Igor Rakočević za B92: Košarka pati

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Igor Rakočević, rekao je u razgovoru za B92 da košarka pati zbog brojnih problema koji su nastali zbog promene sistema takmičenja i sukoba na relaciji FIBA i Evroliga.

A. Kovačević
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Srbija je 2017. godinu završila kao vicešampion Evrope u seniorskoj konkurenciji, juniori postali šampioni, a juniorske osvojile srebrnu medalju na Evrobasketu.

"Ciljevi su čak i prevaziđeni, osvojili jednu ili čak dve medalje kada se saberu sve selekcije, i mlađe i seniorske, je fantastičan uspeh, a mi smo osvojili duplo više od toga. Ne možemo da tražimo više od toga", rekao je Rakočević za B92.

U narednoj godini prioritet će biti mlađe selekcije, a u centru pažnje biće kadeti koji će biti domaćini EP u Novom Sadu.

"Kada bi svaka godina bila ovakva, bilo bi neverovatno. Dobro se radilo, mi iz KSS smo itekako doprineli time što smo bili najbolji mogući servis za naše košarkaše, i mađe i seniore i njihove stručne štabove. Bukvalno, sve što je bilo do nas smo uspeli da postignemo", dodao je potpredsednik KSS.

Nova godina predstavlja na neki način i početak nove ere, jer prvi put neće biti nekog velikog takmičenja u septembru, ali će reprezentacija ipak biti zauzeta zbog povremenih kvalifkacionih "prozora".

Foto: StarSport
Foto: StarSport

"Dosta je komplikovanije, mnogo su nezgodni termini, vrlo je teško okupiti ekipu. Tačnije, nemoguće je okupiti ekipu sa igračima iz Amerike i Evrolige. Ali, mi srećom imamo toliki fond igrača i toliko kvaliteta da i pored toga verujem da nećemo imati problema da se snađemo i budemo među najboljima", kaže Rakočević.

Novembar i prvi "prozor" su podigli dosta prašine, Evroliga je na kraju "pobedila" jer je tek nekolicina igrača nastupila za reprezentacije, i to kada je odgovaralo klubovima, a sam "prozor" nije privukao preterano veliku pažnju i doneo košarku primamljivu publici.

"Moramo da sačekamo da se FIBA i Evroliga dogovore i naprave plan, uz inicijativu svih košarkaških saveza u Evropi. Da se nađe rešenje da košarka ne pati, jer mi se čini da najviše pati sada pojam košarke i ljudi koji su zaljubljeni u košarku, a i sami mi koji radimo u košarci. Ovaj sistem bi morao da bude bolji", dodao je bivši reprezentativac.

Rakočević ne vidi ove promene kao dobru stvar za sport.

"Mislim da će "razvodniti" košarku i kvalitet. Svaki navijač želi da gleda najbolje igrače, a to u slučaju "prozora" nije slučaj. Uvek je najbolja opcija da igraju najbolji. Nadam se da će doći do toga", zaključio je Rakočević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.