Danilo Anđušić za B92: Primarni cilj SP, žal za Partizanom

Košarkaška reprezentacija Srbije završila je uvodni deo priprema za Evropsko prvenstvo i otputovala na bazični deo u Kranjsku Goru. Danilo Anđušić je pre odlaska selekcije iz Beograda pričao za B92 o teškim uslovima zbog otkazivanja igrača, primarnom cilju tima na Evrobasketu u Sloveniji, te sezoni iza njega koja je bila specifična za ovog mladog beka.

A. Kovačević
Podeli

Reprezentativci Srbije radili su nedelju dana u dvorani "Pionir", i napravili prve korake za ono što ih očekuje u septembru u Sloveniji.

"Uvodnih sedam dana nam je dosta značilo da svi uđemo u ritam pre nego što odemo na bazični deo u Sloveniju gde ćemo raditi 20 dana. Sigurno da nam je ovo bila dobra priprema za predstojeći rad i da nam je svim mnogo značilo".

Poslednjih godina navikli smo da košarkaši često otkazuju učešće u reprezentativnim obavezama, ali ove godine taj broj je nadmašio sve prethodone, što predstavlja veliki problem za selektora Dušana Ivkovića.

"Veliki je hendikep je što je mnogo igrača otkazalo, nekoliko ih je povređeno. Imali smo samo 11 igrača na raspolaganju, sigurno da je teško trenirati u takvim uslovima. Ali to ne sme da nam bude alibi ni za pripreme, ni za Evropsko prvenstvo. Imamo dovoljno vremena, skoro dva meseca da se pripremimo za EP. Verujemo da možemo da ostvarimo dobar rezultat, a primarni cilj je plasman na Svetsko prvenstvo", rekao je Anđušić.

Srbija će u Sloveniji igrati u Jesenicama, a rivali će biti Litvanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Letonija.

"Rano je pričati o protivnicima. Litvanija svake godine pravi tim za velike ciljeve. Crna Gora je prošle godine fantastično odigrala kvalifikacije, a sada će biti pojačana za dva NBA igrača. Ne treba potcenjivati ni druge protivnike. Makedonija je imala odličan rezultat pre dve godine takođe na EP. Bosna i Letonija su uvek neugodne selekcije. Ovo je jedna od težih grupa, ali se nadam plasmanu u drugi krug i ostvarenju primarnog cilja", smatra bek Virtusa iz Bolonje.

Anđušić ističe da tokom priprema sa reprezentacijom nema mnogo vremena za individualni rad, te da je potrebno da se svi podrede timu i ulozi koji dobiju od selektora.

"Ne obraćam preterano pažnju na neki poseban segment igre. Vrlo brzo prilazi vreme na pripremama sa reprezentacijom. Prvih 20 dana radi se na fizičkoj snazi, a posle počinje uigravanje. Uglavnom se radi na svim segmentima. U klubu se može raditi i individualno, dok u reprezentaciji nema vremena za to, moramo se podrediti timu i prihvatimo svaku ulogu koju nam selektor odredi".

Iza ovog 22-godišnjeg beka je teška sezona, morao je da napusti Partizan, ali se srećom po njega sve završilo na savršen način prelaskom u Bolonju.

"Dosta burna sezona iza mena. U sred sezone sam napustio Partizan, ali ne bih se vraćao na tu priču. Ostaje žal što nisam ostavio dublji trag u klubu, ali završio sam sa tom pričom. Bilo mi je čudno prvih nekoliko dana u inostranstvu, posebno jer je bilo ostalo samo dva meseca do kraja sezone. Ali upao sam u dobru ekipu koja me prihvatila i omogućila da taj period adaptacije lakše prođe. Prezadovoljan sam kako su me svi prihvatili. Zadovoljan sam i kako sam odigrao drugi deo sezone, pre svega minutažom, zbog čega sam i otišao", istakao je Anđušić.

Pre 15-ak godina italijanski klubovi su osvajali Evroligu, danas su Montepaski i Emporio Armani najbolji predstavnici košarke sa Apenina, ali su daleko od trona Evrope. Ipak, Anđušić smatra da je u Italiji jedna od najboljih liga na kontinentu.

"Ima mnogo stranaca, svako svakog može da pobedi. Drugačije se igra nego u Jadranskoj ligi. Mislim da se u Italiji više pažnje obraća na napad, veći broj ekipa više forsira napadačku košarku. To je jedna od glavnih razlika. Iako liga nije na nivou prethodnih godina, jedna je od jačih u Evropi", zaključio je Anđušić u razgovoru za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.