Petrić za B92.net: Škote dobijamo našim stilom

Gordan Petrić, odličan poznavalac fudbalskih prilika u Škotskoj, u intervjuu za B92.net najavljuje da će uglavnom sve zavisiti od Srbije u predstojećem finalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo.

SS
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Jedan od najpozvanijih da prokomentariše Škote kao fudbalsku naciju, njihov mentalitet i sveopšte kvalitete, jeste bivši fudbaler Dandi junajteda (od 1993. do 1995. godine), Rendžersa (1995-1998) i Hartsa (1999-2001).

Mnogi se pitaju šta bi moglo da presudi – da li je to igrački kvalitet, ili njihov mentalitet, atmosfera u nacionalnom timu, taktika selektora...

Gordan Petrić je to pojednostavio.

"Generalno, presudiće ako budemo imali dobar dan, kao što smo ga imali protiv Norvežana i, ako ponovimo igru iz Osla, mi nećemo imati problem. Naš stil igre mislim da je jači u toj priči. Međutim, to treba ponoviti. Isto tako i oni razmišljaju. Ako budu ponovili igre kao protiv Slovačke, Izraela, sve te ozbiljne utakmice koje su dobili, imaće šansu. Pobediće onaj ko bude manje grešio u tim ključnim stvarima. Jedna je utakmica, nokaut sistem, sigurno je nervoza velika. Dešava se to da će jedna ekipa pobedom otići na završni turnir. Ni oni ni mi nismo bili dugo na Evropskom prvenstvu. Sa obe strane ima pritisaka, ali mislim da ako mi budemo igrali u našem stilu, jesmo bliži pobedi", počinje Petrić izjavu za B92.net.

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Istorijska utakmica! Hoće li Srbija posle 20 godina na Evropsko prvenstvo? Saznaćemo večeras (20.45) na Marakani, gde gostuje Škotska u finalu baraža za plasman na EURO. Kvota na Orlove je 1,77, iks je 3,45, a dvojka 5,00.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Srbija - Škotska.

Odakle iz Škotske preti najveća opasnost?

"Sigurno iz njihovog kolektiva. Kada pogledaš, nisu to neki igrači igrači koji su na vrhunskom nivou, kao što su možda naši. Neću ni da spominjem naše igrače, svi koji su u nacionalnom timu imaju kvalitet. Videćemo ko će da se izdvoji, neko će morati. Imaju Škoti igrače koji igraju u velikim klubovima, od Mančester junajteda, Liverpula, Arsenala, Aston Vile, Seltika, Rendžersa i nije lako uopšte igrati u tim klubovima i izboriti se za tim, tako da i kod njih ima kvaliteta".

Petrić izdvaja selektora škotske reprezentacije Stiva Klarka.

"Pored kolektiva, druga 'opasnost' sigurno je njihov selektor koji je sličan našem Tumbakoviću. Ima iskustvo, Tumba ima veće naravno, ali on je radio sa ljudima u ozbiljnim klubovima gde je stekao znanje i iskustvo. Nema opterećenje velike utakmice jer je to već negde prošao i vodio je možda čak i veće utakmice nego što će ova biti. Ako neko kaže da ćemo lako dobiti, možda i hoćemo u nekoj priči, ali uopšte neće biti naivno, pogotovo jer se igra jedna utakmica i jedna greška može da reši sve".

Škotski mentalitet je veoma specifičan, Srbima dosta atipičan.

"Potpuno smo drugačiji u odnosu na njih, pričamo o Britancima. Pristup životu i toj utakmici, sve je drugačije. Pogledajte Špance, oni su sličniji nama. Italijani, Nemci, svi imaju nešto svoje. Zato i mi moramo da uvedemo u tu utakmicu nešto svoje, prepoznatljivo, kao što je bilo protiv Norveške. Mirnu loptu, pas, nešto totalno drugačije od Škotske. U tom slučaju imamo šansu".

