Svetislav Pešić za B92: "Zvezdaši su najverniji navijači"

Povratak Svetislava Pešića na mesto trenera Crvene zvezde obradovao je sve navijače 'crveno-belih'. Rezultati na polusezoni su ispod očekivanja (skor 3-10 u ABA ligi), ali Pešić u novogodišnjem intervjuu za B92 kaže da će se ocena rezultata vršiti na kraju sezone. Popularni 'Kari' još je govorio o postavljanu sistema u Crvenoj zvezdi, o vernosti navijača, napretku igrača, stanju u srpskoj košarci itd.

Saša Ozmo
Podeli

Možete li da date presek dosadašnjeg toka sezone, jesu li rezultati mogli da budu bolji i zašto nisu?

„Vidim da ima dosta zezanja na račun sportskih rezultata Zvezde. Moj komentar glasi: ’Vi se sada smejte, a mi ćemo se na kraju smejati’. Ne bih da govorim o sportskim rezultatima, ali ne zato što ja to izbegavam, već zato što mislim da o tome treba da govorimo na kraju sezone. Imamo još drugi deo Jadranske lige, srpsku ligu, imamo kup. Mi smo relativno kasno počeli da stvaramo novi sistem Crvene zvezde, onda još nije red govoriti o sportskim rezultatima. Sigurno da je moglo da bude bolje, nismo gubili namerno. Ali koncentrisali smo se na neke druge stvari da uredimo –sistem unutar tima, da se započne selekcija igrača koji mogu da beleže vrhunske rezultate i mi se trenutno nalazimo u tom procesu. Zato je i kontraproduktivno sada govoriti o sportskim rezultatima i praviti konačne zaključke. Spreman sam u svako doba dana i noći da odgovorim i na tu priču, ali voleo bih da se to ostavi za kraj. Odmah da kažem, velikih rezultata neće biti, ali Zvezda ih nije imala 20 godina i to nije ništa novo. Ti sportski rezultati će doći, ali sledeće godine, kada napravimo bazu. Mi smo sada u fazi uigravanja, i na treningu i na utakmicama, ali i u celom klubu – menadžmentu, upravi i svima koji učestvuju u projektu. Nadamo se da će onda doći i do rezultata koji će zadovoljiti navijače“.

Možete li da uporedite situaciju u Zvezdi sada i kada ste prvi put vodili tim u sezoni 2008/2009?

„To su dva različita projekta. Ja verujem u ovo što sada radimo i razmišljam u pozitivnom smeru. Ali u Srbiji je sve moguće. Videćemo kada se završi ova sezona koliko je realno da nastavimo ovo što smo započeli. Ta sezona, kada sam bio prvi put, bila je fantastična u svakom smislu, ali onda nismo nastavili. Zbog ukupne situacije u Srbiji, ne samo ekonomske, već i svega što nas prati, nije previše inteligentno praviti prognoze“.

Vidite li sebe u Zvezdi na duže staze, recimo pet godina, od čega to zavisi?

„Ja sam sebe zamislio u budućnosti u Zvezdi. Napravio sam dogovor sa rukovodstvom kluba na dve godine, da vidimo šta zajedno možemo da učinimo. Ako stvorimo bazu koja će omogućiti rezultate, egzistenciju kluba i povećanje interesovanja sponzora i navijača, onda bih ostao. Ja sam odavde, najbolje se osećam u Srbiji i ne bih imao ništa protiv da ovde završim karijeru. Ali to su stvari o kojima treba da govorimo kada se prva godina završi“.

Koji igrač je najviše individualno napredovao od Vašeg dolaska?

„Svi su napredovali. Neki, koji nisu imali problema sa povredama i bolešću, napredovali su više, a neki su manje. Kada završe sezonu, zagarantovano će imati osećaj da su u junu postali bolji košarkaši nego što su bili u septembru. To je, na kraju krajeva, cilj svih nas. Ubeđen sam da se igrači nalaze na pravom putu, da su prihvatili sistem edukacije, treninga i komunikacije koju imamo. To su sve odlični i lepo vaspitani momci. Kao što je uobičajeno u prvih mesec-dva, imali smo problema da brišemo stare navike i da stvaramo nove, ali sada je taj najteži proces završen. To uopšte nije lako, ali to je iza nas. Za sada ne bih nikoga pojedinačno izdvojio, o tome ćemo da razgovaramo na kraju sezone“.

