"Kros ne razmišlja koliko zarađuje Švajnštajger ili Kejn koliko Sterling ima novca"

Bivši srpski fudbaler Boško Janković pričao je u podcastu "Bez faula" o svojim danima iz Kalča, agoniji zbog povreda, omiljenim golovima, gradskim derbijima, pogrešnom stavu srpskih fudbalera, Luki Toniju, Nemanji Vidiću, Draganu Stojkoviću Piksiju.

Podeli
Foto: B92.net/AK
Foto: B92.net/AK

* "Bez faula" Boško Janković: O parama u fudbalu, Tonijevom roleksu, strahu od Vidića VIDEO

Pričao nam je o kontroverznom Palermu, najboljim godinama u Đenovi, te nezaboravnoj epizodi iz Verone.

Odigrao je 31 utakmicu i postigao je pet golova za reprezentaciju, od kojih je jedan nezaboravan, a istakao je i glavni problem kada su u pitanju srpski fudbaleri.

Pričao je naravno i o novom selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju, legendarnom Luki Toniju, "večitom" derbiju, a otkrio nam je i ko je bio najbolji fudbaler sa kojim je bio na terenu.

Šta radi u vreme pandemije?

"Treniniram, bavim se ishranom, dosta sam počeo i da čitam i tu nalazim mir. U osvoj situaciji sam našao lepe stvari", rekao je Janković za B92.net, koji u slobodno vreme gleda fudbal, ali samo iz Italije, Španije i Engleske.

Hrvatski fudbaler Milan Badelj je svojevremeno izjavio da ko odigra samo tri godine u Seriji A taj se potrošio u životu.

"Iz ličnog iskustva dosta sam se istrošio, to govore i tri operacije levog kolena. Imam titanijumsku pločicu u skočnom zglobu, kasnije mi je ugrađen i veštački kuk. Došao je trenutak, gde je pitanje bilo ne da li moram da prestanem sa fudbalom, nego da li uopšte mogu da potrčim ispred kuće. Bolovi su bili nenormalni, pokušao sam da izbegnem operaciju, ali sam morao da izaberem poslednje rešenje. Uradio sam to na klinici u Cirihu, jednoj od najboljoj na svetu što se tiče oga. Osećam se nikad bolje".

Otkrio je i da igra mali fudbal u Ligi veterana, u timu Beograda sa Karaburme, a često i sa bivšim saigračima Dušanom Bastom, Dejanom Milovanovićem, Markom Perovićem...

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com

Večita tema kada su u pitanju naši fudbaleri je reprezentaciji Srbije. Zašto nema uspeha, pa i njegove generacije koja je svojevremeno bila jedna od najboljih u Evropi u omladinskoj konkurenciji.

"Nismo jedini primer. Tu su i ovi klinci koji su osvojili, ali nekako kada smo mlađi sve je opuštenije. Čudan smo narod. Kada nema finansijskog interesa, kada smo svi jednaki sve je lepo. Onda jedan potpiše, pa drugi, pa se oseti kompleks ko više zarađuje, ko je lepši, bolji, ko je kupio bolju kuću, auto... I takve gluposti. Mi kao Srbi smo dosta napaćen narod i siromašan, a toga nema u Nemačkoj ili Engleskoj. Jedan Kros da razmišlja koliko zarađuje Švajnštajger ili Kejn koliko Sterling ima novca. Njih to ne zanima, ali kod nas ima toga. Kada se dođe do profesionalizma, stižu te stvari. Krivo mi je što su mnoge generacije odradile loše".

Janković je istakao i primer dobrog rada sa mladim igračima.

"Pravi pimer su uradili Hrvati. Napravili su najbolju stvar i to im se isplatilo u Rusiji. Ta generacija se gradila, a naša reprezentacija je dva puta njih dobila, baš tog Modrića, Eduarda, Kranjčara, Srnu... Oni su ostali, gradili mlađe, a mi smo odjednom pogrešno presekli. Nije bilo sistema, već kako ide, bez plana".

U ponedeljak je počela nova era sa Draganom Stojkovićem Piksijem kao novim selektorom.

"Optimista sam i verujem da je Piksi pravi potez. Lično ga poznajem iz Zvezde, iako tada nije imao trenerskog iskustva. Video sam da je dosta napredovao kao trener, sviđa mi se kako rezonuje, to je čovek od koga može puno da se nauči. Voleo bih, ako se slučajno nešto neočekivano desi, da se ne ode, da ne tražimo novog selektora. Imamo najboljeg selektora i potrebno mu je vreme. Ako ne sada, onda za godinu dana, dve, tri ili četiri".

