Raća Petrović za B92: Turci su fanatici, ali želim Englesku

Iako naša reprezentacija nije blistala u prethodnoj godini, jesu naši reprezentativci u Evopi. Jedan od onih koji je konstantan u jednoj od jačih liga “starog kontinenta“ je vezista Radosav Petrović.

Popularni Raća je jedan od ključnih igrača turskog Genčlerbirlija, a u intervjuu za B92 bolje nas je upoznao sa turskim fudbalom koji je u sve većoj ekspanziji, kao i o svojoj velikoj, ali i realnoj želji da se vrati u Premijer ligu.

Petrović nam je tokom sumiranja prethodne godine pričao o razočaranju zbog reprezentativnog neuspeha, potencijalu tima koji je iza sebe ostavio Siniša Mihajlović, usponima i padovima njegovog kluba i stvarima sa kojima se bore čelnici turskog fudbala.

Aleksandar Kovačević Turska
Podeli

Sportska redakcija B92 vam je za ove novogodišnje i Božićne praznike spremila posebne osvrte na sve ono što se desilo tokom prethodne godine. U narednih nekoliko dana očekuje vas pregršt analiza i intervjua koji će zaokružiti godinu za nama.

U četvrtak ste mogli da pročitate kako izgleda biti fudbalerka u Barseloni, potom i priču sa kapitenom KK Partizan NIS, zatim i poratak na rukomet, ali iz ugla trenera RK Partizan, a sada je vreme i za jednog fudbalera.

Radosav Petorvić je za naš sajt pričao o potencijalu turske lige i klubova, ponovnom interesovanju Engleza za njega, interesantnom životu u Ankari, a otkrio je i koliko i dalje redovno prati dešavanja u Partizanu, ne samo u fudbalskom klubu za koji je nastupao.

"Iz prethodne godine u pamćenju će mi sigurno ostati što smo protiv svih ovih velikih ekipa pravili baš dobre rezultate. Dobili smo Fenerbahče kod kuće, Galatasaraj u gostima, sad smo ponovo igrali nerešeno s Galatom. U svakoj od tih utakmica bio je sjajan ambijent i pravo je uživanje igrati te velike utakmice”, sumirao je ukratko godinu na klupskom planu Petrović na početku intervjua za B92.

Naravno, kao i kod svakog našeg reprezentativca i Petrović ističe neuspeh u kvalifikacijama kao najveće razočaranje u prethodnoj godini.

“Sigurno ostaje žal zbog neodlaska na Mundijal, ja sam igrao na prošlom i znam kakav je osećaj igrati jedno takvo takmičenje i uopšte biti na takvoj fudbalskoj manifestaciji. Pogotovo mi je žao jer smo pred kraj kvalifikacija pokazali koliko nam je u stvari malo falilo da se plasiramo na Svetsko prvenstvo. Pored svega što se dešavalo na početku, da smo dobili Hrvate u Beogradu imali bi šanse, s obzirom da su oni izgubili poslednje dve utakmice u grupi”, žali Raća za boljom reprezentativnom godinom.

"Pre Engleska nego bolja ponuda iz Istanbula"

Genčlerbirli je sezonu počeo skorom 1-1-5 u vreme kada je Petrović bio više povređen nego zdrav, sada su sa tri pobede i dva remija u poslednjih pet kola (igrali sa Galatasarajem i Bešiktašom) jesenjeg dela stigli do sredine tabele.

“Krenuli smo katastrofalno. Promenilo se dosta igrača letos, došao je i novi trener i krenuli smo očajno. U prvih devet kola imali smo četiri boda, a u tih prvih devet kola igrali smo uglavnom protiv ekipa koje su ravnopravne sa nama, osim jedino protiv Fenera protiv koga ne postoji pritisak da se osvoje bodovi. Stvarno smo lako gubili bodove", rekao je naš igrač.

Petrović je odigrao sve utakmice od polovine oktobra kao starter, u finišu polusezone 'upisao' asistenciju i postigao dva gola, a sve se poklopilo sa dolaskom novog trenera i serijom uspeha.

"Promenjen je trener, došao je Memet s kojim smo vezali četiri pobede i digli se. Posle smo imali pehova sa povredama i kartonima pa smo poklonili bodove u dve utakmice. Ali otkako je došao novi trener stvarno smo se preporodili i igramo mnogo bolje. Sada ličimo na ozbiljnu ekipu”, zadovoljan je Petrović napretkom svog tima.

