Srpska Ronaldinja za B92: Igranje u Barsi ostvarenje sna

Sportska redakcija B92 kao pred svake novogodišnje i božićne praznike spremila je svojim čitaocima posebne osvrte na sve ono što se desilo tokom prethodne godine. U narednih nekoliko dana očekuje vas pregršt analiza i intervjua koji će zaokružiti godinu za nama. Poput eksplozije odjeknula je informacija da će srpska fudbalerka Jelena Čanković tokom letnjeg prelaznog roka potpisati za Barselonu. To je bio najveći transfer u istoriji ženskog fudbala u Srbiji, a Čankovićeva je postala prva igračica iz Srbije u katalonskom klubu. Bivša fudbalerka ŽFK Spartak iz Subotice u intervjuu za B92 govorila je o načinu na koji je došla u Barselonu, uspesima koje je napravila za kratko vreme, kao i planovima na klupskom i reprezentativnom nivou.

NIKOLA ĐUKIĆ Španija
Podeli

Jelena Čanković rođena je 13. avgusta 1995. godine, može da igra u špicu ili na krilu, a već sa 16 godina dobila je priliku da nastupi za prvi tim Spartaka.

Nešto manje od 12 meseci kasnije debitovala je u Ligi šampiona, tada je imala samo 17 godina, a sredinom oktobra ove godine postigla je gol protiv Bronbija, koji je Barsu odveo u osminu Lige šampiona.

“Mislim da sam u tom trenutku bila najsrećnija osoba na svetu jer je moj gol odlučio ko ide dalje. Naravno, zasluge za prolaz u osminu finala Lige šampiona ne pripisujem sebi, već celoj ekipi jer je svaka igračica dala svoj maksimum i svaka igračica je podjednako zaslužna za prolaz u osminu finala.”

Barselona je u sledećem kolu dobila i Cirih, a Jelena je novim golom overila prolaz svoje ekipe. Ona je tako postala najbolji strelac svoje ekipe u takmičenju sa dva gola, uz dve asistencije. U četvrtfinalu ‘Blaugrana’ će igrati protiv aktuelnog šampiona Volfsburga, a to će biti prilika da Čankovićeva odmeri snage sa sestrom od tetke Jovanom Damnjanović.

“Jovana i ja smo već navikle da igramo jedna protiv druge. Imale smo dosta prilike za to dok je ona bila u Crvenoj zvezdi, a ja u Spartaku. Ali, naravno, ovo je neki drugi nivo, jer je ovo četvrtfinale Lige šampiona. Ta utakmica se igra u martu, i do toga ima dosta vremena. S obzirom da se u Španiji liga ne prekida, sada nam je bitno da nastavimo sa dobrim rezultatima u ligi, a kada bude došlo vreme, razmišljaćemo i o Volfsburgu. Jedno je sigurno, biće to veoma teška utakmica jer su oni jedna od najboljih ekipa u Evropi i prošlogodišnji osvajač Lige Šampiona, ali mi ćemo dati svoj maksimum na obe utakmice, pa ćemo videti kako će se sve završiti.”

Svi nedavni uspesi rezultat su velikog talenta i rada, a sve je počelo pre godinu i nešto dana, kada je katalonski gigant izrazio želju da dovede fudbalerku iz Srbije.

“To je bio neopisiv osećaj, pogotovo jer od inostranih klubova navijam za Barselonu. Bila sam presrećna i veoma počastvovana što je jedan takav klub hteo da me dovede. Osećaj je stvarno bio neverovatan.”

Mnogi ne znaju, ali pre dolaska u Barselonu, Jelena je već imala dogovoren transfer u nemački Frajburg, iako je tokom leta bila u kampu španske ekipe.

