Marko Pantelić za B92: "Ovo nije trenutak za slabiće"

Nekoliko dana prošlo je od još jednog ‘ludog’ grčkog derbija između Olimpijakosa i Panatinaikosa. Sporne odluke, poništen gol Panatinaikosu, bakljada, utrčavanje navijača na teren, obračun sa igračima ‘zelenih’i konačna pobeda Pirejaca 2:1. Utisci se polako sležu, a napadač Olimpijakosa Marko Pantelić u intervjuu za B92 govori o svojim impresijama, životu u Atini, veruje da navijači nisu imali želju da se tuku, ali i kaže da su Srbiji potrebni “momci od karaktera” pred nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

SO MB Grčka
Podeli

Pantelić je tokom karijere promenio mnogo klubova, igrao mnogo derbija, ali kaže da je oduševljen grčkim.

„Grčki derbi između Panatinaikosa i Olimpijakosa mora da se doživi, sve ostalo je priča. Kada ti kažu: ’To je ovako ili onako’, ne možeš baš da pojmiš kao kada si akter na terenu. Stvarno je izuzetan osećaj, svaki fudbaler voli i želi da igra mečeve pred punim tribinama, gde je svaka lopta na granici faula ili kartona“.

Ipak, napadač Olimpijakosa smatra da derbi u Srbiji ima posebnu draž zbog prisustva navijača oba tima.

„Igrali smo i druge derbije ovde u Grčkoj i atmosfera je zaista jako zapaljiva. Derbi uvek nosi nešto što drugi mečevi nemaju, i u Srbiji se događa da je na derbijima paklena atmosfera. Zato su te utakmice specijalne, sećam se jednog meča Zvezda – Partizan kada je ceo ’sever’ goreo. To je bio fenomenalan ambijent, na Partizanovom stadionu goreo je i jug i sever. Po mom mišljenju, kod nas je lepše jer su na tribinama navijači oba tima, što utisak čini većim. Možda to u Grčkoj malo kvari ceo utisak jer su u gledalištu samo navijači jednog kluba. Ipak, ko zna šta bi tada bilo, tako da je normalno i razumem da ne žele da navijači oba tima budu tu“.

Olimpijakos je dobio PAO sa 2:1 uz mnogo spornih sudijskih odluka i poništen gol ’zelenih’. Sada Pirejci imaju deset bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala.

„Ne bih hteo da ulazim u sve što je bilo na samoj utakmici i posle. I pre ove utakmice imali smo sedam bodova prednosti. Da je sada bio drugačiji ishod, razlika bi bila manje, ali opet bi nas oni teško stigli. Utakmica nije odlučila o tituli, mislim da je svima jasno da smo ove godine bili od Panatinaikosa. Možda derbije nismo igrali na tako visokom nivou, možda smo osvojili na manjim utakmicama, ali tako je kako je. Normalno je da su oni ljuti i kivni i da incident na kraju nije imao veze sa fudbalom, ali to nije razlog da se osporava celo prvenstvo“.

Posle meča su navijači Olimpijakosa utrčali u teren, nekoliko igrača Panatinaikosa dobilo je udarce, a najgore je prošao Đibril Sise.

„Iskreno, mislim da su navijači žarko želeli da mi dobijemo utakmicu i da je bila velika tenzija jer se polemisalo da smo izgubili derbije od Panatinaikosa i AEK-a u prvom delu sezone. Zato smo hteli da se revanširamo. Dogodio se gol u zaustavnom vremenu i bila je erupcija oduševljenja. Iskreno, mislim da su navijači ušli u teren da se raduju i da nisu imali nameru da udare nekog igrača. Ipak, u svakoj toj grupi postoje pogrešni momenti i pogrešna dela, a tako je bilo ovog puta. Mi smo pokušali da zaštitimo igrače Panatinaikosa i drago mi je što niko od njih nema ozbiljnije posledice. Zbog toga sam ponosan na svoje kolege i sebe, pošto smo uspeli da ih odbranimo. Takve scene ne smeju da se ponavljaju i mislim da većina ljudi dolaze prevashodno iz sportskih razloga“.

Napadač Olimpijakosa kaže da se lepo oseća u Atini i da je sve došlo na svoje mesto.

„Jako dobro se osećam u Atini, u fenomenalnom sam klubu i mislim da bi Olimpijakos bio jedan od vodećih klubova u bilo kojoj ligi. Klub je dobro organizovan, igrači su odlični, a i život je dobar, pa sam zadovoljan. Grčki jezik znam, što mi je olakšalo adaptaciju, sada je sve došlo na svoje“.

Pantelić je nedavno ponovo dobio poziv u nacionalni tim i smatra da je pred ’Orlovima’ težak period.

„Ovo nije trenutak za slabiće i one bez karaktera koji bi se povukli sada i ne bi dali sve za dres sa državnim grbom. Ovo je trenutak kada treba da izađu pravi momci na delo, pa ako smo bolji, pobedićemo. Treba da se borimo, da damo svoj maksimum za svoju reprezentaciju i da pokšamo jednu po jednu utakmicu da pobeđujemo. Verujem u ovu reprezentaciju, imamo grupu kvalitetnih momaka i igrača i mislim da možemo zajedničkim snagama da se izolujemo od cele situacije i da prvom pobedom damo sebi vetar u leđa kako bismo pozvali narod da nas ponovo podrži. Meč sa Ircima neće biti lak, ali treba ih pobediti na praznoj ’Marakani’“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.