?
    A sa Džejmsom se slažem po ovom pitanju. On ima prava da bude borac za prava u SAD gde situaciju poznaje sa obe strane novca, ali zašto bi morao da zna bilo šta o Hongkongu? Ja nemam nikakve materijalne interese ali bi bilo glupo da se oglašavam o nečemu o čemu nemam pojma. Provodeći neko vreme u SAD izuzetno su me iritirali ljudi koji su sebi uzimali za pravo da govore o bosni, meni koji sam rođen tamo.
    (Milan, 18. oktobar 2019 18:55)

    # Link komentara

  33. Kada bolje razmisle, komunizam i nije tolikko los kao sto pricaju.
    (Samo pitam, 18. oktobar 2019 18:53)

    # Link komentara

  34. Hong kong je sastavni deo Kine i tu je kraj diskusiji
    (simpo, 18. oktobar 2019 18:47)

    # Link komentara

  35. Potresi u NBA ili javnosti zboz izjave Lebrona ili 20% manjeg priliva novca iz Kine ali novca namenjen NBA, sto je zrno peska u pustinji prema ekonomskim sankcijama SAD od strane Trampa prema Kini?? Zanimljivo...
    (ccc?, 18. oktobar 2019 18:47)

    # Link komentara

  36. Kamo puste sreće da se ugledamo na Kineze sa zakonom i pravdom...Zaštitom malog i običnog čoveka...Nikada ne pljuj ono u šta nisi upućen!
    (dnevna doza prosecnog Srbende, 18. oktobar 2019 17:37)

    Pravda je samo jedna kao i istina. Ovde svi vi uglavnom podrzavate i bodrite "pravdu" i "istinu" koja se vama dopada. A plakali bi kad bi neki sistem koji o pravdi proizvoljno odlucuje poceo odlucivati o vama. Mislim da ipak ljudi u Hongkongu najbolje znaju sta zele za sebe, mada i tako postoje razlicite vizije. A ovde je malo bolje gledati na sta nasa zemlja lici, sa svima nama pametnima,i po pitanju pravde, i slobode govora, i mnogih drugih jednako vaznih pitanja.
    (Dex, 18. oktobar 2019 18:45)

    # Link komentara

  37. "Prema ocenama brojnih zapadnih medija". Ovde je počelo nešto da smrdi, te nisam dalje čitao. Isti tretman imaju i istočni mediji, da se razumemo.
    (Juho, 18. oktobar 2019 18:36)

    # Link komentara

  38. Odličan tekst. Odavno, odavno nisam nešto bolje pročitao na b92. Ovo se zove novinarstvo.
    (Influenser, 18. oktobar 2019 18:35)

    # Link komentara

  39. Da se razumemo, ako odnosi ne budu mogli da budu "ispeglani" i ako para sa istoka presuši, a uz to Rockets-i implodiraju u toku sezone, Mori ne da će da dobije otkaz, nego novi posao u toj ligi neće pronaći nikada.
    (DeusJ35, 18. oktobar 2019 18:30)

    # Link komentara

  40. Ovde je Lebron ispao dosta nepromisljeniji od Morija, kritikovao ga je, a nije promislio koliko sebe dovodi u nezgodan polozaj kod kriticara i hejtera. Iako je njegova izjava posle svega recenog ranije zvucala dvolicno i licemerno, smatram da ovo sve licno nije uradio samo zbog sebe i velike love. Mislim da on kao samoprozvani 'kralj' ima mnogo jak i izrazen ego, a zna se koliko se njegova rec daleko cuje jer je ipak rec o istinskoj legendi ovog sporta. Ipak, verujem da je ovo izjavio u ime cele lige, a smatram da nije mislio samo na sebe u ovoj situaciji, nekako mi intucija tako govori, jer bez obzira na sve cenim jako Lebrona kao kosarkasa i jednog od najboljih u istoriji ove predivne igre. I da, mislim da Lebron nije los covek. Pozz
    (Losmi84, 18. oktobar 2019 18:27)

    # Link komentara

  41. Sloboda govora u izvornom značenju više ne postoji u SAD.Zamenjena je autocenzurom.
    Izvorna sloboda govora se danas kvalifikuje kao govor mržnje u SAD i to uspešno kaleme u Evropi.
    (Vladimir, 18. oktobar 2019 18:11)

    # Link komentara

  42. Super tekst. Samo bih dodao da policija u HK jeste koristila bojevu municiju protiv demonstranata. Postoji vise snimaka istog dogadjaja kako policajac puca iz blizine u grudi mladicu od 16 godina. Kontekst je takav da su se sukobili protestanti i policija, policija krenula nazad, jedan policajac ostao na zemlji i protesta ti ga udaraju, udje drugi policajac i puca prvom protestantu koji je krenuo na njega u grudi. Ne znam da li je decko preziveo, ali su izvestaji bili takvi ds je kriticno. To se dogodilo pre nedelju dana. A da, Lebron me jako razocarao.
    (zmajognjeni, 18. oktobar 2019 18:03)

