- SP Košarka - Kina 2019 -

Prvi poraz Srbije u Kini!

Košarkaška reprezentacija Srbije je doživela prvi poraz na Svetskom kupu u Kini od nacionalne selekcije Španije, rezultatom 81:69.

Spasoje VeselinovićIzvor: B92
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića su dobro startovali utakmicu i dobili prvu četvrtinu, ali je posle toga kontrolu nad duelom preuzela protivnička ekipa i do kraja nije ispuštala vođstvo. Španija je ovom pobedom obezbedila prvo mesto u Grupi J i u četvrtfinalu će igrati sa Poljskom u Šangaju, dok će srpski tim otputovati u Donguan na duel sa Argentinom.

Najefikasniji u poraženom timu je bio Bogdan Bogdanović sa 26 poena, čak 10 skokova i 6 asistencija i ukupnim indeksom korisnosti od 36.

Ipak, nije imao pravu podršku saigrača - niko nije uspeo da upiše dvocifreni broj poena, a najbliži tome su bili Vladimir Lučić sa 8, te Nikola Milutinov i Miroslav Raduljica sa po 7 poena.

Podbacio je Nikola Jokić, koji je u trećoj četvrtini dobio isključenje zbog rasprave sa sudijama.

Za razliku od prethodnih utakmica, Srbija nije imala dobar protok lopte u napadu, pa je meč završila sa "samo" 15 asistencija i 17 izgubljenih lopti.

Na drugoj strani je odličan utisak ostavio Riki Rubio sa 19 poena, Viktor Klaver je upisao 14 uz 7 skokova, od čega 4 pod obručem Srbije, dok je Mark Gasol dodao 11.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Dvorana: Sportski centar u Vuhanu

Sudije
: Kristijano Maranjo, Stiven Anderson, Omar Bermudes Mariskal

Srbija: Simonović 0, Bogdanović 26p, 10sk, 6as, 36ind, Bjelica 3 (0/5 iz igre), Lučić 8p, Raduljica 7p, Birčević 3p, Jokić 6p, 5sk, Milutinov 7p, Micić 5p, 3sk, Gudurić 0, Jović 4p, 5as, 4iz, Marjanović 0;

Španija: Kolom 0, Fernandes 7p, Ribas 5p, Rubio 19p, 5sk, 4as, Klaver 14p, 7sk, Gasol 11p, 6sk, 6as, V. Ernangomes 7p, Oriola 6p, Rabaseda 0, Ljulj 9p, 3as, Beiran 0, H. Ernangomes 3p, 4sk.

Srbija je u solidnom ritmu otvorila meč, uspela je da ograniči kretnje protivnika u napadu i da sebi stvori dovoljno dobrih pozicija u napadu, što su koristili Bogdanović, Milutinov i Jović.

Posle trojke beka Sakramenta Srbija je imala prednost od 16:8 na tri minuta do kraja prve četvrtine, ali je Španija uspela da spreči naš tim da napravi još veću prednost i posle prvih deset minuta bilo je 20:13.

Meč je praktično prelomljen u drugoj deonici, u kojoj su izabranici selektora Serđa Skariola ubacili 32 poena.

Za polovinu četvrtine Srbija je ubacila svega četiri poena, a ni tehnička greška dosuđena Skariolu nije materijalizovana, pošto je usledila serija od 6:0 Španije.

Naš tim je u tom periodu potpuno izgubio iz vida Rubija koji je ubacio dve trojke i odveo svoju ekipu do dvocifrene razlike, ali je Bogdanović uspeo da se otrgne čuvarima u finišu poluvremena i da smanji razliku na pet poena.

Tačku na fantastičnu četvrtinu Španije stavio je Ljulj, trojkom na četiri sekunde do kraja poluvremena za 45:37.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Momenat koji se takođe može smatrati ključnim se dogodio posle 80 sekundi igre u nastavku, kada je Jokić zaradio nesportsku ličnu grešku u momentu kada je Španija vodila sa 47:37.

Centar Srbije je dva minuta kasnije dobio još jednu tehničku, odnosno isključujuću grešku, posle burne reakcije zbog odluke arbitara da dosude mrtvu loptu, a ne prekršaj jednog igrača Španije nad njim.

Na polovini treće deonice Španija je imala i višak od 19 poena (59:40), a posle slobodnih bacanja Rubija razlika je iznosila +21.

Do kraja tog perioda igre Srbija je uspela da smanji razliku na 11 poena, ali u četvrtom kvartalu nije uspela ozbiljnije da pripreti, iako je u nekoliko navrata uspela da zaostatak smanji na jednocifren broj koševa.

Konačan udarac Srbiji je u poslednjim minutima zadao Klaver, koga apsolutno niko u srpskom timu nije uspeo niti da izgura, niti da nadskoči pod svojim košem, što je rezultiralo velikim brojem "drugih" napada Španije i štedenjem vremena.

Prvim porazom na Svetskom kupu Srbija je sebi zakazala duel sa Argentinom u četvrtfinalu, koja je takmičenje u Grupi I završila na prvom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.