“Moj san je oduvek bio da zaigram u Barseloni. Nakon mog boravka u Frajburgu, Barselona je izrazila veliko interesovanje da me vidi u svojim redovima, tako da se nisam puno razmišljala između ta dva kluba jer je odluka koju sam donela ono o čemu sam oduvek sanjala i ono što je u tom trenutku bilo najbolje za mene i za moju karijeru.”

Barselona je poznata kao ekipa koja je uvela revoluciju u svetski fudbal poznatom 'tiki-takom', što joj je krajem prošle decenije donelo mnogo uspeha. Čankovićeva otkriva da je i ženska sekcija okrenuta takvom načinu igre, a takav stil se gradi godinama.

“Kao i sve selekcije Barse, i ženska gaji isti stil igre. Naš trener je pre nego što je preuzeo ženski tim vodio mlađe kategorije muškog tima i bio trener Mesiju, Šaviju, Inijesti, Fabregasu i mnogim današnjim asovima prvog tima, tako da je prilično jasno kakav stil igre trenutno gaji ženski tim.”

I ženskoj ekipi sa ovim načinom igre ide dobro, trenutno su fudbalerke prve na tabeli, a imaju neverovatan niz od čak 46 utakmica bez poraza u svim takmičenjima. Osnovni cilj je dupla kruna u Španiji, ali i pored manje iskustva u Ligi šampiona, Jelena i saigračice ciljaju što bolji rezultat.

“Barselona je ekipa koja nema toliko iskustva u evropskim utakmicama, i možda je nerealno pričati o osvajanju Lige šampiona, ali u fudbalu ništa nije nemoguće. Imamo veoma mladu i kvalitetnu ekipu i sigurno je da ćemo, ako ne ove, onda neke od narednih godina napraviti veće uspehe od ovog koji smo napravili do sada.”

Mesi, Šavi, Inijesta, Nejmar, Pike, Pujol velike su zvezde u prestonici Katalonije, ali se u medijima nađe mesta i za ženski fudbal, što samo pokazuje da je Barselona fudbalski grad.

“Barselona je grad u kojem se sve vrti oko fudbala. Muški tim je neverovatno popularan, u novinama, na televiziji se stalno priča o njima. Ali, ni ostale sekcije nisu zapostavljene, tako da se i o ženskom timu može dosta čuti u medijima. Kada god sam u mogućnosti odem na stadion da pogledam utakmice, a kada nisam uvek gledam na televiziji. Kada igra Barselona, ovde je "praznik" i mislim da ne postoji osoba koja ne gleda utakmicu, tako da sam se privikla takvom načinu funkcionisanja. Fudbalere viđam svakodnevno u sportskom centru u kojem treniramo, naravno, nemamo neki bliži kontakt sa njima, ali skoro uvek nas pozdrave kada prolaze.”

Jelena Čanković nosi nadimak ‘Srpska Ronaldinja’, a fudbalski idol joj je upravo legendarni Brazilac koji je sa velikim uspehom nosio bordo-plavi dres.

“Velika mi je čast što nosim taj nadimak. Samim tim što me porede sa takvom fudbalskom veličinom je za mene ogromna čast jer je po mom mišljenju Ronaldinjo najbolji igrač svih vremena i mislim da se igrač sa takvom magijom neće nikada više pojaviti.”

Ove godine Čankovićeva je debitovala za A reprezentaciju koja igra kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2015. godine u Kanadi. Srpska selekcija nalazi se u veoma teškoj situaciji, pošto posle četiri meča ima jedan bod i zauzima pretposlednje mesto na tabeli. Ipak, Jelena kaže da će se ekipa boriti do kraja.

“U fudbalu ništa nije nemoguće. Imamo veoma teškju grupu, po mom mišljenju možda i najtežu. U ovom trenutku je teško govoriti o tome da li možemo da napravimo podvig, mi ćemo se sigurno maksimalno spremiti i potruditi da u narednim utakmicama pobedimo, a kakav će ishod biti na kraju, to ćemo videti u septembru sledeće godine”, zaključila je Čankovićeva za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu