Nenad Pagonis za B92: Kikboks više nije na marginama

Godina iza nas bez sumnje bila je jedna od najuspešnijih u istoriji srpskog kikboksa, a kruna je došla u vidu profesionalne svetske titule Nenada Pagonisa. Novosađanin je titulu osvojio u disciplini lou kik, tokom spektakularnog meča koji su svi mogli da prate na televiziji B92, a novi izazovi čekaju ga već u januaru. Pagonis je u novogodišnjem intervjuu za B92 pričao o izazovima, šta misli o debiju Darka Miličića u ringu i još nekim temama...

Maja Nikolić
Podeli

Pre manje od mesec dana Pagonis je postao šampion sveta, a već sada se priprema za odbranu titule, ali i debi u boksu.

Prošla godina je bila veoma uspešna za mene, završio sam je na najbolji mogući način – titulom prvaka sveta u Novom Sadu. Pripreme za izazove u ovoj godinu su već počele, krajem januara i početkom februara bi trebalo da odradim prvi meč u profesionalnom boksu. Polako radim na tome, čekam ponude za protivnike i nadam se da će to najzad biti ostvareno“.

Poslednjih godina, borilački sportovi su sve popularniji u Srbiji, a to su delom i Pagonisove zasluge.

Meni je popularizacija mog sporta izuzetno draga i bitna, jer sam sa više strana čuo da sam ja taj koji je proširio lepu sliku o kikboksu kod nas. Deset godina se trudim da razbijem predrasude o kikbokserima kao lošim momcima. Izuzetno mi je drago što taj sport više nije na marginama interesovanja, već je sve popularniji i sve više dece kreće da se bavi ovim sportom rekreativno. Ima dosta i devojaka, stiče se znanje o samoodbrani, drago mi je što i one uče da se brane“.

Iako se svest o kikboksu promenila, uslovi bar što se tiče finansija za sada nisu mnogo bolji nego ranije.

Kod nas su uslovi kao i u svemu što radite u Srbiji. Dosta je teško, nema mnogo donatora, sponzora, a od njih dosta toga zavisi. Ne mogu da se žalim, ali bih u nekoj drugoj zemlji do sada verovatno završio karijeru sa mnogo više svetskih i evropskih titula, a ovde se i dalje borim. Volim ovo što radim, ali bilo bi lepše da je ekonomska situacija mnogo bolja. Nikada nisam gledao novac nego rezultate, ali kada na kraju kada podvučete crtu vidite da ste se borili za džabe. Ovo je težak sport, moderno gladijatorstvo, bilo bi dobro da je više finansijski ispraćeno“.

Pagonis je bez sumnje jedan od glavnih krivaca što je bivši košarkaš Darko Miličić oprobao o kikboksu. Iako je Miličić poražen u toj borbi, najbolji srpski kikbokser je izneo niz reči hvale na njegov račun.

Miličić i ja smo bili zajedno u svlačionici, posmatrao sam ga, pružio sam mu podršku. Sjajno je odradio meč, izborio se sa tremom, rekao je da ni za jedan meč koji je odigrao u NBA ligi nije imao toliko tremu kao za tu borbu u Novom Sadu. Bio je hrabar, izašao je pred 4.000 ljudi, polomio je dva prsta, rascepio cevanicu, a i dalje ima želju. U mojim očima je dobio veliki plus“.

Za kraj, na pitanje da li bi se možda okušao u MMA, pošto ozbiljno razmišlja o boksu, Pagonis je rekao:

MMA me ne privlači, po mom mišljenju to nije plemenit sport. Boks i kikboks jesu, možda će nekome zvučati smešno, ali u tim sportovima kada onesposobiš protvnika, kada nije u stanju da ti uzvrati, više ga ne diraš, dok sudija to ne dozvoli. Nikada nisam mogao da šutiram nekoga dok leži na podu. Ipak, poštujem sve borce, ali se ne pronalazim u tome“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu