- SP Košarka - Kina 2019 -

Bolan šamar u pravom trenutku

Furiozna serija Bogdanovića za seriju 12:2 i vođstvo 20:11, a onda – pomračenje.

A. KovačevićIzvor: B92
Podeli
Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Iz Vuhana, Aleksandar Kovačević

Košarkaši Srbije dobili su bolan šamar od selekcije Španije, ali u idealnom trenutku.

Prvi poraz u Kini nije ugrozio naše planove, mada ih jeste poremetio i zakomplikovao.

Prethodne četiri pobede sa prosekom od preko 40 razlike su očigledno malo zanele naš tim.

Dozvolili su "Orlovi" da ih Španci iznenade i potpuno izbace iz ritma, učinili su da prvi put na šampionatu izgledamo prosečno i nemoćno.

"Stari lisac" Serđo Skariolo je nadmudrio svog mlađeg kolegu Aleksandra Đorđevića i potvrdio našu priču uoči Mundobasketa da su Španci previše potcenjeni kada se povede priča o kandidatima za medalje.

Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Uspeli su ne samo da zaustave najboljeg centra sveta Jokića, kojem na ovom meču nimalo nije odgovarala pozicija "četvorke", već bukvalno da ga izbace sa meča već početkom drugog poluvremena.

Obuzdali su i kreativnost Bjelice, "uštopali" Milutinova, izbacili potpuno iz ritma Gudurića, Simonovića, Micića i Jovića.

Na svom uobičajenom nivou bio je samo Bogdan Bogdanović (26 poena, 10 skokova, 6 asistencija), ali ni njegova šuterska rapsodija, ni odbrambeni "zid" dok je imao snage (igrao 35 minuta), ni ogromna požrtvovanost nisu bili dovoljni, jer nije mogao sam protiv ekipe kakva je Španija.

Sada moramo težim i mnogo dužim putem do Pekinga. Nazad na sparni jug, višečasovno maltretiranje dugačko 1.000 kilometara, a tamo nas čeka sjajna Argentina.

Ali neće biti prvi put sa naš tim ide težim putem ka slavi. Tako je bilo i 2002. u Indijanapolisu.

Bitno je samo kako će ova priča da se završi. Sve između će brzo da se zaboravi.

Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Simonović – minimalno ga je koristio Đorđević, nije doneo čvrstinu u odbrani koja je bila potrebna, u napadu nije ni imao vremena da pomogne ekipi da uhvati priključak.

Bogdanović – jedina svetla tačka u bledom izdanju srpskog tima. Razigravao, pogađao, podizao tim iz letargije, borio se, ali nije bilo dovoljno. Odigrao je impresivno, ali nije mogao sam.

Bjelica – bledo izdanje momka od koga se najviše očekuje u ovakvim mečevima. Očajnih 0/5 iz igre, nekoliko izgubljenih lopti, "tanak" pod košem.

Lučić – trudio se, borio, ali nije imao rešenje za rastrčane Špance. U napadu nije pogađao kada je imao priliku.

Raduljica – uneo je živost u igru u reketu u drugom poluvremenu, ali bilo je to kratkog daha.

Birčević – nije mogao da se nosi sa španskim krilima. Posle uvodnih minuta nije više dobio mnogo prostora na parketu.

Jokić – najslabija partija na SP. Očigledno mu pozicija "četvorke" ne leži kao "petica" protiv ekipa kao što je Španija koja ima brže, eksploziv e, a snažne krilne centre. Opet je bio nervozan, a ta nervoza ga je koštala isključenje u trenutku kada se "lomio" meč.

Milutinov – odlično se nosio sa centrima Španije u prvom kvartalu, nekoliko dobrih poteza, ali bez podrške spoljne linije nije mogao više da doprinese. Kasnije se utopio u sivilo ekipe

Micić – ni on nije uspevao da poveže redove našeg tima u napadu, niti da obuzda sjajnog Rubija. Prosečna partija pleja Efesa.

Gudurić – loše izdanje novog NBA igrača. Šutirao je samo dva puta za 13 minuta, oba puta promašio, a uz to napravio i nekoliko grešaka.

Jović – bleda partija, slabo se kretala lopta u napadu, podelio je pet asistencija, ali je pao u drugom poluvremenu i izgubio četiri lopte, te teško pratio španske bekove.

Marjanović – selektor Đorđević je odlučio da ga ne koristi zbog brzine španske igre, pa je na parketu proveo samo 90 sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.