Foto: EPA/FILIPPO VENEZIA
Foto: EPA/FILIPPO VENEZIA

Šta našoj reprezentaciji nedostaje?

"Kolektiv. Nikad nije jedan igrač mogao sâm... Mi nemamo Mesija, nikada nismo ni imali, a on može da napravi razliku. Gubiš 2:0, onda napravi tri poteza i pobedimo. Dan danas se neki ponašaju kao Mesi, ali to nije tako u realnosti. Škotska je pravi primer, imaju igrače iz ozbiljnih ekipa, ali su sve to ponizni momci. Znaju gde su, šta su, koliko mogu i izvuku maksimum. A kod nas? Ovaj igra tamo, drugog traži Mančester i sve se negde izgubi. Kolektiv je najbitniji".

Ima li vrhunskog kvaliteta među "orlovima"?

"Kako nema? Imamo odlične igrače, nema greške, tu su mlađi. Rez je napravio Piksi oko starijih i zna zašto je to uradio, pa ne bih ulazio u to. Sigurno želi najbolje svojoj državi. Samo treba sprovesti u delo, što je najteže".

Iz Jankovićevog vremena u dresu reprezentacije posebno se pamti gol Portugalcima.

"Imao sam nekoliko golova glavom, ali generalno da, nije bio to moj adut. Najlepši gol, pun stadion, jaka utakmica, Ronaldo je počeo da pravi imidž... Nije trebalo da budem na prekidu, osetio sam prostor i trenutak, možda i čuo nešto i dao sam prelep gol. Sâm sebe sam iznenadio. Možda sam i čuo nešto loše, možda nije ni trebalo da krenem. Jako čudan gol. Uvek je lepo igrati sa Porugalcima, nije teško. Oni su ljudi koji vole fudbal, znaju da igraju. Bolje sa njima nego sa ovima koji igraju na 'palac', što mi kažemo"
.

Dosta je priče kako će izgledati tim Srbije pod vođstvom Piksija.

"Moramo da analiziramo protivnike, ali po meni mnogo više moraš da se baviš dvoršte. da tvoja bašta bude sređena, da se postavi sisitem. Da li sa tri pozadi, kako igra Atalanta. To može lepo da izgleda ako neko zna da se napravi. Piksi to može da napravi. Sećam se kod Gasperinija u Đenoi, završavali smo akciju sa sedam igrača, kao Mančester siti".

Jankovićevu karijeru obeležio je Kalčo.

"Pamtim onaj stari Kalčo sa Batistutom, Totijem, Montelo, Kanavarom, Krespom, Sinjorijem.... Svaka ekipa je imala po dva, tri vrhunska igrača, a današnji Kalčo nije takav. Kada pogledamo Milan u kojem, osim Zlatana Ibrahimovića, nema igrača koji je nešto osvojio. Mnogo je lakše da se dođe do tih velikih klubova danas. Nekad si morao da igraš na visokom nivou tri, četiri, pet godina da bi otišao u Milan, a danas posle 10 ili 15 golova si u velikom klubu. Promenilo se, svi treneri su po istom šablonu, samo da se ne primi gol".

Objasnio je i razlike između španskog i italijanskog fudbala.

"Sećam se sa Majorkom dođemo na Kamp Nou, Santjago Bernabeu i idemo da pobedimo. Zato se prave razna iiznenađenja u Španiji, a Juventus da izgubi od Spala desi se jednom u tri godine. U Španiji Selta ili Rekreativo pobede Barselonu. Drago mi je je zbog toga".

Njegov fudbalski put je bio drugačiji nego što ga je zamišljao kao klinac.

"Birao sam put i realno nisam video sebe u Italiji, više kao Španca. Tehnički mi je više ležao, ali me finansijski uslov, zbog koga se kajem, odveo u Palermo sa Majorke. Razumeo sam, idem u Palermo, nije Juventus, Inter, nego gde ću igrati i zaraditi dobro. Sutra može da se desi veliki klub. To je bio najveći transfer u isrtoriji Palerma u tom trenutku (8 miliona evra, prim. aut). Šest meseci ranije je došao Edinson Kavani, družili smo se, bili cimeri, strašan je bio".

Ali, to nije bilo to...

"Sećam se Rome, prvi meč, odmah sam osetio da nije to taj fudbal, previše taktike. Ne mogu da kažem da je bilo loše, 10 godina sam proveo u italiji, ali sam prebacio sebe na totalno drugi fudbal. Znao sam da ne mogu kao nekada posle povrede –, lucidnost, šut, brza reakcija, ali su usledile dve operacije kolena. Nisam video sebe, imao sam opciju da budem ono što trener traži od mene – vojnik koji ćuti ili da glumim ludilo i da me 'ometlaju' nazad za Srbiju. Odradio sam lep potez, postao sam vojnik i treneri su me cenili. Moglo je bolje da bude da sam bio pametniji"
.