Omar Tomas je već više od dve nedelje u klubu, možete li sada nešto detaljnije da kažete o njegovim kvalitetima? Hoće li igrati više na poziciji tri ili četiri?

„Kao što sam i ranije rekao, još ga nisam dovoljno upoznao. Ja nisam tako loš trener, kao što znate, ali nisam ni toliko dobar da sve odjednom znam. Igraće i na krilu i na krilnom centru. On je igrač koji nema poziciju, on može da izvrši mnogo zadataka u igri. Inače, u košarci je pogrešno gledati sve kroz prizmu pozicija. To nije važno, važno je koliko zadataka igrač može da obavi na terenu. Tomas je edukovan i svestran igrač, veoma je posvećen košarci i srećni smo zbog njegovog dolaska. Nije lako napraviti prognozu koliko će on doprineti poboljšanju naših rezultata, ali uveren sam da će svi igrači uz njega napredovati“.

Utisak je da Bojan Popović ne pruža partije koje su se od njega očekivale. Koliko ste vi zadovoljni njegovim učinkom?

„Različiti su ukusi i to je za diskusiju ko kome nije ispunio očekivanja. Možda bi ti stručnjaci koji se bave procenama ko je dobar trebalo bi da dođu na trening da im ja to pobliže objasnim. Bojan je izuzetan profesionalac i izuzetan igrač, taman dovoljno dobar za fazu u kojem se ovaj projekat nalazi, u razvoju. On svojim odnosom prema košarci i odnosom prema treningu pokazuje mladim igračima kako se postaje profesionalac. Mi smo njime zadovoljni i srećan sam što je ovde. I on bi želeo da igra bolje, i ja bih, ali srećni smo što je on deo našeg tima“.

Pre deset godina u ovo vreme bili smo između Turske i Indijanapolisa. Ima li Srbija potencijala da ponovi slične uspehe? Šta je potrebno promeniti da bi se to dogodilo?

„Mislim da smo mi i dalje u vrhu. Istina je da se nismo plasirali na Olimpijske igre, gledaju se jedino rezultati, ali dovoljno dugo sam u košarci i smatram da je naša seniorska reprezentacija veoma talentovana. Takođe, i u mlađim generacijama imamo veoma talentovane momke, pogotovo '93, '94 i '95 godište, i to je budućnost srpske košarke. I naša seniorska reprezentacija na pravom je putu, već je dokazala u Poljskoj i Turskoj da je među najboljima na svetu. Nismo se kvalifikovali za OI i svi smo razočarani, ali u sportu su i porazi ponekad dobri kako bismo razumeli gde se nalazimo i kako bismo nešto naučili. Siguran sam da će naša reprezentacija ponovo pokazati ono što je pokazala u Poljskoj i Turskoj“.

Šta biste poželeli navijačima za Novu godinu?

„Ljubiteljima košarke poželeo bih da je vole i da dolaze da navijaju za nju. Našim navijačima poželeo bih da dolaze da nam pomognu i da bodre naše mladiće. Oni treba da im daju snagu. Znam da se nije lako kada gubimo, ali ni nama nije lako kada se u ponedeljak ponovo svi skupimo posle poraza. Ali znamo da moramo dalje, do pobede. Tako i navijači. Ne želim nikome da se udvaram, čak se više ne udvaram ni svojoj supruzi, osim ponekad, ali navijačima nema potrebe da se udvaram. Ipak, moram da kažem da su Zvezdini navijači najverniji. Da li su najbolji, to se nikada ne zna, ali najverniji jesu sigurno. Znamo svi da Zvezda nije imala vrhunske rezultate u poslednjih desetak godina, ne samo u košarci, a navijači su i dalje verni. Kažem im 'hvala' zbog svega što su uradili do sada, mada naravno ima i pojedinaca koji i nisu neki navijači. Ali na kraju smo godine i treba da govorimo o pozitivnim stvarima. Uveren sam da ćemo njihovo poverenje i entuzijazam uspeti da opravdamo“.

Analizu igre i učlnka srpskih klubova u prvom delu ABA lige pročitajte ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.