Nikola Jakšić za B92: Osećaj u "Areni"? Vau

Jelena Trajković, Nina Kolundžija
Podeli
Starsportphoto
Starsportphoto

Dan posle velikog trijumfa u prepunoj „Kombank areni“, rezultatom 10:8 nad selekcijom Crne Gore, mladi Jakšić je bio gost B92. U intervjuu je otkrio kakav je bio osećaj igrati u „Areni“, koliko mu znači novo zlato, ali i još nešto...

Pre nešto manje od pola godine rekao je da je sanjao da igra za reprezentaciju. Međutim, verovatno ni u najluđim snovima nije mogao ni da zamisli da će na prva dva takmičenja Srbija biti apsolutno nezaustavljiva. Na pitanje kakav je osećaj biti u isto vreme i evropski i svetski šampion, mladi vaterpolista Partizana je rekao:

Mogu vam reći da se osećam odlično. Tek sam ušao u reprezentaciju i sa dva velika takmičenja doneo sam dve zlatne medalje. To mi mnogo znači. Neverovatan je osećaj igrati pred toliko ljudi, zaista mi nije bilo svejedno“.

Srpski vaterpolisti prvi su od svih reprezentacija na Šampionatu ’Starog kontinenta’ dobili priliku da osete bazene „Kombank arene“. Pre njih, u najvećoj dvorani na Balkanu igrali su odbojkaši, košarkaši i teniseri, a sada se prvi put u njoj našao i bazen.

Starsportphoto
Starsportphoto

Prvi osećaj, kada smo izašli na trening, bio je: ’Vau’. Nismo znali kako će sve izgledati, niti kako ćemo se osećati kada dođe utakmica sa Hrvatskom. Kada smo izašli na bazen pred tu utakmicu, kada smo se našli pred toliko ljudi, nije nam bilo svejedno. Tada sam shvatio kako je košarkašima i fudbalerima kada igraju pred punim tribinama. Mogu da kažem da bi svako ko može trebalo jednom u životu da se nađe na terenu Arene, kakav god on bio, svideće mu se sigurno“.

Od duela sa Hrvatskom na otvaranju, redom su padale selekcije Malte, Francuske, Slovačke, Rusije, Grčke i na kraju Crne Gore. Nervoza je nestala posle trijumfa nad Hrvatskom, ali se vratila kada je došao red na odlučujuću utakmicu – duel sa Crnom Gorom.

Kako je vreme odmicalo, igranje u Areni nam je postalo normalno. Finale je bilo neobično jer ništa nije moglo da nas spremi za igranje pred 16.000 ljudi i takvo navijanje. Iskreno, voleo bih da doživim taj osećaj barem još jednom tokom karijere, a pošto sam tek na početku, nadam se da će mi se ta želja ispuniti. Sigurno je da će sada biti čudno igrati na nekim drugim bazenima, posle ’Arene’, ali brzo ću se navići, kao posle Kazanja“.

Još pre početka prvenstva, svi su videli reprezentaciju Srbije kao ekipu koja će osvojiti zlato u Beogradu. Ispostavilo se da su bili u pravu, a najteži izazov Savićevi igrači imali su u finalu, kada su morali da stižu početno vođstvo Crne Gore.

Starsportphoto
Starsportphoto

Finale je svakako bilo najteža utakmica jer se gleda ko više želi medalju. Iako je reprezentacija Crne Gore povela sa 2:0 ništa se kod nas nije promenilo, znali smo da možemo, da zaslužujemo, da hoćemo i na kraju smo uspeli. Osećali smo pritisak pred finale, zna se vrlo dobro kakav je bio ulog, ali je publika sve vreme bila uz nas, mi igrači smo se međusobno borili i on je nestao u bazenu“.

Iako su srpski vaterpolisti apsolutno zasluženo osvojili novo zlato, Crnogorci nisu sportski podneli poraz, pa su posle utakmice istakli da ih „sudije unakazile“. Mladi vaterpolista nije želeo da ulazi u tu polemiku.

Nemam komentar na to, nisam ni najbolje upućen, a nije ni na meni da komentarišem. Samo mogu da kažem da sam presrećan zbog medalje i da smo je zasluženo osvojili. Ne bih mogao da uporedim ovu sa prethodnim generacijama, čast mi je što mogu da igram sa ovim šampionima, voleo bih da još dugo nastupam sa njima“.

Na pitanje da uporedi značaj medalje koju je osvojio pre pola godine u Kazanju i ove sada u Beogradu, Jakšić je rekao:

Tu su negde po značaju, ali mi je možda draža ona medalja iz Kazanja, to mi je bilo prvo zlato u reprezentaciji. Ipak, ovo Evropsko prvenstvo ću pamtiti celog života, održano je u Beogradu, u bazenu u ’Areni’, to je da ne poveruješ da može da se desi“.

Starsportphoto
Starsportphoto

Jakšića sada čeka kratak odmor, pa povratak u redove Partizana i izazovi sa šampionom Srbije u regionalnoj ligi, domaćem prvenstvu i Ligi šampiona.

Ne znam koliko ću dobiti slobodno, ne znam šta je moj trener u Partizanu odlučio, pozvaću ga kasnije, nadam se da ću dobiti malo duži odmor od onog koji mi je obećao. Već za nekoliko dana nas čeka utakmica sa Vojvodinom, ne znam da li ću igrati, a vrlo brzo i gostovanje Jugu u Ligi šampiona. Mlada smo ekipa, protiv koga god da igramo, uvek idemo na pobedu, ma koliko to nerealno bilo“.

Naredni izazovi reprezentaciju Srbije čekaju već za nekoliko meseci, a takmičenje u Svetskoj ligi poslužiće kao priprema za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, najveći ispit generacije. Naši vaterpolisti su poslednje olimpijsko zlato osvojili 1988. godine pod zastavom Jugoslavije i mnogi veruju da bi srpski vaterpolisti u Riju mogli da objedine sve najveće titule.

Uloga favorita apsolutno ništa ne znači, mi želimo to zlato više od svega, daćemo sve da ga osvojimo, a mislim i da je posle toliko vremena red da dođemo do njega. Evropsko prvenstvo je bilo priprema za Rio, nadam se da ćemo biti u istoj prilici kao sada, na balkonu posle uspeha“, rekao je Nikola Jakšić za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.