Posebno interesantno vreme bilo je dok je igrao za Veronu, u koju je tada došao i čuveni Luka Toni.

"Toni je planirao da batali fudbal, bila mu blizu Modena i došao je u Veronu. I zbog njega mi bilo drago, družili smo se... Nekoliko kola pre kraja, borio se sa Ikardijem za prvo mesto strelca i čuo sam iz Đenove, gde smo bili saigrači, da je u Fiorentini kupio satove saigračima, kao znak pažnje. Imao je loše iskustvo, da su pojedinci prodali satove i razočarao se u sve to. Kako smo provodili vreme u Veroni kažem mu na jednoj večeri, kada on puca od samopouzdanja jer nije to više isti Toni – hoće da igra još tri godine, 'Luka, mogao bi da ponoviš ono iz Firence, da nam pokloniš neki sat ako budeš najbolji. Znam da si imao loše iskustvo, ali, čoveče, imaš 37 godina, zaradio si nenormalno para, bio u Bajernu pet godina. Ništa ti to ne znači, a ovi momci će ti biti jako zahvalni. Dolaze iz Serije B, C, čak i D, sa malim ugovorima. Ajmo do roleksa, da vidimo srednju kategoriju, pristojne cene'. Zezali se mi, ja mu namestim dva gola u Čezeni, malo, malo, pa dođe do 22 gola i pobedi. I onda treba da pokupimo satove. Niko ništa ne zna, za 15 igrača postavimo kamere i ispod peškira ih stavimo da vidimo njihove rekacije. Igrači su bili u šoku, te reakcije su bile nemoguće. Nadam se da ga niko nije prodao, ja moj neću nikada".

Janković je igrao nekoliko gradskih/lokalnih derbija – Beograda, Đenove, Sicilije.

"Đenova je specifična, 70:30 navija se za nju u gradu u odnosu na Sampdoriju. Najstariji je klub u Italiji. To je ozbiljan derbi, specifičan, ali sever i jug ne mogu da se porede. Rim je kao Zvezda i Partizan, a gore su mirniji. Mentalitet je drugačiji, zajedno idu na stadion i kada se završi ko izgubi ne izlazi na ulicu od vređanja posle derbija. Katanija i Palermo je dosta teško. Sećam se da su nam lomili autobus, meni je prošla kamenica pored glave, bilo je razbijenih jaja, paradajza. Igrao sam četiri naša derbija, žao mi je što nisam dao gol, ali sam osvojio dve 'duple krune'".

Foto: Starsportphoto/Srdjan Stevanovic©
Foto: Starsportphoto/Srdjan Stevanovic©

Njegova i sadašnja generacija Zvezde?

"Hvalim ovu generaciju kada god pričam. Možemo da pričamo da smo imali igrače, ali nismo uradili ono što su oni i igrali dva puta Ligu šampiona. Momcima treba skunuti kap, i na požrtvovanju i na svemu. Mi nismo mogli, sad može da se da se priča da li je bio format ovakav ili onakav, da li je bilo teže. Ali kada pogledate Milan sa Sedorfom, Pirlom, Kakom sa ovim u kome su Rebić, Čalhanolu, razlika je velika. Zvezdi se vratilo sve što se kiksalo, od Dinamo Kijeva, Rendžersa, PSV-a, pa Milana. Nisi imao sreće, koliko si nailazio na jače"
.

Najbolji igrač sa kime je igrao?

"Nema fitilj da izdrži neke stvari, ali je pravi lider, da se kao saigrač toliko bezbedno osećaš. A posebno je kada se razdere. Bukvalno se uplašiš kao mlađi, ma čak i stariji. Pobednik, karakter, to što on ima niko nikad nije imao. To je Nemanja Vidić. Od starijih ne mogu da izdvojim nikog od Tonija, Milita, Mote, Kavanija, Mikolija, Ibagase.. Spektakularan fudbaler".

Najgora stvar su povrede, a najbolja?

"'Dupla kruna' sa Zvezdom, klub koji volim najviše. Tu su i dve srebrne medalje sa Srbijom. Dosta lepih golova, što za Srbiju, Zvezdu. Ako bih birao najdraži onda je to protiv PSV-a. Mislio sam da ću da poletim od adrenalina",
zaključio je Janković gostovanje u "Bez faula".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.