Stojanović za B92.net: Magla je stvorila veliki Milan, Zvezdu i Bari

Crvena zvezda i Milan sastaće se treći put u međusobnom evropskom okršaju.

Miloš Simanović
Podeli
Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Oba puta je italijanski gigant prošao dalje, prvi put na penale 1988. u sezoni kada je osvojio titulu prvaka Evrope, a onda i 2006. godine za plasman u Ligu šampiona.

Oba puta je direktan svedok tih čuvenih duela, ukupno pet, bio nekada istaknuti golman crveno-belih Stevan Stojanović. Čovek koji je kao kapiten podigao “ušati pehar” sa crveno-belima.

U razgovoru za naš portal prvo smo se prisetili antologijskog sudara iz 1988. godine, samo tri pre nego što će Zvezda dodirnuti krov Starog kontinenta.

"U tom momentu Milan je najjači tim Evrope. Imamo i mi vansersijski tim, ali Milan sa Tasotijem, Maldinijem, Holanđanima i ostalima. Mislili smo da namemamo šanse. Pred meč u Milanu trener Branko Stanković je rešio da igramo 'katanaćo', praktično svi u odbrani i samo Piksi da bude isturen. Odigrao je meč karijere, možda je imao još nekoliko takvih. Anćeloti ga je jurio po celom terenu da ga bije", počinje Stojanović razgovor za B92.net.

"Samo Piksi u napadu na San Siru – mi u čudu"

Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Stanković je naredio da samo Piksi Stojković može da bude na polovini rivala na kultnom San Siru.

"Bili smo čudu, na svakoj poziciji smo imali po dvojicu odličnih igrača. A onda je na levoj strani igrao napadač Bursać, kome je rečeno da ne prelazi centar ka njima. Uspeli smo da postignemo gol i izvučemo povoljan rezultat, ne na lepotu“.

Za revanš se tresla "Marakana" sa 100.000 duša...

"Pred revanš smo shvatili da možemo s njima, taktički i tehnički. Bili smo bolji, imali igrača više, ja praktično nisam imao posla, a Dejo je dao fenomenalan gol. Falilo nam je 20 minuta da srušimo veliki Milan, najuspešniji tim tog kluba ikada. Dva puta zaredom su bili šampioni Evrope", govori Stevanović, a onda se uz uzdah seća neverovatnih okolnosti.

Magla

Zvezda je imala 1:0, igrača više, išla je ka četvrtfinalu Kupa šampiona, ali se suprostavila "višoj sili".

"Desila se katastrofa, pala je velika magla... Niko nije očekivao tako nešto, lep dan je bio od jutra. Kada smo izašli na teren u drugom poluvremenu magla se tako brzo spustilla, kao da je neko prosuo mleko. Sreća za Milan, a nesreća za nas. Sudija je odlučio da preki meč i odlučeno je da se već sutradan igra novi. Bili smo emotivno ispražnjeni, a oni su shvatili da ne mogu sa nama lako ćemo. Gulit je igrao, shvatili su da moraju da proliju mnogo znoja i uspeli su da nas pobede u trećem meču. Bili su bolji“, priznaje Stevanović, koji za razliku od Barija, kada je postao junak u penal seriji sa Marsejom, tada nije imao sreće.

"Oni su sve penale izveli vrhunski. Gledao sam mnogo puta, teško je bilo odbraniti ijedan“, iskreno će popularni Dika.

I iznosi jedno zanimljivu tvrdnju.

"Tada se rodio veliki Milan, ali i velika Zvezda kada smo tri godine kasnije napravili čudo i postali prvaci Evrope u Bariju", naglasio je Stevanović, koliko je taj poraz kao klub ojačao Crvenu zvezdu.

"Zvezda je bila nivo Reala, Milana i Juventusa"

EPA/SASA STANKOVIC
EPA/SASA STANKOVIC

Sudbina je htela da se poigra i ponovo je Stevanovića spojila sa "rosonerima“. Sada je bio u ulozi klupskog funkcionera kada je Milan gostovao u Beogradu u borbi za elitu 18 godina kasnije.UEFA je tada "pogurala" Milan nakon afere Kalčopoli i naknadno ga pozvala na put sve do osvajanja pehara Lige šampiona.

"Bilo je nemoguće da prođemo. Nismo se obrukali, ali se i tada videlo da možemo da se nosimo sa takvim ekipama. Zvezda je kao klub bila na nivou Reala, Milana, Juventusa i najvećih. Nekad imamo, nekad nemamo, ekipu koga može da odgovori na to. Razlika je u finansijama".

Današnji Milan? Stanković zna

COPYRIGHT:Pedja Milosavljevic / STARSPORT
COPYRIGHT:Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Koliko može današnja Zvezda protiv tima koji je do prošlog vikenda bio lider u Italiji.

"Milan je uvek Milan, prvi je bio do pre par dana. Dolaze spremniji nego Zvezda jer su u ritmu utakmica u Seriji A, dok je Stankovićev tim odigrao tek dve. To je utakmica koja moraš da odigraš na nadahnuće. Ako uđeš bez straha i odgovorno može nešto da se dogodi".

Da li je možda šansa Zvezda u tome što će Milan biti u "šarenolikom" sastavu?

"Ne bih kalkulisao o tome, to su veliki tim i igraju maksimalno svaki meč. Oni uvek gledaju od meča do meča, Dejan Stanković zna najbolje to. Bio je dugo u Italiji i na tom nivou. Verujem da će izaći maksimalno i da neće potceniti Crvenu zvezdu", zaključio je.

Prvi sudar Crvene zvezde i Milana u šesnaestini finala Lige Evrope na programu je u četvrtak od 18.55 na stadionu "Rajko Mitić".

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.