Luiš Figo za B92: Fudbal pre svega

Legenda portugalskog i svetskog fudbala Luiš Figo gostuje u Beogradu povodom promocije trofeja Lige šampiona. Tim povodom, bivša zvezda Sportinga, Barselone, Real Madrida i Intera ekskluzivno za B92 govori o popularnosti fudbala, važnosti Lige šampiona kao takmičenja, ali i tome kako su ga u Srbiji toplo dočekali...

AY Portugal
Podeli

-Otkud vi u Srbiji i šta vam se za sada najviše dopada?

"Došao sam poslovno, da bih promovisao trofej Lige šampiona u saradnji sa Unicredit bankom. Najviše mi se dopada to što su me si veoma toplo dočekali i uprkos tome što nemam mnogo vremena da uživam u Beogradu, već se osećam kao kod kuće".

- Zbog čega je baš Liga šampiona toliko bitna ljudima širom sveta i da li mislite da je fudbal danas popularniji nego ikad, uz toliko velikih klubova, kao što su Real, Mančester junajted, Barselona...

"Liga šampiona je najprestižnije fudbalsko takmičenje, daleko najgledanije u svetu i u njemu nastupaju samo najveći igrači i klubovi. To takmičenje svi znaju, a uz to je sigurno i da je fudbal oduvek bio najveći sport na svetu i tako će uvek i biti".

- Vi ste bili čuveni u svoje vreme i mnoga deca se ugledaju na vas. Ko su bili vaši uzori kada ste počinjali?

"Uvek su mi uzori bili Šalana i Paulo Futre, voleo sam Maradonu, Van Bastena, Zika i Laudrupa..."

- Ako sme da se pita, koji vam je od klubova za koje ste igrali bio najbitniji i zbog čega?

"To je teško reći, svi klubovi u kojima sam igrao su bili veliki klubovi, koji su bili bitni za razvoj moje karijere u datom trenutku. Možda bih izdvojio Sporting, pošto sam se u tom timu oformio kao igrač, a najvažnija je uvek bila reprezentacija".

- Što se tiče Primere, gde ste proveli najveći deo karijere, čini se da je to takmičenje već godinama bitka dva kluba. Kako bi još neko, osim Reala i Barselone, mogao tu da se umeša u trku za trofeje?

"Ne bih se složio da je to trka dva tima. Primera je jedna od najvećih liga i Barsa i Real uvek imaju prednost nad konkurencijom zbog ogromnog ekonomskog potencijala i igrača koje dovode, ali i ostale ekipe su važne i nikad se ne zna".

- Rivalstvo Kristijana Ronalda i Mesija najveće je u svetu fudbala. Da li mislite da je jedan od njih dvojice bolji i zbog čega?

"Najbolji su obojica upravo zato što su različiti. Različito misle i igraju i zato su obojica toliko i važni i popularni. Oni su najbolji na svetu i neizmerno su bitni za svoje ekipe. Poređenja nikada ne valja praviti, pošto onda ispadne kao da je jedan igrač lošiji od drugog, tako da to ne bih radio".

- Koje je mesto portugalskog fudbala i talenta u svetu? Reprezentacija je poslednjih desetak godina beležila solidne rezultate, ali sada su najbitniji Žoze Murinjo i Andre Viljaš Boaš kao treneri koji se nameću...

"To je izuzetno dobra promocija naše zemlje, jer se radi o dve velike i uspešne figure u svetu fudbala, ljudima sa vrhunskim rezultatima iza sebe koji i sportu u zemlji daju prestiž. Pored njihovog, uspesi portugalskih igrača u velikim svetskim klubovima takođe poboljšavaju sliku sveta o Portugalu i to je dobro".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.