Posle nekoliko trofejnih godina u Humskoj Petrović nije navikao na tavorenje u sredini tabele.

“Navikao sam i voleo bih da se uvek borim za trofeje, za gornji deo tabele, a želim i da igram Evropu. U ovom trenutku to možda nije realno, ali ovde kada vežeš 2,3 pobede skočih 6,7 mesta na tabeli. Voleo bih i da se vratim na zapad i igram neku od najkvalitetnijih evropskih liga”, rekao je srpski fudbaler.

Sjajne igre tokom sezone, nekoliko asistencija i dva gola u poslednjem meču u godini privukla su pažnju upravo ekipa sa zapada. Engleski mediji uveliko spekulišu o velikom interesovanju Kristal Palasa, Sanderlenda i Aston Vile, što potvrđuje i Petrović, a što prati veliku želju koju ima.

“Bilo je kontakata, proteklih mesec, mesec i po dana sa više strana, između ostalog i od poemenutih klubova. Bilo je dosta ozbiljnih razgovora. Ali da ne fraziram bezveze, zima je, nismo sjajno kotirani na tabeli pa je pitanje koliko je realno da me klub pusti. Ipak, voleo bih da se to desi jer imam želju da se vratim u Englesku i da igram u jednoj od najjačih evropskih liga. Ako ne sad na zimu onda na leto. Iskustvo koje sam stekao u tih godinu dana u Blekburnu je dragoceno i generalno je igrati fudbal u Engleskoj pravo u živanje i zbog toga bih voleo da se vratim tamo. Da imamo bolju ponudu nekog od najvećih turskih klubova i ponudu iz Engleske, sigurno bih izabrao Premijer ligu”, priziva Petrović povratak u krem fudbalske igre.

Turci mnogo ulažu u fudbal, ali neuspeh reprezentacije preti ugrožavanju klubova

Iz godine u godinu turski klupski fudbal je sve kvalitetniji i sve približniji najboljim evropskim ligama. Fener je prošle sezone igrao četvrtfinale Lige Evrope, Galata je prošla u četvrtfinale Lige šampiona, sada je ponovo u drugoj fazi. Petrović ističe veliki potencijal Turske, pre svega finansijski i infrastrukturni, ali i jedan veliki problem koji najviše koči turski fudbal.

“Korak po korak se približavaju, najveći problem je što je ograničen problem stranaca. Prošle godine je bilo pravilo da može osam stranih igrača da bude u 18, plus dva, tri da budu licencirana. Ove godine su to smanjili, sada šest može da bude u 18 i čak pričaju da će dodatno da smanje broj stranaca, navodno jer im reprezentacija igra slabo. Ponovo se nisu plasirali na Svetsko prvenstvo pa žele da ojačaju svoje mlađe reprezentativne selekcije. Ali mislim da to neće piti vodu s obzirom koliko stranaca imaju Galata, Bešiktaš i Fener, ali i ostali klubovi. Ukoliko to pravilo budu 'omekšali' i dozvole da dođe više stranaca, s obzirom da većina klubova ima mnogo para i mnogo ulažu, onda mogu mnogo da napreduju i klubovi i liga. Mislim da je to pravilo stranaca najveći problem i ako ga budu rešili, jer postoji priča da će stranci biti samo igrači van Evropske unije, što će omogućiti veći broj njih da dođe, mogu mnogo da napreduju. Ima tu još detalja koje treba da poprave, ali to se sve rešava u hodu”, precizno nam je Petrović objasnio šta ‘muči’ turski fudbal.

Poslednjih godina Turci su počeli još više da ulažu u stadione. Broj novih objekata je dvocifren, što je svakako osnovni pokazatelj šta Turci žele u budućnosti. Petrović ističe da to moraju da isprate i neke druge stvari, ali da su Turci sve bliži zapadu što se tiče toga.

“Imaju dosta novih stadiona, mnogo klubova prave nove stadiona. Oni jure organizaciju Evropskog prvenstva, ulažu u to. Od 18 klubova bar 12 ima ozbiljnu posetu i stadioni su skoro uvek puni. Da ne pričam o ovim najvećim ekipama. Stvarno su veliki fanatici, vole fudbal, publika obožava fudbal. Što se tiče organizacije klubova, ne znam kako je ranije bilo, ali kad uporedim na osnovu priča nekih igrača koji su ovde dugo, sada je na dosta višem nivou. Možda još uvek nije na nivou najjačih liga, ali s obzirom da ulažu u infrastrukturu, da ulažu mnogo u mlađe katerorije, ako ovako nastave za nekoliko godina moći će da pariraju najvećim evropskim ligama. Naravno, s obzirom na finansijski potencijal koji poseduju”, još jednom je Petrović istakao koliko se u Turskoj ulaže u ovu igru.

