Jelena Bruks za B92.net otkrila kad će u penziju

Osvajanjem Evrolige prošle godine u aprilu Jelena Bruks dodala je bogatoj riznici dugo očekivani trofej.

Dejana Popović
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sa košarkašicama Šoprona bivša kapitenka reprezentacije Srbije pokorila je Evropu i turski Fenerbahče usred Istanbula 60:55 i posle sedam završnih turnira i dva finala, u dresu mađarskog kluba postala je šampionka Starog kontinenta.

Ove godine dva kluba ponovo će odmeriti snage u završnici Evrolige, a ovaj put branilac trofeja i jedan od najvećih favorita za titulu sastaće se u četvrtfinalu.

Fenerbahče je kao prvi iz grupe A sa skorom 12-2 izborio plasman u narednu fazu, dok je Šopron sa četvrte pozicije iz grupe B (8-6) obezbedio sebi borbu za završni turnir i priliku da još jednom iznenadi favorita.

Prvi meč Fenerbahčea i Šoprona igra se u utoarak 14. marta u Turskoj, a u polufinale će se plasirati ekipa koja prva dođe do dve pobede u seriji.

"Za nas je ova sezona bila izuzetno 'interesantna', ali na kraju smo se izborili za četvrtfinale i veoma sam srećna zbog toga. Na početku je bilo malo iznenađenja, ali posle nekoliko kola se to nekako sleglo onako kako je možda neko i prognozirao", rekla je Jelena Bruks u razgovoru za B92. net.

U reprizi prošlogodišnjeg finala iskusna srpska košarkašica očekuje veliku borbu.

"Mislim da smo im mi kao tim naneli veliku bol prošle godine usred Istanbula, tako da verujem da žele da isprave svoje greške. Gledajući na njihov roster, gde od 12 igrača samo dve igračice su turski drzavljani, smatram da su lepo sklopili ekipu i da im je cilj da najzad osvoje Evroligu. Videćemo. Šopron je već godinama u vrhu. Prošle godine smo uspeli da osvojimo titulu, ali s obzirom na celu situaciju ove sezone, smatram da oni mnogo više imaju da izgube od nas".

"Biće veoma zanimljiva borba"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na klupi rivala je i doboro poznato lice. Marina Maljković je posle nekoliko godina opet u evropskoj košarci, a Fener je preuzela baš posle poraza od Šoprona u finalu EL, sa ciljem da se posle četiri izgubljena finala, titula Evrolige konačno nađe u vitrinama turske ekipe.

Kub iz azijskog dela Istanbula ozbiljno je krenuo u tu misiju, a koliko žele šampionsku titulu pokazuje i roster, u koji između ostalih čine Brijana Stjuart, Ema Meseman, Satu Sabali, Alina Iagupova, Merve Ajdin, Kejla Mekbrajd...

"Verujem da je uživanje trenirati sve zvezde iz WNBA lige, želim im sreću u četvrtfinalu, a mi ćemo se potruditi da odradimo posao na najbolji mogući način, kao što smo i do sada radile", ističe Bruks.

Pored Fenera i Šoprona u četvfinalu igraju Čukuruova Mersin - Tango Burž, Prag - Avenida i Bereta - Valensija.

"Imam četiri ekipe u svojoj glavi, ali ne bih se izjašnjavala o tome. Znam da će četvrtfinala biti izuzetno interesantna", navodi 33- godišnja košarkašica.

Reprezentativnu karijeru završila je posle Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine, a tog leta u Valensiji je drugi put uzela evropsko zlato, pošto je šampionka Evrope bila i 2015.

Oko vrata su joj se našle još evropska i olimpijska bronza, a posle prošlogodišnje titule u Evroligi istakla da joj mnogi govore da može u penziju.

"Nakon ove sezone planiram da igram još dve godine i da polako završavam i klupsku priču", otkriva Jelena.

"Nikada nisam sumnjala u ove devojke"

Srbija je uspela da se plasira na EP u Sloveniji i Izraelu i biće to njeno šesto uzastopno učešće na šampionatima Starog kontineta.

Braniće titulu od prve dve godine u Španiji, a rivali u grupi D biće joj Turska, Mađarska i Slovačka.

"Kao najveći navijač nikad nisam ni sumnjala u te igračice koje sada nose tim. Uvek su bile sa nama preko leta, neko u ekipi neko ne, ali provele su dosta vremena u tom sistemu tako da nisam imala tu nikakvu brigu da će rezultati nastaviti da se nizu. Nikad se ne zna, želim da devojke budu sve zdrave i rezultat će sa radom na pripremam i doći na kraju", poručila je Bruks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.