Jakšić za B92 - Savić mi je rekao: Uskoči i proderi se

Sanjao je da će jednog dana zaigrati za reprezentaciju Srbije, ali ne i da će se osećati kao da je na vrhu sveta. I ne samo kao da je na vrhu sveta, jer tamo zapravo i jeste, a ima tek 18 godina. Nikola Jakšić je bio jedan od ‘delfina’ koji su iskovali zlato na Svetskom prvenstvu u Kazanju, a ta medalja je samo početak, kako najavljuje u intervjuu za B92…

Jelena Trajković, Nina Kolundžija
Podeli

Srpski vaterpolisti u nedelju su pobedili Hrvatsku sa 11:4 u finalu planetarnog šampionata, a Nikola je jedan od igrača koji su obeležili takmičenje u Kazanju. Igre u Partizanu preporučile su ga selektoru Dejanu Saviću, pa je sa samo 17 godina debitovao za reprezentaciju i pokazao da je blistava budućnost pred njim.

Sanjao sam da ću igrati za reprezentaciju, ali nikada da ću se osećati ovako. Voleo bih da se svako barem jednom od nas ovako osećati. Bio sam presrećan, imao sam tremu, ali je na kraju je sve ispalo sjajno, osvojili smo zlato. Osećaj je izvanredan, mnogo mi znači sve ovo. Što sam osvojio zlato, što igram sa ovakvim šampionima, što imam takve saigrače. Pod utiskom sam, ne znam šta da očekujem od dočeka, pošto će mi biti prvi”.

Svetsko prvenstvo naš tim je započeo teškom utakmicom sa Crnom Gorom, usledile su rutinska pobeda nad Japanom i neizvestan duel sa Australijom. Potom su redom padale Sjedinjene Američke Države, Italija i na kraju Hrvatska.

Poslednje dve utakmice su bile najteže, polufinale i finale. Možda se rezultatski ne čini tako, ali je u bazenu bilo drugačije. Bilo je teško, ali smo bili tim i tako smo i pobedili. Igrali smo kao ekipa srcem i verujem da je bilo zasluženo. Verovali smo, znali smo da smo među najboljim ekipama i da zaslužujemo medalju. Uvek idemo na medalju, želimo zlato, imamo podsticaj i nadu da ćemo ga osvojiti i na kraju je tako i bilo”.

Jakšić je od ovog leta dobio težak zadatak da zameni u timu Nikolu Rađena, koji je suspendovan jer je bio pozitivan na kokain. Na pitanje kako se oseća u ulozi Rađenovog naslednika, mladi vaterpolista je odgovorio:

On je jedan od najboljih bekova na svetu, još nisam spreman da njega zamenim, da imam ulogu koju je on imao u timu, ali se nadam da ću jednog dana uspeti u tome”.

Iako je od nekih igrača mlađi i više od deset godina, Nikola ističe da su ga svi prihvatili kao svog i da se od prvog dana oseća kao deo tima.

Nisam znao kakvi će biti prema meni, jer sam mlađi od njih, ali se ophode prema meni kao da sam jedan od njih. Kao brat, saigrač, oduševljen sam. Želim da ovo bude prva medalja od mnogih. Mnogo toga treba da naučim, a verujem da nema boljih vaterpolista od kojih to mogu da učinim”.

Posebno zanimljiv odgovor 18-godišnji Jakšić nam je dao na pitanje koji je najbolji savet koji je dobio od saigrača ili stučnog štaba.

Mnogo saveta sam dobio od njih, a možda je najbolji došao od selektora, koji mi je rekao da kada imam tremu da uskočim u vodi i da se proderem iz sve snage, da će me tako proći, i tako je i bilo”.

Naredno takmičenje koje očekuje srpske vaterpoliste je Evropsko prvenstvo u Beogradu u januaru, a za godinu dana i najveći izazov generacije – Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Arena me inspiriše, nadam se da ćemo imati veliku podršku, kao i u finalu. Nadam se da će to biti vrhunski spektakl. Olimpijske igre su najveće dostignuće koje jedan sportista može da ostvari. Mnogo bi nam značilo zlato, da ga osvojimo posle toliko godina, to bi bila kruna generacije, da posle Evropskog prvenstva i Svetskog prvenstva osvojimo i olimpijsko zlato. To bi bio vrhunac i ne znam da li je iko to uradio u našem sportu ili bilo kom drugom.

Pre novih reprezentativnih obaveza, Nikolu čeka zasluženi odmor, a potom obaveze u Partizanu, koji brani titulu šampiona Srbije, ali i želi dobar plasman u Ligi šampiona.

Ostajem u Partizanu još tri godine, prvo me čeka odmor, sada sam slobodan, a potom se vraćam takmičenjima”.

Za kraj, mladi vaterpolista je istakao da vaterpolo ima blistavu budućnost pred sobom u našoj zemlji, uprkos tome što klubovi jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Mislim da možemo da nastavimo sa osvajanjem medalja. Jeste da je teška situacija, ali se svi nadamo da će biti bolje. Mislim da ima dosta toga čemu možemo da se nadamo. ima mnogo dece iz Partizanove škole koji će biti igrači i zaigrati u reprezentaciji. Želim da se svi osete kao ja u nedelju uveče. Verujem da ćemo u narednim godinama donositi sve više i više medalja”, rekao je Nikola Jakšić u intervjuu za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.