Kako je biti šampion i brat šampiona, otkriva Aleks Markes

Pitanje kako se oseća kao šampion bilo je dovoljno da se opusti, a potom otkrije kako je to biti brat Marka Markesa. Biti u senci starijeg brata nikada nije lako, posebno kada je on četvorostruki svetski šampion i ujedno najmlađi u istoriji Moto GP šampionata, ali je Aleks Markes uspeo da se izbori za svoje mesto, i to na veoma impresivan način. Prošle godine je postao šampion u Moto3 kategoriji svetskog šampionata, ove sezone je debitovao u Moto2, a upravo o tom prelasku, kao i potencijalnoj borbi za stazi sa svojim bratom u kraljevskoj klasi mlađi Markes je pričao u ekskluzivnom intervjuu za B92...

Jelena Trajković
Podeli

Kada vam je brat jedan od najboljih motociklista svih vremena, normalno je da želite da se ugledate na njega. Takav je slučaj bio i sa Aleksom, koji je gledajući tri godine starijeg Marka zavoleo motociklizam, pa i sam započeo svoj pohod na vrh.

Kada je Mark već imao jednu titulu iza sebe, Aleks je upoznao čari svetskog šampionata, a njegov debi stigao je na Velikoj nagradi Španije 2012. godine. Na svoju prvu pobedu je čekao do trke u Japanu godinu dana kasnije, a u narednoj sezoni stigla je i prva titula.

Mogu da kažem da mi je pretprošla sezona možda bila i najvažnija u karijeri. Pomogla mi je da sakupim iskustvo za sve ono što se desilo prošle sezone, a takođe i za ovu. Borio sam se sa Vinjalesom, Salomom i Rinsom, koji su do poslednje trke vodili veliku bitku za titulu, a ja sam koristio svaku priliku koja mi se ukazala“.

Prošle sezone malo ko je mlađem Markesu davao šanse za titulu, već posle nekoliko trka imao je veliki zaostatak u odnosu na Džeka Milera, ali... Ključ njegove titule bila je konstantnost i činjenica da je bio, može se reći, najpametniji po pitanju osvajanja bodova.

Bilo je potrebno da budem konstantan, da ne odustajem, pokušam da ostanem miran i opušten, da dođem do rezultata koji bi mogao da me dovede u pravu poziciju. Ponekad je to bilo peto ili sedmo mesto, znao sam šta tačno moram da uradim“.

Potom je usledilo pitanje kako se oseća kao šampion i potpuno neočekivan odgovor 19-godišnjeg Španca.

Ne osećam se kao šampion, to sam bio prošle godine. Ali, istina je da će me to pratiti celog života. Poseban je osećaj osvojiti titulu, drago mi je što sam to učinio već data i što će to uvek biti uz mene“.

Aleks je titulu obezbedio na poslednjoj trci šampionata, u Valensiji, a zanimljivo je da posle nije bilo velike proslave, već je odlučio da sve trke ponovo proživi.

Posle osvajanja titule, ostao sam kod kuće, odgledao sam sve trke ponovo i računao koliko sam bodova na kojoj osvojio. Svaka sezona je dugačka, svašta može da se desi. Posle Muđela sam imao 46 bodova zaostatka, mnogo sam nadoknadio u Asenu, potom i u Aragonu, a znao sam da su prava mesta na kojima to mogu da uradim staze koje najviše volim. To sam iskoristio u svoju korist. Na kraju, osećaj je bio sjajan, a dobro je što niko nije mislio da mogu da osvojim titulu. Nije bilo nikakvog pritiska, bio sam opušten, vredno sam radio sam i na kraju sve iznenadio“.

U korist mu je išlo i to što je njegov brat titulu u kraljevskoj klasi osvojio dve nedelje ranije, pa nije imao dvostruki razlog za nervozu.

Dobro je što je Mark obezbedio titulu još u Japanu, što je ranije nego obično, jer sam pomislio da je on sada šampion i mogu da se koncentrišem samo na sebe. Da se i on borio za titulu na poslednjoj trci, bio bih nervozan i zbog njega. Ali, došao je trenutak kada sam ja bio u centru pažnje“.

Još u prvom delu sezone, kada niko nije verovao da će osvojiti titulu, mlađi Markes je najavio da će kao brat u sledeću kategoriju otići kao šampion. To je na kraju i učinio i ove godine brani boje Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga, a do sada mu je najbolji rezultat deveto mesto u Heresu i Asenu. Za sam prelazak sa motora od 250 kubika na onaj od 600 kubika, Markes kaže da je težak, ali veruje da ide u pravom smeru.

