- SP Košarka - Kina 2019 -

Kraj za Srbiju u četvrtfinalu Svetskog kupa!

Košarkaška reprezentacija Srbije je poražena u četvrtfinalu Svetskog kupa od Argentine rezultatom 97:87.

Spasoje VeselinovićIzvor: B92
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića će u nastavku takmičenja igrati za plasman od 5. do 8. mesta.

Srbija je utakmicu startovala sa Miroslavom Raduljicom i Nikolom Jokićem na unutrašnjim pozicijama, ali to nije uspelo da poremeti igru Argentine, koja je posle svega 86 sekundi igre stigla do prednosti od 7:2.

Arbitri su dozvolili prljavu igru na početku meča i u takvom kriterijumu su ostali do kraja, što je više odgovaralo ekipi selektora Serhija Ernandesa.

Argentina je zabeležila čak 11 prekršaja i potpuno je uništila kreaciju u igri Srbije, a ni ne vredi brojati u koliko navrata su sudije propustile priliku da sankcionišu oštru igru "Gaučosa".

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan
Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Svetsko prvenstvo, četvrtfinale:

Srbija – Argentina 87:97 (23:25, 26:29, 18:14, 20:29)

dvorana: Košarkaški centar Donguan
sudije: Maranjo, Sahin, Vajlend

Srbija: Simonović 3, Bogdanović 21, Bjelica 18+7, Lučić 12, Raduljica 0, Birčević, Jokić 16+10+5, Milutinov 0, Micić 5, Gudurić 5, Jović 7, Marjanović 0.

Argentina: Kafaro 0, Vildosa 11, Skola 20, Kampaco 18+6+12, Laprovitola 8, Brusino 4, Fjelerup 2, Delia 4, Dek 13, Redivo, Garino 15, Galici 2.

Energijom je u tom periodu parirao Vladimir Lučić, to je pokušao da učini i Raduljica, ali je kažnjen nesportskim prekršajem, pa je Argentina veoma brzo stigla do prednosti od sedam poena (14:7).

Uz to, Fakundo Kampaco je sebi omogućio ogroman prostor na terenu i podelio je čak šest asistencija za prvih deset minuta igre, dok se Srbija istakla u pod obručima i zabeležila 15 skokova, od toga sedam u napadu.

Činilo se da stvari kreću na bolje na početku druge deonice pošto je Vasilije Micić ubacio tri poena i doneo vođstvo Srbiji (26:25), ali je u sledila katastrofalna sekvenca Bobana Marjanovića u kojoj je izgubio dve lopte i upisao tri lične greške.

Divnu priliku je imala Srbija da uđe u dobar ritam, ali je Lučić na isteku drugog minuta igre u drugoj deonici promašio šut za tri poena.

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan
Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Faulovi Lučića i Marjanovića su vratili energiju Argentini, koja je nastavila da pogađa trojke u velikim procentima i da posle 20 minuta igre ima čak devet pogođenih šuteva sa linije 6,75.

U trećoj deonici je Argentina zaustavljena i to je jedina deonica koju je selekcija Srbije rešila u svoju korist i stigla na svega poen zaostatka uoči poslednje četvrtine.

Trojka Marka Gudurića na početku četvrtog kvartala je donela Srbiji dva peona viška, ali je uzvratio Kampaco, da bi posle Micićevog faula u napadu ritam ponovo prešao na stranu protivnika srpskog tima.

Promašaji Bogdanovića i Gudurića su kažnjeni poenima na drugoj strani, trojka Bjelice je podigla energiju Srbije, ali samo na nekoliko trenutaka, pošto je ponovo usledio niz grešaka.

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan
Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Do kraja utakmice je Srbija pokušavala da stigne zaostatak, ali se umesto toga ona povećavala, pa je na kraju Argentina ubacila čak 97 poena i meč okončala dvocifrenom razlikom.

Iskusni Luis Skola je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 20 poena, gotovo nečujno, a fantastičnu partiju je odigrao Fakundo Kampaco (18 poena, 12 skokova, 6 asistencija, 3 ukradene lopte, 5 izgubljenih).

Dvocifreni učinak su imali još Patrisio Garino (15 poena, 3 trojke) i Gabrijel Dek (13 poena, 8 skokova).

U ekipi Srbije je ponovo prednjačio Bogdan Bogdanović (21 poen, 4 skoka), Nemanja Bjelica je imao velikih problema sa procentom šuta i meč je završio sa 18 poena i 7 skokova, Nikola Jokić je dodao 16 poena, uhvatio 10 lopti i podelio 5 asistencija, dok je Vladimir Lučić imao 12 poena.

Argentina je na kraju imala 12 trojki, Srbija je bila bolja u skoku, ukupno 42 (24+18), ali je nesvojstveno sebi imala svega 17 asistencija, uz 16 izgubljenih lopti.

Tok meča ste mogli da pratite na našem sajtu i u LIVE BLOGU:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.