U Turskoj “malo navijača” je 10.000 po utakmici

Naš igrač nije član najpopularnijeg kluba u Ankari, ali kada on kaže ‘nemamo mnogo navijača’, to ne može da se uporedi sa istim značenjem u Srbiji, bar kada je u pitanju poseta mečeva. On ipak ističe i prednosti takve situacije u Genčlerbirliju.

“U Ankari postoje tri kluba – Ankaraspor, Ankaraguču i Genčler. Mi konkretno nemamo veliki broj navijača. Za nas uglavnom navijaju studenti i omladina i u ovim 'manjim' utakmicama poseta nam je oko desetak hiljada ljudi, a protiv velikih klubova je uglavnom pun stadion (19.000 mesta kapacitet, prim, aut). Ovi drugi, Ankaraguču i Ankaraspor, koja je čini mi se sada u gornjem delu tabele u drugoj ligi, imaju veliki broj navijača. Pogotovo Ankaraguču koji ima baš ozbiljne navijače, veoma organizovane. Veliki su fanatici. Oni dok su igrali u Superligi imali su ozbiljnu posetu, dok je kod nas drugačije. To vuče i ono drugo sa sobom. Mi smo u klubu koji nema veliki pritisak rezultata, možda i jer proteklih nekoliko godina nismo imali ozbiljnije uspehe. Nije bilo trofeja i Evrope. Igra se dosta rasterećenije što nama igračima opet i odgovara, ali ja sam navikao na pritisak, volim pritisak i borbu za trofeje. Kada je prava ekipa lako se izađe na kraj s tim”, rekao je naš fudbaler.

U Genčeru igraju još trojica srpskih fudbalera, Nemanja Tomić, Milan Smiljanić i Duško Tošić, ali u Ankari živi još nekoliko naših drugih sportista, pa Petrović ističe da se osećaju kao kod kuće.

“U Ankari košarku sada igraju i Luka Bogdanović, Aleksandar Rašić i Vuk Radivojević. Ima i drugih sportista iz Srbije, obojkaša, rukometaša. Ima stvarno mnogo Srba. Dobar je grad za život, prija nam, imamo sve što nam je potrebno. S obzirom da nas je četvorica u klubu stvarno nemamo nikakvih problema što se tiče života, osećamo se kao kod kuće. Što se tiče slobodnog vremena to je jako interesantno. Uglavnom smo zajedno posle treninga, maltene 24 sata dnevno. Imamo razne aktivnosti, zanimljivo nam je, nikada nam nije dosadno”, zadovoljan je Petrović.

S obzirom na kulturu koja je dominantna u Turskoj i ono što može da se vidi na televiziji i pročita u novinama, prema rečima Petrovića u Ankari je mnogo manje konzervativno društvo nego što se to očekuje i što je slučaj sa manjim mestima.

“Ne znam kako je bilo u Ankari pre, ali nije toliko konzervativno kao što sam mislio kada sam dolazio. Ovo je politički centar, glavni grad, studentski grad. Ima mnogo stranaca, ne samo sportista, nego generalno. Čak su se i starosedeoci Ankare navikli na to, tako da nije toliko konzervativan grad kao što smo imali priliku da vidimo u manjim gradovima u unutrašnjosti. Što se tih stvari tiče mnogo su emancipovani, ne možeš da imaš nikakvih problema što se tiče religije ili bilo čega drugog. Da li smo stranci, koje smo vere? To nas niko ne pita. Nismo imali ni jedan jedini problem otkad smo došli, niti sa saigračima, niti u klubu, niti u gradu. Vole fudbal, vole fudbalere, stvarno nas poštuju i cene gde god se pojavimo. Stvarno se osećamo jako prijatno”, ističe vezista Genčlera.

"Izuzetan je osećaj kada cela država navija za tebe"

U centu pažnje kada je srpski fudbal u pitanju u protekloj godini bila je naravno reprezentacija. Nekoliko očajnih rezultata i na kraju veliko razočaranje propuštanjem Svetskog prvenstva u Brazilu.