U Moto2 kategoriji postoje dva scenarija, ili se naviknete brzo ili imate velike probleme. Ne postoji sredina. Na nekim trkama smo imali velike probleme, ali smo u Muđelu odradili dobar posao i sada imamo jasnije ideje po pitanju podešavanja. U svim trenucima znamo u čemu treba da napredujemo i verujem da u drugom delu sezone možemo da budemo bliži vrhu“.

Što se tiče ambicija, uprkos problemima i činjenici da se njegov timski kolega Tito Rabat trenutno bori za titulu, mladi Španac ne krije da je veliki optimista.

Podijum je moguć, zašto da ne? U ovoj kategoriji je sve moguće. Možda je najbolji primer za to Jonas Folger, koji trijumfuje na jednoj trci, a na sledećoj izleti u prvih nekoliko krugova. Egerter je, na primer, na nekim trkama 23, a potom dođe do podijuma. Ovo je kategorija u kojoj morate da budete konstantni da biste se borili za titulu. Ali, na pojedinim trkama imate iznenađenja, teško je doći do podijuma, ali ja verujem da to mogu“.

Ono što izdvaja Markesa i Rabata od ostalih timskih kolega u svim kategorijama je to što su oni veliki prijatelji, i to već godinama. To im, naravno, sada olakšava posao pred trke, po Aleksovim rečima.

Lepo je imati Tita za timskog kolegu. Dobijam njegove podatke, on pokušava da mi pomogne da napredujemo. Zajedno mnogo radimo, a u boksu je važno imati dobre odnose, a bolje je imati dobrog prijatelja za timskog kolegu, nego nekoga koga ne poznajete toliko dobro“.

Iako mu je tek 19 godina, Markes razmišlja vrlo zrelo, pa najavljuje da neće brzati sa prelaskom u kraljevsku klasu kao neke njegove kolege.

Jedan sam od onih vozača koji razmišlja o tituli u Moto3, pa tek onda prelasku u Moto2. Tituli u Moto2, pa tek onda o kraljevskoj klasi. Prelazak je uvek težak, morate da naučite mnogo o svakoj kategoriji, svi govore da je teže preći iz Moto3 u Moto2, nego posle u kraljevsku klasu. Ako budemo dobri u Moto2 i dobijem priliku da idem u Moto GP šampionatu, razmisliću o tome. Ali, imam još mnogo toga da naučim ovde, tako da još ne razmišljam o kraljevskoj klasi. Još nisam među najboljima ovde i zato moram da napredujem, mnogo radim i videćemo. Imam ugovor na dve sezone, potom ćemo videti“.

Onog trenutka kada pređe u kraljevsku klasu Aleks će imati šansu da se na stazi bori sa svojim bratom. Njegov odgovor na pitanje da li se raduje tome je bio poprilično očekivan.

Voleo bih da imam taj 'problem' u jednom trenutku, pa bismo mogli da kažemo da smo dvojica braće u kraljevskoj klasi i da se borimo na samom vrhu. Da biste znali kako je to, morate da dođete prvo do te prilike. Bilo bi lepo i za celu porodicu da smo obojica u kraljevskoj klasi. Zaista želim da imam taj ’problem’ u životu jednog dana“.

Za kraj, Aleks je otkrio kako je to za brata imati svetskog šampiona i kako izgleda život sa njim.

Za mene je važno što imam Marka uz sebe, možda mi je to čak bilo važnije u prvoj sezoni. Tada nisam znao većinu staza, sve su bile nove za mene. On me je spremio. Jeste da je mlad, ali je veoma iskusan i to mi je pomoglo. Mnogi me pitaju o pritisku koji donosi činjenica da sam njegov brat. Volim taj pritisak, na kraju krajeva, kada sam na stazi, vozim za sebe i želim da budem koncentrisan za sebe. Ne razmišljam o tome da sam brat Marka Markesa. Imam odgovornost prema sebi da dam sve od sebe na svakoj trci. I želim da napredujem. Kod kuće zaboravljamo na trke. Pričamo o motorima, ali za motokros ili slično, ne o šampionatu. To je važno da biste bili opušteni i sveži ulazili u svaku trku“, rekao je Aleks Markes u intervjuu za B92.

Na našem sajtu možete da pronađete i intervju sa braćom Espargaro - Alešom i Polom.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.