Analiza iz Hrvatske za B92.net: Srbija je favorit, Slovenija najbolja od eks-Ju

Pred nama je novi balkanski rukometni derbi, a u najavi meča Srbije i Hrvatske, pomogao nam je novinar "Večernjeg lista" – Mladen Miletić.

Milan Tomić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iz Segedina za B92.net – Milan Tomić.

Duel "orlova" i "kauboja" dolazi u momentu kada se oba tima susreću sa velikim problemima, naročito uzrokovanim koronavirusom.

Poslednji susret velikih rivala odigran je u Gracu pre dve godine na EURO, kada je slavila Hrvatska rezultatom 24:21.

Na početku razgovora, Miletića smo pitali koji međusobni susreti Srbije i Hrvatske su mu posebno ostali u sećanju.

"Od utakmica u kojima su igrale Hrvatske i baš Srbija ipak je najupečatljivija ona iz beogradskog polufinala EP-a 2012. jer sam tada prvi put uživo svedočio koliko silne tenzije među nama mogu biti kad se igraju velike utakmice. Nije bilo nimalo ugodno, a neutralnima je to bilo sigurno fascinantno, sećam se da je nemački komentator prenosa delirijum u Areni zaključio rečima: "Vau! Šta reći! Samo uživati...". Već pola godine kasnije Hrvatska se vrlo uverljivo revanširala na Igrama u Londonu. Od onih koje su odigrane u vreme SR Jugoslavije, izdvojio bih start EP-a 2002. kad je s nekih 12-13 golova razlike potpuno razbijena generacija koja će kasnije postati najtrofejnija u istoriji hrvatskog rukometa, sećam se da je sjajno igrao Mladen Bojinović. Takođe, utakmicu na SP-u u Tunisu koja je rešena u poslednjoj sekundi kad je Vlado Šola odbranio šut s krila Draganu Sudžumu. Jednom su kolegi po dvorani tražili bilo kakvu bočicu vode jer je bio gotovo u predinfarktnom stanju. Bila je to prva hrvatska pobeda nakon tri laka poraza", rekao je Miletić za "B92.net".

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Posle duže vremena, Srbija je, barem blagi, favorit protiv Hrvatske. Da li je razlog napredak Srbije ili nazadovanje Hrvatske?

"I jedno i drugo. Hrvatska je nakon srebra na prošlom EP-u prvo doživela težak pad u Egiptu te ostala bez nastupa na OI prvi put nakon 20 godina. Novi selektor Horvat krenuo je sad u neku novu priču s mlađim igračima koji nisu na vreme dobili pravu priliku i trebaće mu puno truda i sreće da vrati Hrvatsku u vrh. Ishod je neizvestan, a tek je na početku. Reprezentacija Srbije vapila je za drugačijim pristupom u vođenju i to je i dobila s izborom Tonija Đerone koji je Barselonina trenerska škola. Sistematičan, jak u skautingu, kao i svi Španci teži automatizmima u igri. Za Srbiju je važno ne samo što su pristali da igraju neki koji ranije nisu hteli, već i to što se i igrački pojačala dijasporom u vidu Pešmalbeka i Borzaša koji je u mlađim uzrastima igrao za Mađarsku."

Kako mediji, a kako navijači gledaju na novi sudar Srbije i Hrvatske?

"Zanimanje je tradicionalno u prvom mesecu u godini za rukomet veliko, a tome doprinosi i program RTL-a koji ima pravo prenosa i radi to fenomenalno, studijski, komentatorski, reporterski. Nekako se čini da po inerciji ljudi očekuju da se može nešto napraviti, i to je neka ostavština iz Červarovog vremena kad bi on, dok je bio u snazi, uvek nešto ’ishemijao’. No, to je već lani završilo, a i konkurencija je danas puno, puno šira nego ranije. U slučaju ispadanja s najtežim će se kritikama suočiti selektor. Naravno."

Hrvatska se poslednjih dana suočava sa novim problemima, a poslednja šansa da se stvari preokrenu vidi se u povratku Luke Cindrića, plejmejkera Barselone, posle preležanog kovida.

"Duvnjak neće igrati, Cindrić možda, a bez Šušnje i Mihića ne vidim više za Horvata neki manevarski prostor u kojem može pokriti tolike izostanke jer Šipić na kružnom igra samo napad, a Šušnja je protiv Francuza odličan bio i u napadu i u odbrani. Mandić je takođe izuzetno bitan u odbrani. Ne sećam se takve inflacije pehova u rukometnoj reprezentaciji, moram priznati."

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Miletić je u čitavu priču ubacio i brojke tj. godine, koje bi mogle da "najave" pobednika. Ali, pre svega, ko je favorit?

"Srbija. Dobro je pokrivena na svim pozicijama, mislim da ima iskustvo više od ove generacije Hrvatske, a prva utakmica je pokazala da se okrnjene pripreme zbog problema s koronom nisu toliko odrazile na formu i uigranost. Za mene je favorit u dvoboju, nakon dugo vremena. Ako pogledate godine iz prvoga pitanja, videćete i da je Hrvatska gubila u onima koje završavaju s brojkom dva - 2002. i 2012. Sad je 2022. Svakih deset godina."

Svima je jasno da je Toni Đerona pokrenuo Srbiju, koja deluje drugačije u odnosu na neka prethodna takmičenja.

"Odlično, i to ne zaključujem samo na temelju utakmice s Ukrajinom, mada ne bih nikako ni tu pobedu potcenjivao. Srbija je s Đeronom već u kvalifikacijama bila vrlo uverljiva, dovoljno je reći da u dva dvoboja nije izgubila od Francuske. Vidi se da su igrači jako motivisani da konačno nešto naprave, da je promenjen stav, da imaju samopouzdanja pa i kvalitete i talenta, no koliko daleko mogu dogurati, teško je pitanje jer je ukrštanje s drugom grupom dosta nezgodno."

Na kraju, poseban osvrt bačen je na favorite za titulu na Evropskom prvenstvu.

"Neko iz trougla Danska - Francuska - Švedska. No, kako nije ni olimpijska ni predolimpijska godina moguća su i iznenađenja. Ne verujem u Mađare kao domaćine, mada su dobra ekipa, a od ex-yu ekipa najbolja je trenutno Slovenija. Mislim da će i Hrvatskoj i Srbiji u budućnosti postati jednako teško ući u finale velikog rukometnog takmičenja jednako kao i kad je fudbal u pitanju. Možda je već i sada", zaključio je Miletić u razgovoru za "B92.net".

Srbija i Hrvatska se sastaju od 20.30 u "Pik areni" u Segedinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.