“Činjenica je da naša reprezentacija ima veliki potencija. To smo pokazali i u poslednjim utakmicama u kvalifikacijama, a to pokazuju i igrači koji imaju zapažene uloge u svojim klubovima. Za naše igrače se interesuju najjači evropski klubovi, ako već ne igraju u njima. I pored toga naša reprezentacija ima dosta mladih igrača koji tek treba da pokažu svoj kvalitet. Mislim da je to jedan od naših najjačih aduta. Činjenica je da imamo veliku šansu da se plasiramo na EURO i zbog toga što je reprezentacija sazrela, i nastaviće da sazreva još više, a i s obzirom na novi pravilnik za EP. Opet zavisi sve od grupe koju ćemo imati u kvalifikacijama i gomile drugih faktora, ali mislim da ova reprezentacija ima izuzetan potencijal. To su sve dobri momci, a pored toga i sjajni fudbaleri”.

Uz loše rezultate išao je i ogroman pritisak javnosti. Za svega dve godine potpuno se promenio odnos navijača prema državnom timu, što su igrači posebno osetili.

“Kada smo se plasirali na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi bio je sjajan osećaj kada cela država navija za vas, kada stoji iza vas, kada vas navijači iskreno vole i podržavaju. To je izuzetan osećaj. Kada reprezentacija napravi veliki uspeh, kao što je bio taj, najveću slavu pokupe igrači. Zbog toga je glupo i pomisliti da neko od igrača ne želi da pobedi i reprezentacija napravi uspeh. Svaki loš rezultat i poraz najteže pada nama igračima. Pogotovo u poslednje vreme jer je bio veliki pritisak i sve ostalo. Nama je bilo najteže kada su se gubile utakmice i kada nismo uspeli da se plasiramo. Neka nam to bude neka škola, da iz toga izađemo jači”, iskreno opisuje Petrović.

U novoj godini “Orlovi” će dobiti novog selektora, a Petrović ističe da je apsolutno nebitno ko će to biti.

“To su stvari na koje mi igrači ne možemo da utičemo niti treba da razmišljamo o tome. Zna se šta je naš zadatak ko kod da dođe, pogotovo što se mi okupljamo jednom mesečno ili jednom u dva meseca. Nemamo mi tu šta mnogo da pametujemo. Zna se naš zadatak. Kako god da bude moramo da nastavimo da učimo, da napredujemo i sazrevamo. Mlada smo ekipa i nadam se da će uz taj rad i napredak doći i rezultati”.

"Košarkaši Partizana su fenomenalni"

Petrović je poznat kao veliki navijač Partizana, a ne samo bivši član crno-belih. Na “ju-tjubu” je i dalje veoma popularan snimak njegovog proslavljanja sa bakljama potpisivanja profesionalnog ugovora sa timom iz Humske. Logično, Raća i dalje redovno prati bivši klub, odlično je upoznat sa situacijom u njemu, ali situacijom u drugim kolektivima crno-bele porodice.

“Ovde se prate utakmice i Partizana i Zvezde jer smo iz oba tabora. Prate se derbiji u svim spotovima, jako je napeto. Nama trojici je drago što smo uzeli jesenju titulu. Dosta je mlada ekipa, bilo je mnogo turbulencija. Nismo uspeli da se plasiramo u Evropu, dogodio se i nesrećan poraz u derbiju, ali pored svega postali smo jesenji prvaci. Ne znam kakvih će izmena biti u igračkom kadru u zimskom prelaznom roku, ali šta god bude nadam se da će Partizan izdržati do kraja i osvojiti i novu rekordnu sedmu titulu. Mi odavde ćemo svakako pružati maksimalnu podršku. A čestitam i košarkašima što su se plasirali u Top 16 Evrolihe. Stvarno su fenomenalni, svaka im čast. Za svu borbenost pored svih pehova koju su imali sa povredama uspeli su da uđu u Top 16 fazu i to je stvarno za divljenje”, oduševljen je Petrović svojim košarkaškim kolegama iz crno-belog tabora.

Iako jesenji šampion Partizan je tokom zimske pauze promenio trenera. Stigao je Marko Nikolić, a Petrović kao i u slučaju selektora ističe da to ne treba da bude važno igračima.

“Koliko će to doneti dobrih ili loših stvari to će vreme najviše da pokaže. Mi smo imali taj slučaj usred sezone. Došao je novi trener i vezali smo četiri pobede za redom. Naravno konstatacija posle toga je da je novi trener preporodio ekipu, da je novi sistem rada urodio plodom, da je sve sjajno. Igrači ne treba da se opterećuju takvim stvarima, oni treba na terenu da daju svoj maksimum”, zaključio je Petrović u intervjuu za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu