Igor Duljaj za B92.net: Ronaldo ima glavnu ulogu, ali više nije kao pre

Pred meč odluke koja će Portugalu ili Srbiji doneti plasman na Mundijal, "recept" za zaustavljanje Kristijana Ronalda i drugova potražili smo od Igora Duljaja.

Stefan Smuđa
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Janković za B92.net: Mitrović, Vlahović, Tadić – mogu isto kao ja, pa da odemo na SP

Razlog je jasan, Duljaj je pre 14 godina bio možda i glavni akter dvomeča "orlova" protiv Portugalaca čija je i tada zvezda, kao i sada, bio momak sa Madeire.

Tada je i u Beogradu i u Lisabonu rezultat bio 1:1, a pred nedeljni okršaj na "Da Lužu" cilj za Srbiju je isključivo pobeda.

"Nije baš nekoliko, bilo je to pre mnogo godina, skoro 15", uzvratio nam je Duljaj sa setom na početnu konstataciju da je pre "nekoliko" godina Ronalda "spakovao u džep".

"Reprezentacija Portugala je specifična, jer bez obzira ko igra, ima svoj stil dugi niz godina. Uspostavilli su sistem u kom već 15 godina glavnu ulogu igra Kristijano Ronaldo. Iako ima 38 godina, iz godine u godinu dokazuje svoj visok igrački nivo. Veoma je teško održati formu, a on u tome uspeva i pokazuje zašto je jedan od najboljih na svetu. Gladan je uspeha, nije se zasitio fudbala i to ga održava. Gde god da ode, bude vodeći igrač u klubu. Istina, on nema godine kao kada sam ja igrao protiv njega. Verovatno je tada bio mnogo brži i pokretljiviji, ali je i dalje strašno opasan i jednim potezom može da preokrene situaciju u korist svog tima", ispričao nam je asistent Aleksandra Stanojevića u stručnom štabu Partizana.

Irci su pribegli taktici da ga pošteno "prebiju", te se nije preterano naigrao fudbala u Dablinu u četvrtak uveče.

"Kada ste nemoćni i imate protivnika koji je bolji od vas, onda se služite tim stvarima. Ja nisam za to. Treba biti agresivan, ali ne i ’prljav’. Iz mog ugla, to nije fudbal, služiti se grubim startovima. Ronaldo nije jedini, a uz to i naši igrači igraju u velikim klubovima i svake nedelje protiv odličnih igrača. Znaju kako da se igra protiv Ronalda".

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Svojevremeno je Duljaj "zaključavao" i igrače poput Zinedina Zidana iz Reala ili Deka u Portu, a kada govorimo o Portugalcima već 15 godina unazad uvek se vraćamo na Ronalda.

Koliko može Ronalda da motiviše sve ono što se dešavalo u finišu prve utakmice u Beogradu, kada mu nije priznat gol, dobio je crveni karton, bacio je kapitensku traku na travu, pa je bio i na udaru medija u Portugalu?

"Nisam siguran, jer on ima toliko velikih utakmica u svojim nogama. Ozbiljan je u svojoj glavi. Nekada deluje da je impulsivan, ali stabilan je. I oni imaju pritisak posle remija u Irskoj, pa i oni imaju moranje pobede. Verovatno će on imati svoj motiv, ali toliko je odigrao utakmica, dao golova, osvojio trofeja... Crveni karton u Beogradu ne može da ga poremeti ili dodatno motiviše za predstojeći meč".

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

"Jednostavno, tako je u njihovoj reprezentaciji, on je glavni, ali u ovoj generaciji ima i mnogo, baš mnogo vrhunskih igrača oko sebe. Tu su Bernardo Silva, pa drugi (Andre) Silva, Žoao Mutinjo, Bruno Fernandeš... Video sam da će biti oslabljeni u odbrani suspenzijom Pepea, a gledao sam i neku statistiku po kojoj su primili samo četiri gola, a naši osam. Dali smo isti broj golova, 16", pričao je Duljaj o Portugalcima, pa se prebacio na srpski tim:

"Igramo fenomenalno. Dragan Stojković sa svojim saradnicima radi odličan posao. Dao im je veliko samopouzdanje i veoma su interesantne izjave koje su potkrpljene odličnim igrama. Veoma sam ponosan na svoju reprezentaciju, a posebno na to što uvek igra isto, bez obzira na ime protivnika. Dobro je što vodeći igrači u napadu imaju igrački ritam, igraju dobro u svojim klubovima i fizički su spremni da iznesu zahteve koje pred njih postavlja stručni štab na čelu sa selektorom Stojkovićem. To je veoma važna stvar. Pre svih, mislim na igrače u napadu: Mitrovića, Vlahovića i Tadića. Piksi ima veliko iskustvo kao igrač, prenosi im svoju hrabrost i samouverenost. Igrači to osećaju i rezultati pokazuju da sve ide u pravom smeru. Jedva čekam utakmicu i da vidim Srbiju koja ide na pobedu", optimista je nekadašnji "motor" igre Srbije, ali i Partizana i Šahtjora.

Na kraju, zaključak Duljaja je veliki optimizam da će se Srbija u nedelju uveče radovati plasmanu na Svetsko prvenstvo.

"Raduje me stav selektora Stojkovića, a to je velika samouverenost i hrabrost koju pokazuju. Želim da verujem da će biti sve u redu i pružam maksimalnu podršku selektoru i reprezentaciji. Nadam se da će nas obradovati", zaključio je Igor Duljaj razgovor za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.