    # Link komentara

  43. Ne znam kad sam procitao ovako potpunu vest. Odusevljen sam. Svaka cast!!
    (Alokin, 18. oktobar 2019 18:02)

    # Link komentara

  44. Lebronu se sada prišiva etiketa kapitaliste koji ne želi da osudi Kinu zbog anti-demokratakog odnosa prema Hong Kongu jer razmišlja kako će umnožiti svoj kapital kasnije. Stvarno?
    Čovek samo smatra da ne treba da se priča o stvarima o kojima se malo zna. Zar zaista mislite da NBA košarkaši znaju nešto o opijumskim ratovima i kako je Hong Kong došao do trenutnog statusa? A ogroman broj njih je sada digao glas za prava i slobode tih ljudi, koji su ruku na srce zaštićeni kao beli medvedi u odnosu na Srbe na Kosovu ili Kurde npr. za koje se NBA zabrinula... nikada.
    (Stefan, 18. oktobar 2019 17:53)

    # Link komentara

  45. Sraman Lebron. Samo o novcu misli.
    (Miracul, 18. oktobar 2019 17:48)

    # Link komentara

  46. Енес објаснио!
    (Миливоје G, 18. oktobar 2019 17:47)

    # Link komentara

  47. Svet se deli na one koji imaju i one koji nemaju. Sve ostalo je zamajavanje naroda...
    (Sarkazam, 18. oktobar 2019 17:44)

    # Link komentara

  48. Kako ovi "fini" ljudi iz Hongkonga odjednom postase zlocesti kad im se nesto ne svidi, pa palise i gazise dresove Lebrona. Sto ne pokazase svoju finocu?
    (kakone, 18. oktobar 2019 17:44)

    # Link komentara

  49. Odlican text.
    (gagi, 18. oktobar 2019 17:43)

    # Link komentara

  50. To znaci da Kina postaje previse mocna i previse da stoji na putu Americi.
    (xxxx, 18. oktobar 2019 17:41)

    # Link komentara

  51. Kako neko može da podržava Kinu koja je hibrid liberalnog/ divljeg kapitalizma i komunizma zamislite taj nivo represije?
    Protestuješ u HK snime te fasuješ 10 godina robije?
    Pogledajte svi nose maske i kriju identitet.
    U vezi NBA, nije mi jasno zašti uzimaju diktatorski novac a puna im usta slobode govore, demokratije, ljudskih prava.
    Lebron je ispao dvoličan štiti svoj novac i podržava dikatore u isto vreme pljuje Trampa koji je legitimno izabaran.
    (mare, 18. oktobar 2019 17:37)

    # Link komentara

  52. Nema tu mnogo mudrosti - Kina je nedemokratska zemlja a pitanje je koja je bolja jer svuda ima nepravde samo je razlika u magnitudi. Sad ko sme da se suprotstavi svima koji su alatke te nepravde je veliko pitanje. Odgovor je - niko to ne može do kraja da sprovede u život, osim ako ne živi u pećini sam sebi dovoljan.
    (objektivno, 18. oktobar 2019 17:21)
    Ti znaš kako je u Kini?Bio tamo pa znaš kako stvari funkcionišu?Kina je jedna od najuređenijih zemlji na svetu.U Kini je policajac Bog lično.U Kini su kazne adekvatne za kriminalce.Ili po “naški” “menadžere”,”biznismene”,”navijače”...To je jedna od najstarijih nacija sveta sa kulturom starom skoro kao i svet koji poznajemo.Najlakše je pljuvati po narodu koji je učio iz sopstvenih grešaka i koji je došao od zemljanih posuda,krpa i šverca plastike do svemira.Kamo puste sreće da se ugledamo na Kineze sa zakonom i pravdom...Zaštitom malog i običnog čoveka...Nikada ne pljuj ono u šta nisi upućen!
    (dnevna doza prosecnog Srbende, 18. oktobar 2019 17:37)

    # Link komentara

  53. Naravoučenije je najbolje oslikao David Bowie stihom - God is an American.
    (Mladen M., 18. oktobar 2019 17:29)

    # Link komentara

  54. Cirkus Medrano!
    (Umaaaar Sadiqueeee, 18. oktobar 2019 17:25)

    # Link komentara

  55. Džo Heris objasnio suštinu
    (le go, 18. oktobar 2019 17:21)

    # Link komentara

  56. Nema tu mnogo mudrosti - Kina je nedemokratska zemlja a pitanje je koja je bolja jer svuda ima nepravde samo je razlika u magnitudi. Sad ko sme da se suprotstavi svima koji su alatke te nepravde je veliko pitanje. Odgovor je - niko to ne može do kraja da sprovede u život, osim ako ne živi u pećini sam sebi dovoljan.
    (objektivno, 18. oktobar 2019 17:21)

    # Link komentara