Foto: StarSport/Pedja Milosavljević
Foto: StarSport/Pedja Milosavljević

Šta u igri Srbije vidite kao odlučujući faktor – da li možda Tadića koji bi mogao kreacijom da ih probije, Mitrovića u skoku i igri vazduhom ili možda nekom brzinom po bokovima, iza leđa snažnih Škota?

"Mitar je navikao na te igrače i oni će verovatno da obrate pažnju na njega, ali moraće da paze i na druge naše igrače. Generalno, oni su u nekom usponu, u poslednjih 10 utakmica, gotovo sve rivale su dobili. Nije lako dobiti Čehe i Slovake, složićeš se. Izraelci su, kako god okreneš, isto neugodna ekipa – isti su kao mi, hitri, 'čiguljaši', igraju fudbal. A Škoti su se izborili sa time. Igraju u istom sistemu kao mi, 3-4-1-2, a mi igramo 3-4-3, tako da se naš i njihov sistem negde 'lepi', ali igra se 10 na 10 u polju, pa ko je bolji..."

Kako vidite igru Srbije sa trojicom štopera, u odnosu na fudbalsku filosofiju Škotske?

"Muslin je prvi uveo igru sa trojicom pozadi, ali takvi su naši igrači trenutno. Tako je i šef Tumbaković izabrao ove igrače jer vidi da trenutno tako možemo najviše da pružimo. I levo i desno nisu bekovi, nego veoma ofanzivni igrači. Darko Lazović u Veroni već duže vreme igra na tom mestu. Mali Rile (Mihailo Ristić, prim.aut.) je u Oslu odlično odigrao. Da li je Tumba sa tri pozadi, kada dobiješ još jednog centarhalfa, branio na taj način prekide protiv Norvežana, ja to ne znam. Najvažnije je uočiti gde igrači koji su na raspolaganju mogu da pruže najviše".

Mandatory Credit: Michael Steele /Allsport
Mandatory Credit: Michael Steele /Allsport

Imate li možda neke informacije kako u Škotskoj dočekuju ovaj meč i kakvo je, uopšte, njihovo mišljenje o Srbiji i našem fudbalu?

"Pričao sam sa novinarima iz Škotske i zovu me masovno preko 'Zooma' da pričamo. Oni ovu utakmicu dočekuju veoma ozbiljno, ali su potpuno drugačijeg mentaliteta i ukoliko se desi da izgube, neće to shvatiti tragično, kao što bi bilo kod nas. Oni su svesni da su napredovali u odnosu na prethodne sezone i, ako sada ne prođu, guraće svoju priču za sledeći ciklus kako bi otišli na Svetsko prvenstvo. Tako su Belgijanci pre nekoliko godina bili užasno loši, pa su jednog dana došli i rekli su da će u narednih osam godina forsirati novi sistem i vidimo gde su sada. Da li mi imamo takvog strpljenja? To je već neka druga priča. Ali Škoti to ozbiljno shvataju, 'pumpaju' tu priču kroz medije. Imaju dosta igrača koji u Premijer ligi igraju velike utakmice, čak i one koji igraju Ligu šampiona na svakih sedam dana i to im je kao da igraju finale Evropskog prvenstva“.

Navijači su često umeli da pomognu, ali nekada i da odmognu reprezentaciji. Ovog puta će atmosfera na stadionu "Rajko Mitić" biti sablasna.

"Tu Škoti imaju olakšicu, to je sigurno. Ipak dolaze na prazan stadion gde je inače atmosfera potpuno drugačija. Da, imaju poteškoća jer putuju u Beograd, ali to nije veliki napor. Svi su u poslednjih šest meseci navikli zbog korone na nove uslove, tako da mislim da smo tu na istom".

Na kraju je Petrić poslao jasnu poruku, kako igračima, tako i srpskoj fudbalskoj javnosti.

"Našim momcima želim svu sreću, šta će biti, videćemo. Ako i ne bude pobede, ne treba da bude smak sveta. Ali, to je kod nas nemoguće...", podvukao je Gordan Petrić, aktuelni trener slovenačke Gorice.

Pripremio: Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.