Upozorenje Zvezdi iz Bakua: Sparno je kao da te guši, Omonija ne sme da se potceni

Uroš Matić, vezista Karabaga i rođeni brat asa Mančester junajteda Nemanje Matića, dao je intervju za B92.net govoreći o Crvenoj zvezdi i kvalifkacijama za LŠ.

MS
Podeli
EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU
EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Matićev tim će, isto kao i Zvezda, pokušati da se domogne elite kroz "trnje" kvalifikacija. Azeri će igrati protiv Moldea u Bakuu, a Zvezda protiv kiparske Omonije.

Baš Matić poznaje ekipu iz Nikozije jer je prošle sezone bio član APOEL-a, velikog rivala Omonije.

"Omonija je stabilan i veliki kiparski klub. Vodi ih norveški trener Berg, uspostavio je sistem... Omonija i APOEL imaju najviše navijača u zemlji, uvek je prelepa atmosfera kada se igra u Nikoziji. Šteta je što će biti prazan stadion zbog koronavirusa, ali dobro, to je bolje po Zvezdu", počeo je Matić za B92.net.

Omonija se izmenila u odnosu sezonu kada je Matićev APOEL izgubio trku za titulu prvaka.

"Prošle sezone su glavnu reč vodili ofanzivni vezista Tijago (i sada je u klubu prim. aut) i Derbišajer. Englez je otišao iz Omonije i nisam siguran kako će da se 'nameste'. Dosta toga je išlo preko Derbišajera, dobijao je duele sa štoperima, čuvao loptu i, što se kaže, 'razvodnjavao' na stranu", dodao je fudbaler koji je dobijao poziv i za reprezentaciju Srbije kod Slavoljuba Muslina, ali nije stigao da debituje.

Paklene vrućine

Starsport/Srdjan Stevanovic
Starsport/Srdjan Stevanovic

*Crvena zvezda protiv Omonije za evropsku jesen!

*Zvezda i Omonija: Hod po ivici ambisa i dramatični penali, može li "het-trik"?

Posebnu snagu Omonije vidi u treneru Heningu Bergu, bivšem fudbaleru Mančester junajteda, koji je sa klupe vodio još norveške klubove i Legiju iz Varšave.

"Trener Omonije zna šta radi, dobro će spremiti ekipu. Nije slučajno što su izbacili Legiju, Zvezda ne sme da ih potceni, iako je kvalitet na strani crveno-belih", rekao je Matić. i naglasio jedan poseban detalj.

"Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju je to da se dobro 'hidriraju' kada budu išli na Kipar tri dana uoči puta. Tamo su ogromne temperature, mogu i do 45 stepeni da idu, i to svaki dan. Ni preko noći ne pada temperatura ispod 30. Velika je sparina i kiparski timovi tu imaju veliku prednost jer su se navikli na te uslove. Gostima uvek prvo poluvreme padne teško, što će Omonija iskoristiti da napadne u tom perodu dok se Zvezda ne adaptira".

Matić je objasnio koliko je njemu bilo teško da se adaptira na takve uslove.

"Bukvalno imaš osećaj da nemaš vazduh kada igraš tamo. Meni je trebalo dva ili tri meseca da se prilagodim na utakmici. Iako je veče ti nemaš osećaj da je sveže, kao da te guši nešto. Mora da se pije dosta vode, možda deluje glupo i jednostavno, ali to je istina. Tri ili četiri dana potrebno je 'hidriranje' kako bi ti lakše palo jer se gubi dosta tečnosti. Već na zagrevanju, kada naprave dva ili tri sprinta da je drugačije nego u Srbiji", naglasio je.

Karabag ide stazom Zvezde

EPA-EFE/LUKAS KABON
EPA-EFE/LUKAS KABON

Ovaj 30-godišnji vezista plemenitog kova već ima veliko internacionalno iskustvo nastupajući za slovačke Košice, Benfiku B, NAK Bredu, Šturm iz Graca, Kopenhagen i bečku Austriju.

Nedavno je izabrao ponudu ambicioznog šampiona Azerbejdžana i već preuzeo ulogu jednog od lidera. Bio je i strelac gola iz penala u pobedi nad Šerifom (2:1) u drugom kolu kvalifikacija za LŠ, a sada ga čeka Molde.

"Molde je veliki klub u Norveškoj, imao sam prilike da igram protiv njih dok je Solskjer bio trener. Kada sam bio u Kopenhagenu u prijateljskoj utakmici. Otprilike znam kakav tim imaju, igramo kod kuće i normalno idemo na prolaz. Imamo šanse, posebno ako budemo igrali svoju igru. Karabag voli posed, da stvara šanse, gaji ofanzivan i atraktivan fudbal. Zato sam se brzo uklopio, balkanskim igračima odgovara tehnički fudbal".

"Moramo prvo da pobedimo Molde i nadam se to da će se desiti. U plej-ofu nema slabih ekipa, koga god da dobiješ moraš da igraš 300 odsto da bi prošao. Igraju sve dve utakmice i sve je otvoreno".

"Marakana" san

STARSPORT/ Pedja Milosavljevic
STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Za kraj, Matić je imao veliku želju.

"Naravno da bih voleo da igram protiv Zvezde, klub za koji navija moja porodica zajedno sa mnom. Meni je san da zaigram na punoj 'Marakani' pa makar i kao protivnik. Da osetim tu atmosferu pred 'Delijama'", zaključio je bivši fudbaler Radničkog iz Obrenovca.

Uz napomenu, da bi voleo da Crvena zvezda i Karabag zajedno ostvare plasman bar u Ligu Evrope u pohodu na pravi "džek-pot" – Ligu šampiona.

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.