Janković za B92.net: Mitrović, Vlahović, Tadić – mogu isto kao ja, pa da odemo na SP

Fudbalerima Srbije neophodna je pobeda u Lisabonu nad velikim Portugalom kako bi izborili plasman na Mundijal u Kataru.

Miloš Simanović
Podeli
Janković slavi gol Portugalcima; Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Janković slavi gol Portugalcima; Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kvalifikacije za SP, A grupa
14.11. Portugal – Srbija (20.45)

Stadion: La Luž (Lisabon)
Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Logično, samim tim i gol, a onaj koji zna kako se tresu mreže jednom od najboljih selekcija sveta je Boško Janković.

Bivši reprezentativac Srbije zapalio je "Marakanu" 28. marta 2007. godine golom u remiju sa Portugalom (1:1) i kao idealnog sagovornika smo ga nazvali za najavu odlučujućeg meča za planetarnu smotru.

"S vremena na vreme, ne nešto eksrtremno, pogledam taj gol. Bio sam jako mlad, prepuna 'Marakana', to mi je jedan od dražih pogodaka. Nadam se da će neko to isto to uradili, pa da kada završi karijeru, da se seća kako je odveo svoju zemlju na SP", počinje Janković razgovor za B92.net.

Ovako je bilo 2007. u sudaru Srbije i Portugala

Postavlja se pitanje ko bi mogao poput Jankovića?

"Imamo dosta igrača koji mogu da reše, Mitrović, Tadić, SMS, Vlahović, pa i Jović sa klupe. Ne treba otpisivati ni momke iz odbrane, Milenković može da skoči. Ima dosta njih koji mogu da postanu heroji. Međutim, neka timski sve bude idealno, lako će neko iskočiti", dodaje dete Crvene zvezde i bivše krilo Majorke, Palerma, Đenoe i Verone, koje sada uživa u igračkoj penziji.

"Srbija ima napadače u formi, Portugal će biti na mukama"

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Šta bi moglo da odluči na kultnom stadionu La Luž? Preko 60.000 navijača i vruća atmosfera čekaju "Orlove".

"Trebalo bi staviti akcenat na našu igru, to je presudno od značaja. Svakako nam neće biti lako, ali ni njima neće. Znamo kakva je selekcija Portugal, biće zanimljivo i jedva čekam da počne. Ovo je pravi test za Srbiju da pokaže kvalitet".

Janković je svestan snage Kristijana Ronalda i drugova. Zato i eventualni poraz ne bi shvatio tragično, posebno jer ima i popravni u plej-ofu.

"Ne daj Bože ako se ne desi pobeda, ne bi trebalo da pravimo frku i dramu. Momci bi bili u baražu. Samo neka izađu svaki meč kao i do sada, a ako dođe rezultat biće fenomenalno, Veliki je prtiisak i ulog, onaj koji bude mirniji i staloženiji taj će da slavi".

Na papiru gledano Portugal ima jača imena u svim linijama tima, pa čak i u napadu gde je Srbija najjača. Ima li Srbija neku prednost?

"Imamo! Naravno da posedujemo adute, timski duh i noseće igrače u sjajnoj formi. Napadači redovno daju golove, tu je i Sergej, odbrana deluje dosta dobro... Imamo kvalitet, samo da se sve sprovede u delo".

Meč "crta" klupa – Piksi ili Santoš?

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Kako je naglasio, u najavi meča će odlučiti – klupa. Dragan Stojković Piksi na Fernanda Santoša. Janković veruje u čoveka s kojim je sarađivao u Zvezdi u doba kada je aktuelni selektor bio predsednik kluba.

"Od Piksijevih odluka će mnogo toga zavisiti. Promenio je klimu u nacionalnom timu, ima iskustvo i veliko je ime. Reprezentacija igra dobro, što je najbitnije, dajemo golove, napadamo. Mirna glava, da se ne izgori u Lisabonu i nema padanja šta god da bude".

Na Stojkoviću je da izabere rešenje na poziciji desnog spoljnjeg u trenutku kada su zbog povreda otpali Darko Lazović, pa i Filip Đuričić.

"Nisam toliko stručan da ulazim ko bi trebalo da igra. Verujem da će Piksi pronaći pravo rešenje. Važno je samo da se držimo našeg stila".

"Sistem! Mogu samo da zamislim šta bi bilo da smo kao Nemačka i Italija"

Starsport/Srdjan Stevanovic
Starsport/Srdjan Stevanovic

Začuđujuće zvuči podatak da Srbija nije skinula skalp velikana Mundijala u Južnoj Africi i meča sa Nemačkom, a u kvalifikacijama daleke 1989. godine kada je Francuska pala u Beogradu baš u režiji Piksija.

"Nisam razmišljao o tome", iznenadio se Janković, pa pokušao da objasni:

"Zašto je to tako? Iskustvo je presudno, te velike reprezentacije igraju godinama na velikim scenama, uvek su imali sistem, a kod nas je jasno da ga nema. Ne radimo kao velike reprezentacije. I ovo što se dešava je maksimum koji momci daju na terenu. Ne možemo da se poredimo sa velikim selekcijama nikako, imamo talente i igrački kadar, sportska smo nacija, ali... Mogu da zamisli samo da imamo sistem kao Nemačka, Francuska, Engleska. Nebo bi bila granica. Takvi smo oduvek", u metu je pogodio popularni Bole.

Janković nije želeo da prognozira rezultat, već je pozvao kompletnu Srbiju da stane uz "Orlove" i pruži im podršku.

I to je suština i ključ svega. Da verujemo u naš tim i u podvig na koji dugo čekamo.

Pa makar i ne uspeli da pobede giganta pod jakim svetlima Lisabona. Jer, to su Piksijevi izabranici zaslužili igrama i rezultata, pa i odnosom kakav dugo nismo imali.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.