Niki Hejden za B92: Dok je Rosi tu, Moto GP je bezbedan

Jelena Trajković
Podeli

Volim ovaj sport, obožavam da vozim motor, rad sa ljudima u svom timu. Lako je ostati fokusiran i na pravom putu“, rekao je Hejden na pitanje šta ga tera da i dalje vozi motor, iako već godinama nije pri vrhu.

Hejden je kao 20-godišnjak stigao u Moto GP 2003. godine, u vreme kada je Honda dominirala zahvaljujući Valentinu Rosiju. ’Doktor’ je, međutim, već na kraju sezone napustio tim i prešao u Jamahu, a Amerikancu su timske kolege bili Aleks Baroš i Maks Bjađi, pre dolaska Danija Pedrose, i od svih njih se više očekivala titula.

Trenutak koji je možda promenio sve desio se na povratku šampionata na „Laguna Seku“, stazu na kojoj je Hejden ostvario dve od svoje tri pobede u kraljevskoj klasi. Ipak, od šampionske sezone američki motociklista nije podsećao na vozača koji je bio u stanju da sa trona svrgne velikog Rosija. Honda mu je davala i više šansi nego što je realno i trebalo, potom je pet godina vozio za Dukati, a u poslednje dve sezone je branio boje Aspara. Postepeno je padao i na kraju je shvatio da to više ne želi i utočište je našao u Ten Kate Hondi u Svetskom superbajk šampionatu, gde će imati sigurno veće šanse za dobar plasman nego u kraljevskoj klasi.

Priču sa Hejdenom smo započeli pričom o sezoni koja je u toku, u kojoj je osvojio tek 16 bodova, a najbolji plasman ostvario je u Le Manu, kada je bio 11.

Ova sezona mi je mnogo teža u odnosu na prethodne. Ipak, i prethodna je bila veoma teška zbog povrede zgloba koja me je mučila. Teško je kada ste svetski šampion i stalno ste do sada vozili za fabričke timove, a sada se mučite da dođete do bodova. Ali, to je realnost, u takvoj sam situaciji, želim samo da zadržim motivaciju i borim se do kraja. Zaista mislim da možemo više. U Silverstonu sam bio među prvom desetoricom do poslednjih nekoliko krugova, definitivno smo pokazali potencijal, ali nam je potrebno da dođemo do takvog rezultata do kraja sezone. Neće to biti spektakularan uspeh, ali može da prođe“.

Američki motociklista je u Aspar došao sa Dukatija, koji je po mnogima najteži motor za upravljanje, a baš zbog toga mu je bilo potrebno da se navikne na Hondu, koja nije kao ona koju je vozio kao vozač fabričkog tima.

Očigledno je da mi je bilo potrebno vreme da se naviknem, da verujem prednjem delu motora, da bih mogao da kočim kasnije nego što je slučaj bio sa Dukatijem. Morao sam to da razumem, kao i ulazak u krivine, zbog promene brzina, nisam morao da koristim kvačilo u svakoj krivini. To je nešto što je lakše u odnosu na Dukati, ali sam morao da zaboravim na kvačilo. Ovaj motor je što se tiče upravljanja i osećaja na njemu veoma dobar, ali nam fali snaga“.

Mučenje na Hondi ’open’ kategorije nateralo je Hejdena da razmisli o opcijama za narednu sezonu mnogo ranije nego obično. Odluka je pala na Superbajk, iako se ne može reći da ga niko nije želeo u kraljevskoj klasi.

Želim da na najbolji mogući način završim ovu sezonu, fokusiran sam na to, a potom ću početi da razmišljam o sledećoj. Mislim da je Superbajk najbolje rešenje za mene. Imao sam ponude nekih timova iz kraljevske klase, da ostanem ili da budem test vozač, ali sam sve do odbio. Drago mi je, ipak, što sam mogao da biram, što nisam stavljen pred svršen čin“.

Naredna sezona će doneti brojne promene po pitanju pravila, koja bi trebalo da doprinesu smanjivanju razlika između velikih i malih timova, a kao ljubitelj motociklizma Hejden jedva čeka da vidi kako će to izgledati.

Dorna ima dobre planove za manje timove, posebno oni koji nemaju fabričku podršku, jer je sada razlika ogromna između fabričkih i privatnih timova. Tim timovima je potrebna podrška da bi se šampionat izjednačio. Ne verujem da će pneumatici doneti veliku promenu, neki vozači i žele promene, ali će trkanje sigurno biti zabavno. Mnogo je zanimljivije kada vozači menjaju timove, kada je zanimljiv prelazni rok, ali sada neće biti takav slučaj. Postoji veliki broj talentovanih vozača i mislim da je šampionat trenutno u sjajnoj poziciji“.

Hejdenovim odlaskom, kraljevska klasa će izgubiti i poslednjeg motociklistu sa tla Sjedinjenih Država, a on ne vidi da bi skoro mogao da se pojavi neko ko bi krenuo njegovim stopama.

U ovom trenutku je teško, mislim da je američki šampionat popustio zbog recesije. Sada se polako vraća i veoma je bitno da se pojavi neki mladi talentovani vozač. Verujem da će doći trenutak kada će se Amerikanci vratiti u šampionat, ali za sada moramo da dajemo klincima priliku da se okušaju na dobrim stazama, na dobrim motorima i u dobroj konkurenciji, koje trenutno nema kao u Moto3 ili Moto2 kategoriji. Mislim da treba vremena. Problem je i što mnoge više zanima motokros, jer je velika konkurencija i mnogo je lakše doći do toga, jer je sam motociklizam mnogo skup sport“.

Iako on više neće biti tu, kao navijač veruje da svetski šampionat ostavlja iza sebe u pravom trenutku i na sjajnim osnovama, i to zahvaljujući jednom čoveku.

Mislim da je Moto GP u sjajnoj poziciji dok je Rosi tu. Videti njega da se vratio na vrh, da pobeđuje i bori se za titulu je sjajno. Ne samo da zadržava pažnju ljubitelja motociklizma, već uspeva da privuče normalne ljude, koji ne znaju mnogo o trkama“.

Do kraja sezone ostale su dve trke, u Sepangu i Valensiji, a Rosija i Horhea Lorenca trenutno razdvaja samo 11 bodova. Na pitanje na koga bi se kladio da će biti šampion, Hejden je odgovorio:

Ne bih se kladio ni na koga, ja se ne borim, ali je impresivno to što Valentino radi u svojim godinama, šta je sve sve postigao, koliko je novca zaradio tokom karijere, ali i dalje se bori. Lorenco je takođe impresivan, način na koji on vozi je sjajan, nadam se da će se sve odlučiti u Valensiji u poslednjem krugu, to želim kao navijač“.

Po Hejdenovim rečima, Rosi bi svojim ponašanjem na stazi i van nje trebalo da bude uzor svim motociklistima, jer se nije promenio i pored toga što je globalno najveća zvezda šampionata.

Mislim da vozači mogu da nauče mnogo od Valentina. Bili smo timske kolege dva puta, on ima neverovatnu radnu etiku, fokusiran je i odlučan. Posao vam je da vozite motor i svom timu donesete rezultat, ali on radi mnogo više za sport i navijače i to je lepo videti. Većina vozača se ponaša slično i to je važno“.

Rosi, međutim, nije vozač za kojeg je Hejden izričito rekao da je najteže preteći ga, ali je jedan od, uz ’vanzemaljce’ kraljevske klase.

Teško je sve preteći, Lorenco je brz jer ne pravi greške i jak je svuda, ali je Rosi veteran, a Mark ima neverovatnu brzinu.Čak i kada je Dani u dobroj formi, i on je težak rival“.

Posle priče o rivalima, vraćamo se na staze koje najviše voli. „Laguna Seka“ je na vrhu Hejdenove liste, a to je bilo i očekivano jer je na njoj ostvario dva trijumfa, a jedini preostali došao je u Asenu.

Obožavam ’Lagunu’, neverovatno volim tu trku, atmosferu koja je okružuje. Staza je veoma teška, izovna, posebno jer je poprilično neravna, pa vam to donosi probleme sa upravljanjem motora. Nemate nijednog trenutka tokom kruga vremena da se odmorite ili oporavite, mnoge krivine su povezane, pa morate na pravi način da uđete u njih“.

Mnogi ljubitelji motociklizma u taj sport su se zaljubili gledajući kako motori praktično padaju niz ’Vadičep’, koji je bez sumnje jedna od najsavršenijih krivina na svetu.

’Vadičep’ je prelepa krivina, mnogi misle da Amerikanci od nje prave nešto veće nego što ona u stvari jeste, ali je jedinstvena krivina zbog visine na kojoj ulazite u nju i menjate pravac. Praktično je slepa krivina, a i sledeća je veoma teška i važna za postizanje dobrog vremena. Teška je i zahtevna, ali ako vam motor funkcioniše kako treba, to je mesto na kojem možete da uživate najbolje na svetu“.

Hejden otkriva da motociklisti vole staze na kojima su brzi, ali je ipak popustio na pitanje koju voli, a da je još u kalendaru, pošto „Laguna Seka“ već dve godine nije.

Svaka staza na kojoj ste brzi je zabavna. ’Filip Ajland’ nije zabavan kada je hladno i kada duva vetar, jednostavno ne možete da nađete pravi ritam. U suprotnom, to je idealna staza. To mi je jedna od omiljenih staza, uz ’Lagunu’ i ’Indijanapolis’, pošto mi je to prava domaća trka, blizu sam Kentakija. Volim i ’Heres’, ali i ’Rikardo Tormo’. Mnogi vozači govore da je ne vole uopšte, ali ja je volim, iz očiglednih razloga, ipak sam tamo osvojio titulu“, rekao je Niki Hejden za B92.

Na našem sajtu možete da pronađete i intervjue sa braćom Espargaro - Alešom i Polom, Aleksom Markesom, Miodragom Koturom i Danijem Pedrosom.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.